Share |

Porota vyhlásila filmy nominované na Cenu Pavla Kouteckého

foto: pořadatel akce

Nominace na 8. ročník Ceny Pavla Kouteckého za nejosobitější dokumentární počin vyhlásila po několikahodinové diskusi pětičlenná porota. Do finále letošního ročníku této prestižní ceny pro dokumentaristy postupuje sedm dokumentů -  DK režisérky Báry Kopecké o architektovi Davidu Kopeckém, Pirátské sítě Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka o fenoménu pirátství v mořích u somálských břehů, Show! Bohdana Bláhovce o odvrácené straně slávy dívčí teenage kapely, Velká noc Petra Hátleho zachycující atmosféru noční Prahy, Liebe Indigo Saši Dlouhého o tvorbě a cestě životem Halky Třešňákové, Parta Analog Martina Duška o matadorech televizní obrazovky a Felvidék – Horná zem Vladislavy Plančíkové, osobní příběh týkající se slovensko-maďarských vztahů.
 
Nominované filmy bude možné zhlédnout v rámci speciálních nominačních projekcí od 2. do 7. června v Praze, Ústí nad Labem a Plzni, jméno vítězného režiséra zazní 10. června na slavnostním udílení ceny v pražském Divadle Archa. O vítězi rozhodne odborná porota.
 
Filmy nominované na Cenu Pavla Kouteckého uvidí diváci letos v Praze kromě tradičních Letenských sadů a kina Světozor také v Dejvicích v kavárně Už jsme doma a na Kampě v kulturním centru Containall, přičemž venkovní projekce budou pro veřejnost zdarma. V regionech se budou filmy promítat konkrétně v Ústí nad Labem ve Fokus kafe, Café Max, Galerii Armaturka a kině Mumie a v Plzni v Café Restaurantu Kačaba. Součástí nominačních projekcí budou jako každý rok debaty s tvůrci filmů.
 
Snímek DK Báry Kopecké pojednává o životě, tvorbě a smrti radikálního architekta Davida Kopeckého, Pirátské sítě Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka zase poodkrývají dosud netušené skutečnosti o informacích, které dostávají západní média o pirátství u somálských břehů. Film Show! Bohdana Bláhovce nabízí unikátní pohled na tvrdý dril v dívčí kapele, která je dobře promyšleným byznys plánem otce jednoho z andílků, Velká noc Petra Hátleho působivě zachycuje noční dobrodružství několika ztracených existencí v ulicích Prahy. Liebe Indigo Saši Dlouhého dokumentuje uměleckou tvorbu i životní příběh umělkyně, herečky a performerky Halky Třešňákové, dokureality Parta Analog Martina Duška umožní divákům seznámit se s legendami, které byly u začátků vysílání Československé televize, skrze jejich osobnosti, zkušenosti a vztahy. Režisérka Vladislava Plančíková ve svém filmu Felvidék – Horná zem prostřednictvím svého rodinného příběhu reflektuje dopad Benešových dekretů na mnohé slovenské a maďarské občany.
 
Organizátorka Ceny Pavla Kouteckého Jarmila Polákována letošních nominovaných filmech oceňuje, že nejsou zaměřeny jen na témata týkající se „české kotliny“.  Filmy jsou podle ní tematicky pestré a reflektují i problémy, které se dějí někde jinde. „Jejich režiséři jsou trpělivými pozorovateli světa nejbližšího a osobního, přinášejí však také výpověď o tématech zdánlivě vzdálených, jako například snímek Pirátské sítě,“ uvádí Poláková.
 
 
Režisér Pavel Koutecký (1956-2006) byl jednou z nejvýraznějších osobností českého dokumentárního filmu, premiéry svého nejznámějšího filmu Občan Havel se nedožil. Cena spojená s jeho jménem je udělována od roku 2007 jeho pokračovatelům, trpělivým pozorovatelům světa se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem. Cenu v minulých letech převzali režiséři Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská, Klára Řezníčková, Pavel Abrahám a Tomáš Bojar.
 
Organizátoři dávají exkluzivně do prodeje omezený počet vstupenek na slavnostní vyhlášení Ceny Pavla Kouteckého 10. června od 20 hodin v Divadle Archa, lístky lze zakoupit na pokladně divadla. Hlavním partnerem Ceny Pavla Kouteckého se v letošním roce stal Nadační fond Avast, který podpoří oceněného tvůrce částkou sto tisíc korun.
 
Více na www.cenakoutecky.cz
 
 
Ukázky z nominovaných filmů:
Pirátské sítě (rež. David Čálek a Jakub Zahradníček, 85 min)
Liebe Indigo
Show! (rež. Bohdan Bláhovec, 67 min)
Velká noc (rež. Petr Hátle, 72 min)
Felvidék – Horná zem (rež. Vladislava Plančíková, 75 min)
DK (rež. Bára Kopecká, 75 min)
Parta Analog (rež. Martin Dušek, 67 min) 
 
Nominační projekce 8. ročníku Ceny Pavla Kouteckého „Kino Ceny Pavla Kouteckého 2014“
 
Praha:
Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1
2. června - 18:30 Velká noc, 20:45 Show!
3. června - 18:30 Felvidék – Horná zem, 20:45 Pirátské sítě
 
kavárna Už jsme doma, Uralská 6, Praha 6
3. června - 21:45 DK, rež. Bára Kopecká
4. června - 21:45 Parta analog, rež. Martin Dušek,
 
Containall, Cihelná 548/4, Praha 1
5. června - 21:45 Velká noc
 
Park Letná – Letenské sady, mezi dětským hřištěm a občerstvením, Na Baště, Praha 7
6. června - 21:45 Liebe Indigo
7. června - 21:45 Pirátské sítě
 
Ústí nad Labem:
Fokus kafe, Prokopa Diviše 5, Ústí nad Labem (vedle kina Hraničář)
3. června - 18:00 DK
4. června - 18:00 Parta analog
5. června - 18:00 Pirátské sítě
 
Café Max, Pivovarská 1938/3, Ústí nad Labem
4. června - 20:00 Show!
 
Galerie Armaturka, Jateční 49, Ústí nad Labem
5. června - 19:00 Velká noc
 
Kino Mumie, Velká Hradební 50, Ústí nad Labem
9. června - 19:00 Liebe Indigo, 20:00 Felvidék - Horná zem
 
Plzeň:
Café Restaurant Kačaba, Prokopova 17, Plzeň
2. června -18:00 DK, 20:00 Felvidék - Horná zem
3. června – 18:00 Parta Analog, 20:00 – Show!
 
 
 
Synopse filmů:
DK (rež. Bára Kopecká)
Stavitel, který miluje bourání, chladnokrevný panikář, plachý excentrik, asketický hedonik, vynálezce života. Rytíř, který nesvléká brnění až do samého konce. Celovečerní dokument o životě a smrti radikálního architekta Davida Kopeckého.
Dezinfikuju prostor, říkal. Nevkusné obrazy a kryty od vafek vyhazoval lidem z oken. Miloval stroje, hledal podstatu, testoval limity. Na protesty reagoval ještě extrémnějším činem, dokud protivníka nezastavil. Málokdo si troufl tak daleko. Výsledkem ale byla uznávaná revoluční architektura. Život člověka, který nikomu v ničem neustupoval, často byl za to obdivován a často zatracován, vzbuzuje otázky. Je možné zůstat věrný ideálům a přitom přežít ve světě opatrných investorů a maloměstských představ o bydlení? Lze si zachovat přesnost a čistotu a nelikvidovat přitom sebe i okolí? Dá se vůbec žít s vizionářem? Jak se platí za život bez kompromisu?
Koláž jako metoda, fragmenty vzpomínek, hledání identity. Dokument v ich formě.
 
Pirátské sítě (rež. David Čálek, Jakub Zahradníček)
Co se stane, když se štáb filmařů vydá do východní Afriky natočit dokument o fenoménu pirátství, které se od roku 1995 rozmáhá v mořích u somálských břehů? Místo rozhovoru se skutečnými piráty se dokumentaristé zaplétají do lží a klamů, které pro ně přichystali místní, zahraničními novináři „osvědčení“ informátoři. Při svém africkém putování nakonec poodhalí, že z prodeje pirátských příběhů se stal pro některé Somálce úspěšný obchod. Film o tak trochu jiném pirátství podkresluje originální hudba skupiny Midi Lidi. Jeden svět uvádí film ve světové premiéře.
 
Show! (rež. Bohdan Bláhovec)
Angee, Tereza, Nikola, Michaela a Vendy jsou členky dívčí popové skupiny 5Angels. Jejich manažer a zároveň otec jedné z nich je odhodlaný své svěřenkyně vynést do nejvyšších pater českého šoubyznysu a ovládnout trh s dětskou populární hudbou. Nastupuje tak tvrdý dril – dívky, kterým je mezi 11 a 14 lety, posilují bříška, trénují úsměv do kamery a fotí se s ikonou českého popu Michalem Davidem. Absolventský film režiséra Bohdana Bláhovce nabízí unikátní pohled do života teenagerské kapely i jejího temnějšího zákulisí. Ukazuje, že 5Angels zdaleka nejsou splněným snem náctiletých zpěvaček, ale spíš produktem promyšleného byznys plánu jejich manažera. Snímek získal Cenu české filmové kritiky za nejlepší dokumentární film v roce 2013.
 
Velká noc (rež. Petr Hátle)
Je po půlnoci. Nastává doba, kdy se město propadá do ticha a ze tmy se vynořují bledé stíny rozehrávající v mihotavém světle své etudy. Jsou to ztracené existence, lidé, které nikdo nehledá a po kterých se nikomu nestýská. Ve dne většinou spí a v noci se potulují. K jejich nočním dobrodružstvím přibývá i kriminalita a drogy, které ještě prohlubují jejich nespavost. Vizuálně působivý dokument zachycuje prostřednictvím autentických portrétů postav plynoucí realitu nočních ulic Prahy. Režisér Petr Hátle za něj získal v roce 2013 Cenu za nejlepší český dokument na festivalu v Jihlavě.
 
Liebe Indigo (rež. Saša Dlouhý)
Portrét Halky Třešňákové – umělkyně, herečky a performerky – dokumentuje její uměleckou tvorbu, ale i okolnosti ovlivňující dospívání v rodině, která se vzepřela totalitnímu režimu. Na jedné straně jedna z nejvýraznějších představitelek české alternativní divadelní scény, která svým hereckým projevem přesahuje rámec několika uměleckých kategorií. Na straně druhé dítě disidentů, kteří museli s celou rodinou opustit svoji vlast a přizpůsobit se podmínkám v cizí zemi. Obě polohy Halky se protínají v profesi, která jí dovoluje vyjádřit vlastní pocity. Zkušenosti z emigrace nebo těžké životní zkoušky ovlivňují nejen její herectví, ale především postoje a morální zásady.
 
Parta Analog (rež. Martin Dušek)
Dokureality o devíti televizních matadorech, kteří se scházejí s odhodláním ještě jednou odvysílat televizní pořad stejně, jak se připravoval za jejich éry, v počátcích vysílání televize. Jejich příběh je vyprávěn stylem „making off“, filmu o filmu, zachycujícího vztah starší generace k televiznímu médiu. Film zachycuje způsob televizní práce na příkladu konkrétních postav, které televizi zasvětily velkou část svého života a umožní divákům seznámit se s legendami televizní obrazovky skrze jejich osobnost, životní filozofii i mnohdy komplikované vzájemné vztahy.
 
Felvidék – Horná zem (rež. Vladislava Plančíková)
Vzpomínky ožijí, aby v animovaném dokumentu pomohly odhalit skutečnost, nakolik do naší současnosti zasahují historické křivdy a rodinná tajemství. Zde, uprostřed, Evropy, je má téměř každá rodina. Po stopách rodinné historie se vydává dokumentaristka Vladislava Plančíková. Osobně a citlivě sesbírala příběhy jedné generace, jejíž osudy změnily rozhodnutí politiků po 2. světové válce na národnostně zmenšeném území nazývaném Felvidék – Horná zem. Film reflektuje stále aktuální tabuizované téma slovensko-maďarských vztahů v unikátní podobě animovaného dokumentu. Co nedokážou vypovědět archivy, dopoví animované příběhy. Magická, podmanivá hudba Jany Kirschner dodává autorčinu vyprávění na intenzitě.
 
Organizátoři: Divadlo Archa, Jeden svět, Film&sociologie


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.