Share |

Pražané si budou moci vyzkoušet jak se cítí schizofrenik

foto: pořadatel akce

Na pražské náplavce odstartuje 8. července série akcí s cílem destigmatizace lidí s duševním onemocněním. Během festivalu s názvem OKOfest vol.1 – Na stejné vlně si budou moci návštěvníci v zážitkové designové lampě vyzkoušet, jak se cítí člověk se schizofrenií. Proběhne vernisáž výstavy děl výtvarníků s duševním onemocněním, zahraje oceňovaný KITTCHEN nebo divadla Buchty a loutky a Toy Machine. Tématu duševního zdraví se bude věnovat i animační dílna, která je stejně jako celá akce pro širokou veřejnost zdarma.
 
Akce obsadí dvě lodě na pražské náplavce – (A)VOID Floating Gallery představí výstavu třiceti velkoformátových obrazů, koncerty a slam poetry, Loď Tajemství bude patřit divadlu a filmovým projekcím.
 
Minifestival zahájí již v poledne animační dílnou s platformou Freecinema. Ve 14.00 naváže vernisáž výstavy, v níž se představí aktivní a úspěšní umělci jako je autorka komiksů Toybox nebo absolvent AVU Jan Harant, ale i méně známí výtvarníci, pro něž je malování úlevou od chronických psychických obtíží. Kurátorem výstavy je výtvarník a hudebník Milan Cais.  
 
Jedinečnou zkušenost zprostředkuje PSYCHOLAMPA: Třeba se vám rozsvítí designérky Anny Marešové a režisérky Kláry Jakubové. Při sledování interaktivního snímku „Do vlastních rukou“ návštěvníci na vlastní kůži zažijí, jak se cítí lidé se schizofrenií. Pro umocnění zážitku zhlédne každý z diváků projekci o samotě, v unikátním designu připomínajícím stojací lampu. „Díky zážitku z lampy si široká veřejnost možná uvědomí, že symptomy schizofrenie velmi zhoršují pohledy a nepochopení okolí,“ říká režisérka krátkého filmu Klára Jakubová.

Akce na pražské Náplavce je slavnostním zahájením projektu s názvem Mobilní komunitní centrum OKO – Žijeme spolu a bavíme se. Ten bude po dobu roku a půl putovat Prahou a prostřednictvím umění chce vtahovat návštěvníky do světa lidí se zkušeností s duševním onemocněním. OKO chce na jedné straně ukázat obrovský potenciál těchto lidí, ale také nechat nahlédnout do jejich života, často určovaného bojem se stigmatem a předsudky.

Když mi něco je, omlouvám to tím, že mě bolí žaludek nebo hlava. Když řeknete, že vám není dobře duševně, lidi to vyleká,“ říká Iveta Rúčková, jedna z vystavovaných umělkyň. „Přiznat, že mi není psychicky dobře, se v české společnosti stále nenosí. To stigma, které na duševních nemocech leží, způsobuje mimo jiné to, že lidé odkládají návštěvu lékaře a jejich nemoc se zbytečně zhorší,“ říká psychiatr Radkin Honzák, který v září přispěje přednáškou s názvem „Humor jako lék na duši“.

V každé městské části zakotví mobilní komunitní centrum OKO na 3 měsíce a vytvoří tak jedinečný prostor pro setkávání, vzájemné poznávání a diskuzi nejen o duševním zdraví. Kromě výstavy nabízí program filmové projekce, divadelní představení, koncerty, přednášky, animační, improvizační nebo literární dílny pro širokou veřejnost i lidi se zkušeností s psychickou nepohodou.

Na území Prahy 2 zůstane Mobilní komunitní centrum OKO do konce září. V říjnu se přestěhuje na Prahu 1 a do konce roku 2018 vystřídá ještě čtyři další městské části.

Pořadatelem akce je organizace Art Movement, která se tématu destigmatizace duševně nemocných věnuje dlouhodobě. Hlavním partnerem je Fokus Praha, jenž podporuje lidi s duševním onemocněním na cestě k zotavení. Záštitu převzal člen Rady MČ Prahy 2 Ing. Jaroslav Šolc.

Projekt 'OKO mobilní komunitní centrum – žijeme spolu a bavíme se' je spolufinancován Evropskou unií.
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.