Share |

Prga Velo - bicyklový designerský experiment Jakuba Vávry

foto: Alexander Dobrovodský

První realizace projektu Prga je designérským experimentem Jakuba Vávry, který nám ho představil takto:
 Je to pocta oblým tvarům, které se používaly jak v Art deco, tak v 60. letech.

Součástky kola jsou ručně dotvarované podobným způsobem, jako tomu bylo v těchto obdobích například u psacích a šicích strojů. Dopilovali jsme a vyleštili původní design klik, představce, sedlovky a ostatních komponentů. Jejich vzhled vychází z biomorfních tvarů, úplně jsme vypustili hrany, které jsou typické pro moderní tovární výrobu. Za povšimnutí stojí například pedály, které jsou dovedeny k dokonalosti.

Na kole je použitý klasický ocelový silniční rám z Favorita, který mají mnozí z nás zaprášený na půdě. Ten je ručně odýhován pravou ořechovou dýhou, dřevěný efekt tedy není docílen (jinak běžně používaným) fládrem nebo fólií.

Kolo má působit hapticky, aby měl člověk potřebu si na něj sáhnout, ať už je to dřevěný rám kola, detail sedla Brooks nebo omotávek a dalších kožených komponentů. Kožený potah na řadicí páčku nebo malá brašna na nářadí jsou vyrobené ručně, aby se docílilo kompaktního celku.

Toto kolo by mělo být takovým cyklistickým šperkem, dalo by se přirovnat k prstenu nejvyšší kvality, který je také výsledkem dovednosti a píle zručného šperkaře.

Celý projekt je zaměřen nejen na osobitý přístup k zadavateli (samozřejmostí je originalita každého kusu), ale zejména právě řemeslným zpracováním součástek. Je to adorace řemesla jako takového, cyklistický odkaz hnutí Arts and Crafts. Právě tímto přístupem se projekt stává exkluzivním.
 
www.prga.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.