Share |

Právě uplývá 101 let od vyhlášení nezávislosti Tibetu

foto Tim Otis

13.2. 1913 vyhlásil 13.dalajlama nezávislost Tibetu.
Země byla nezávislá do roku 1951, od té doby je součástí Číny. 
Složitá, dlouhá a strastiplná historie této země je k přečtení stručně například tady, případně na Wikipedii. Pro nás je dnešní výročí příležitostí k zamyšlení se nad tím, oč snazší je žít ve svobodné zemi, kde dochzí jen výjimečně k násilným bojům o moc a kde si můžete svobodně zaláteřit. 
-

Vyhlášení tibetské nezávislosti v roce 1913 ze stránky Tibinfo:

 
Prohlášení vydané Jeho Svatostí třináctým dalajlamou osmého dne prvního měsíce roku vody a vola (1913).
Já, dalajlama, nejvyšší nositel buddhistického učení, jemuž byl tento titul udělen vznešeným Buddhou z proslulé Indie, k vám takto promlouvám:
Hovořím ke všem vrstvám tibetského lidu. Vznešený Buddha z proslulé Indie předpověděl, že vtělení Avalókitéšvary se postarají o dobrodiní Tibetu od dávných náboženských králů až do dnešního dne jako vládci Tibetu.
V době mongolských vládců Čingischána a Altanchána, čínské dynastie Ming a mandžuské dynastie Čching, Tibet a Čína spolupracovaly tak jako spolupracují laický patron a jeho duchovní. Před několika lety se čínské úřady ze S'čchuanu a Jün-nanu snažily kolonizovat naše území. Do středního Tibetu byly přivedeny početné vojenské jednotky pod záminkou zajištění obchodu a kontroly tržišť. Proto jsem se svými ministry opustil Lhasu a vydal se směrem k indicko - tibetské hranici. Měl jsem v úmyslu připomenout v telegramu mandžuskému vládci, že současné vztahy mezi Tibetem a Čínou jsou vztahy patrona k duchovnímu a nejsou tedy založeny na podřízenosti jednoho druhému. Nezbývalo mi než překročit hranici, protože čínské oddíly mě sledovaly a chtěly dopadnout živého nebo mrtvého.
Po svém příjezdu do Indie jsem odeslal několik telegramů císaři, jeho odpověď však byla zpožděna zkorumpovanými úředníky v Pekingu. Mezitím se mandžuské panství zhroutilo. Tibeťané si dodali odvahy a snažili se vypudit Číňany ze středního Tibetu. Já sám jsem se vrátil do své posvátné země a nyní se snažím vyhnat zbytky čínských oddílů z Khamu ve východním Tibetu. Tak se čínský úmysl kolonizovat Tibet rozplynul jako duha na obloze. Získali jsme znovu štěstí a mír. Nařizuji všem vám následující povinnosti, které musí být plněny beze zbytku:

  1. Mír a štěstí v tomto světě lze uchovat jen zachováváním buddhismu. Je proto podstatné zachovat v Tibetu všechna buddhistická centra jako jsou chrámy Džokhang a Ramočhe ve Lhase, Samjä a Tradug v jižním Tibetu, tři velké kláštery [Gandän, Sera, Däpung] atd.
  2. Všechny buddhistické školy v Tibetu budiž zachovány ve své různé a čisté podobě. Nechť je buddhismus poznáván skrze výklad, studium a meditaci. Pouze s několika výjimkami není správcům klášterů dovoleno obchodovat, půjčovat peníze, vlastnit dobytek nebo podrobovat si jiné bytosti.
  3. Tibetští vládní jak civilní tak i vojenští úředníci, kteří vybírají daně nebo jakkoli jednají s lidmi, nechť vykonávají své povinnosti spravedlivě a čestně ve prospěch vlády, aniž by porušili zájmy lidí. Někteří vládní úředníci v Ngari v západním Tibetu a v Khamu ve východním Tibetu nutili nakupovat běžné zboží za vysoké ceny. Domy, majetek a pozemky byly konfiskovány pod záminkou nepatrných porušení zákona. Navíc byla jako trest vykonávána amputace údů občanů. Takovéto kruté tresty jsou teď přísně zakázány.
  4. Tibet je zemí s velkým přírodním bohatstvím; není však v rozvoji vědy na takové výši jako ostatní země. Jsme malý, duchovně založený, nezávislý národ. Máme-li se udržet v ostatním světě, musíme svou zemi hájit. Máme-li si zachránit a uchovat nezávislost své země, musí každý z nás řádně pracovat a musíme svou zemi hájit. Naši občané sídlící poblíž hranic nechť jsou bdělí a trvale informují zvláštními posly vládu o jakémkoli podezřelém dění. Naši lidé nemají však zapotřebí vyvolávat rozepře mezi dvěma státy jako důsledek drobných incidentů.
  5. Tibetská země, byť málo zalidněná, je značně rozlehlá. Někteří místní hodnostáři a statkáři žárlivě brání jiným lidem obdělávat půdu ležící ladem, přestože se sami k obdělávání nemají. Lidé kteří takto smýšlejí jsou nepřáteli státu a pokroku. Od nynějška bude platit, že nikomu není dovoleno bránit jinému v obdělávání půdy ležící ladem. Pozemková daň se bude vybírat až po třech letech; po této lhůtě bude rolník platit daně vládě a správci půdy každým rokem v závislosti na svém výnosu. Půda bude patřit tomu, kdo na ní pracuje.

 
Svým povinnostem vůči vládě a lidu dostojíte, jestliže vykonáte vše, o čem zde mluvím. Toto prohlášení bude zasláno a vyvěšeno v každé tibetské oblasti, jeden exemplář bude uchováván v úřadech v každé oblasti.
Z paláce Potala
dalajlama
(dalajlamova pečeť)

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.