Share |

Pražané si měřili rizika cukrovky, každý 6. neprošel

foto: pořadatel akce

12. dubna proběhla osvětová akce s názvem Hlídej si zdraví, která byla realizována k příležitosti Světového dne monitoringu diabetu (vychází na 14. 4. 2017), přilákala několik stovek Pražanů. Ti měli na akci možnost ověřit si bezplatně svůj zdravotní stav: nechat si změřit glykémie a analýzu složení těla, využít nutriční poradenství a zkonzultovat svůj životní styl s odborníky na rizika rozvoje civilizačních onemocnění. Toho využilo téměř 500 osob. Akce přinesla poměrně alarmující výsledky. Celých 15 % měřených, tedy každý 6. návštěvník, vykázal znepokojivě zvýšené hodnoty krevního cukru, což je signál pro možný prediabetes.
 
Prediabetes označuje stav, který bezprostředně předchází rozvoji skutečného diabetu. Lidé s prediabetem mají vyšší hladinu krevního cukru, než je běžné u „zdravé“ populace. Většina z nich je však asymptomatická, to znamená, že je dosud netrápí žádné příznaky nastupujícího onemocnění a - pokud si glykémie neměří sami nebo v rámci preventivních kontrol u praktického lékaře - může trvat ještě mnoho let, než se na již rozvinutý diabetes přijde náhodou, třeba v rámci předoperačního vyšetření.
 
V mezičase však neodhalený diabetes páchá v organismu nenávratné škody. Dlouhodobě zvýšená hladina glykémie může totiž vést k závažnému poškození důležitých orgánů (očí, nervů, ledvin, dolních končetin), které mohou končit dokonce až předčasnou smrtí. Proto je klíčová včasná diagnóza.

V České republice aktuálně žije již téměř 900 tisíc diabetiků a každý rok tuto diagnózu vyslechne dalších minimálně 20 tisíc Čechů. Mnoho z nich však zbytečně. Pokud by totiž bývali onemocnění zachytili ve fázi „prediabetu“, velká část z nich by měla šanci rozvoj onemocnění zastavit. Lékaři odhadují, že by to mohlo být až 8 z 10 případů. Na význam selfmonitoringu má poukazovat každoročně Světový den monitoringu diabetu, který připadá na 14. dubna.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.