Share |

Poslední rozloučení se skejtovou legendou Martinem Kopeckým

Na cestu bez návratu se ve věku sedmačtyřiceti let vydal Martin Kopecký.
Ve spolupráci se serverem www.skaterock.cz přinášíme report z posledního rozloučení. R.I.P., legendo.
 
Pro spoustu z vás byl doslova ikonou českého skateboardingu, mnoha z vám jméno nebude říkat nic. Vězte tedy, že nebýt Martina Kopeckého, tak Bůh ví, jak by ten český skateboarding vlastně vypadal. A Martin se nyní může tam nahoře sám zeptat, jak by to bez něj dopadlo. Odpověď se ale nyní nedozvíme a s Martinem Kopeckým jsme se rozloučili v sobotu v Litomyšli.
Poslední rozloučení s Martinem Kopeckým
Martin Kopecký byl pohřben v Litomyšli v sobotu 26.11. a dle slov přímých účastníků to byla akce veselá i smutná zároveň. Smutná proto, že se všichni na místě loučili s kámošem, se kterým už nikdy nezajdou na pivu, nepokecají o holkách a o dalších „důležitých“ věcech. A veselá akce proto, že se sešela fajnová partička, kde každý účastník je Martinovi podobný ve veselé náladě a pro nějaký vtip nejde nikdo nikam daleko. Kdyby byl přítomen i sám Martin, jako že i byl, tak by si jistě nějaký ten fórek neodpustil. V podobném duchu se nesly i smuteční řeči, které vlastně ani smuteční nebyly. V projevech se vzpomínalo na veselé příběhy s Martinem a některé z nich by si zasloužily knižní publikaci.
 
  Vše se odehrávalo pod širým nebem, neb v Litomyšli není v provozu smuteční síň. Každý, kdo pronášel řeč, musel přede všemi sebrat síly, protože všichni věděli, že se Martin dívá. Úžasný projev Borise Hlaváčka vyloudil všem na tváři úsměv a leckde i hlasitý smích a v Mírovi Bartošovi dal dohromady i odvahu k pronesení řeči samotné. Ale ani poté to zřejmě nebylo lehké. 

Martin dostal do rakve na cestu spoustu zajímavých dárků, jako památeční skejty, dobová trika. Od svého švagra dostal na cestu placatku kořalky, od svého kámoše Tomáše Potůčka dostal na cestu panáka vodky. Tomáš Potůček měl mimo jiné také skvělý projev, pronesený z patra bez papíru. 

Na místo dorazila silná sestava současných či bývalých lidí kolem firmy Rock’n’Roll, se kterou byl Martin Kopecký úzce spjat. A Rock’n’Roll také stylově oblékl Martina na jeho věčný odpočinek. Jak jinak než do skejtového oblečení.

Ohledně oblečení. Sama rodina požádala všechny příchozí, aby zvolili neformální oblečení, proto na fotografiích těžko najdete někoho ve smutečním. Po uložení Martina se všichni přesunuli do místního lidového domu a po páté hodině následovala další vzpomínková akce, tentokrát v Praze. 

Za fotografie děkuji Renatě škrabalové a za pomoc při vzniku textu děkuji Hankovi a Mírovi Bartošovi. Připojuji se k pozdravu, na zdraví Martine! 
 
Martin Kopecký stál u základů českého skateboardingu, které se táhnou až do sedmdesátých let minulého století. Začal již tehdy místní skejťáky organizovat, vznikaly závody, jezdci díky němu začali vyjíždět do zahraničí, pod jeho vedením se zde v roce 1988 konal závod Euroskate s mezinárodní účastí. A to vše v dobách komunismu, kdy vycestovat nebo uspořádat cokoliv, co zavánělo Západem, bylo velmi těžké. Martin Kopecký to dokázal a stal se i šéfem evropského skateboardingu a evropským závodům dal řád. Podílel se na prachatickém Summer campu, dostal do Čech první profíky z USA a položil tak základy tomu, co prožíváme dodnes. Je velmi těžké říct, jak by skateboarding u nás bez Martina vypadal a troufnu si říct, že by nebyl v takovém progresu jako je dnes. Máme tu závody s letitou tradicí, historie skateboardingu v ČR se táhne už přes třicet let. A to vše díky jednomu člověku. 
Martina Kopeckého jsem před šesti lety zpovídal pro rozhovor tady na webu, kde jsem ho tituloval knížetem českého skateboardingu. Myslím, že si zaslouží povýšení a už tehdy jsem zjistil, jak je ten člověk nesmírně zajímavý. Kromě skateboardingu postavil na nohy i české šipky, a pět let jim šéfoval. S projektem krasoplavců se dostal až na olympiádu v Sydney. Leckomu by stačila jen trocha jeho vůle a hned by dokázal zázraky. Člověk mnoha profesí, mnoha vizí, to byl Martin Kopecký. K tomu všem dokázal své vize realizovat. A to se cení úplně nejvíc. Prázdně nemluvit, jednat a konat. To je kromě Martinova hotového díla hlavní odkaz, který nám po něm zůstal.

Martine díky Ti za všechno, co jsi pro nás kdy udělal. Věřím, že tam kde jsi teď už zase vymýšlíš další pecky, které nenechají Velkého Šéfa na pochybách, jak výjimečný jsi. Nauč ho na skejtu, ať pozná to nejlepší, co na světě existuje. Měj se parádně.  
 

Nejdůležitější je, pouštět se do věcí, o kterých si lidé myslí, že nejdou, a ještě k tomu je ani nenapadnou.” - Martin Kopecký
www.skaterock.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.