Share |

Přijďte na promítání oceňovaného dokumentu s diskusí o rozvojové pomoci

foto z dokumentu Pod sluncem tma

Ve středu 15. února Nová scéna Národního divadla uvede dokument režiséra Martina Marečka Pod sluncem tma, který byl vyhlášen za nejlepší český dokument roku 2011 jak v Cenách české filmové kritiky, tak i na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, kde získal i cenu diváků a cenu Silver Eye. Bude to jedna z mála příležitostí snímek vidět na plátně, v kinech je již uváděn zřídka.

Po projekci bude následovat  diskuse na téma rozvojové pomoci s Janem Bártou (ředitel humanitární organizace ADRA), Šimonem Pánkem (ředitel společnosti Člověk v tísni), Martin Náprstek (Česká rozvojová agentura), Janou Havlíčkovou (účastnice dobrovolnického projektu ve vesnici Masuku v Zambii), tvůrci filmu a dalšími. Moderátorem je Tomáš Lindner, redaktor týdeníku Respekt, autor knihy reportáží z jihu Afriky „Čekání na období dešťů. Zambijská mozaika“.

Snímek Pod sluncem tma sleduje Milana a Tomáše, dva české rozvojové experty, kteří se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice. Postupně zjišťují, proč některé části systému nefungují, a snaží se vše během hektických dnů i černočerných nocí opravit a finálně předat. Zažívají zkraty všeho druhu, míjení a prolínání různých světů, ale i oslavné rituály vděčnosti. Pod sluncem tma vtipně a naprosto otevřeně sleduje úskalí rozvojové pomoci. Je příběhem pokusu předání evropské technologie a odpovědnosti, ale i „zlatých českých ručiček“, které si dokáží poradit i uprostřed Afriky.
Trailer: http://vimeo.com/31484881.

Akce je součástí série projekcí Česká radost na Nové scéně.
Vstupenky v ceně 120 Kč jsou v prodeji v pokladně Národního divadla a v sítích Ticketpro a Ticketportal.

Více informací na

www.novascena.cz  

www.ceskaradost.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.