Share |

Pražský komorní orchestr zažívá Restart

foto: pořadatel akce

Pražský komorní orchestr (PKO) vstupuje do své 63. koncertní sezony, která se nese ve znamení celé řady změn. Orchestr prochází radikální proměnou jak vnitřní organizace a dramaturgie, tak celkové image. Pro sezonu 2014/2015, která má přiléhavý název Restart, připravil dvě abonentní řady se sólisty zvučných jmen, komorní koncerty a nově také neotřele pojaté koncerty pro děti. PKO se rovněž může pochlubit atraktivním redesignem svých webových stránek.
 
Abonentní řady A a B obsahují dohromady šest koncertů, které se konají tradičně ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. V repertoáru, který sahá od 18. do 20. století, vystoupí špičky české hudební scény, jako je houslistka Gabriela Demeterová, violoncellista Jiří Bárta či hornistka Kateřina Javůrková. Zahajovací koncert s díly Mahlera, Beethovena a Mendelssohna-Bartholdyho, který proběhne v úterý 14. října 2014, dá vyniknout mladé hvězdě Deutsche Grammophonu: v Beethovenově Klavírním koncertu č. 1 C dur pod taktovkou Jiřího Štrunce vystoupí japonsko-německá klavíristka Alice Sara Ott.
 
PKO-agentura při Pražském komorním orchestru letos pořádá také speciální komorní řadu. Sestává celkem ze 14 koncertů, které dramaturgicky připravil a jichž se zároveň jako interpret účastní klavírista Petr Jiříkovský. „Komorní večery“ se konají v kostele sv. Vavřince v Hellichově ulici na Praze 1, v Sále Martinů na HAMU na Malostranském náměstí, a letos navíc také v Koncertní síni Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích. Mezi sólisty jsou významní čeští interpreti jako Michal Kaňka, Roman Janál, Jaroslav Tůma či Pavel Šporcl.
 
Úplnou novinkou v letošní sezoně je řada PKO dětem, která obsahuje celkem čtyři koncerty pro děti (2 + 2 reprízy). Tzv. Červený a Modrý koncert vycházejí z obliby moderních technologií současnou generací dětí a mládeže, a malým posluchačům se tak doporučuje vzít si mobil či tablet s sebou. Koncerty pro děti se konají 20. prosince a 14. února v Koncertním sále Pražské konzervatoře.
 
Jednotlivé vstupenky a abonmá lze zakoupit na www.pko.cz. Vstupenky na „Komorní večery“ jsou dostupné na www.jirikovsky.cz. Další informace také na Facebooku a Twitteru.  
 
O PKO: Pražský komorní orchestr (PKO) vznikl v roce 1951, a řadí se tak mezi nejstarší klasické komorní orchestry v Evropě. Zatímco v minulosti se profiloval jako orchestr bez dirigenta, od roku 2014 s dirigenty až na výjimky spolupracuje. V roce 1991 přešel orchestr do vlastnictví hráčů, kteří zároveň založili PKO-agenturu jakožto agenturu pro pořádání koncertů Pražského komorního orchestru. V roce 2013 přešly obě instituce do vlastnictví hudebního podnikatele Vladimíra Darjanina. Činnost PKO-agentury se v současné době rozšiřuje i na pořádání koncertů jiných hudebních umělců a těles v České republice s cílem stát se plnohodnotnou koncertní agenturou.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.