Share |

Praha je na týden místem setkání největších profesionálů v oblasti dokumentárního filmu

foto: pořadatel akce

Praha se na začátku března stává hlavním evropským centrem, kde se budou „vařit“ dokumentární filmy. Od 5. do 11. března se v prostorách Divadla Archa a Paláce Archa uskuteční první ročník akce nazvané East Doc Platform, největšího a nejvýznamnějšího setkání profesionálů v oblasti dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě.

„Akce navazuje, doplňuje a zastřešuje aktivity, které jsme do loňského roku pořádali na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava,“ říká na úvod Hana Rezková z pořádajícího Institutu dokumentárních filmů. „East Doc Platform je vlastně bránou pro západní filmové profesionály, zástupce televizí, distribuce, fondů nebo festivalů do světa dokumentu, který vzniká v tomto regionu,“ doplňuje. Celkově se do Prahy sjede více než 160 východoevropských režisérů a producentů a více než 70 klíčových světových televizních producentů, nákupčích, distributorů, zástupců mezinárodních festivalů, sales, fondů i institucí. Hlavním smyslem všech aktivit je zprostředkovat setkání těchto profesionálů a díky tomu pomoci vzniku, dokončení či distribuci východoevropských dokumentů ve světě.

Letos bude na akci prezentováno 88 filmů připravovaných a více než 60 dokončených. Celkově za 12 let působení se s pomocí IDF podařilo dokončit přes 150 filmů a více než 800 dokumentů vstoupilo do mezinárodní distribuce.

Prezentace připravovaných snímků doplňují otevřené přednášky předních světových dokumentaristů, panelové diskuse na aktuální témata, zvláštní projekce, semináře či neformální snídaně. „Doprovodné programy odráží aktuální otázky týkající se dokumentů, jejich distribuce, vlivu internetu, legislativy a podobně. Akce je tak určena nejen akreditovaným filmařům, ale komukoliv, kdo má hlubší zájem o to, jak dokumenty vznikají, co se děje v zákulisí či co se děje na současné evropské scéně,“ uvádí Hanka Rezková.

Vstup na týdenní akci je 100 Kč, stačí si vyřídit Návštěvnickou akreditaci otevřeného programu East Doc Platform, kterou si můžete vyzvednout na Guest service v Galerii Langhans od 5. března (akreditace rezervujte na assistant-guest@dokweb.net). Akce se koná při Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět a také jeho akreditace platí na otevřený program East Doc Platform.
 
Více informací na www.dokweb.net.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.