Share |

Poppy Ackroyd: Hudba jako peří

foto: Kat Gollock

Skotská nujazzová úderka Hidden Orchestra se už v České republice stihla v posledních letech dostatečně proslavit. Na Festival Spectaculare posílá svého zástupce – zakladatelku tělesa, skladatelku, klavíristku a houslistku Poppy Ackroyd. Její sólové vystoupení doprovodí umělecká projekce anglického vizualisty VJ Lumena. Na festivalovém večeru 29. ledna se představí také objev loňského roku duo Zabelov Group.
 
Ve zvukové vřavě Hidden Orchestra si Poppy Ackroyd musí svoje místo vybojovat, sólově je v Londýně narozená a v Edinburghu usazená hudebnice éteričtější i experimentálnější. Skladby z jejího debutového alba Escapement vydaného samozřejmě u domovské značky Denovali Records stojí výhradně na manipulovaných zvucích houslí a klavíru. Kromě delikátních melodií se tak pod jejíma rukama tradiční nástroje mění třeba v perkuse. Křehkou náladou ale jinak připomínají mistry klavírního minimalismu jako jsou Max Richter či Nils Frahm. Na aktuální desce Feathers přimíchala Ackroyd do koktejlu ještě smyčce a elektronické klávesové nástroje a je zde cítit i sílící vliv skotské folklórní hudby. „Tím, že jsem se odstěhovala z Londýna do Edinburghu se mi otevřela úplně nová hudební kultura,“ vysvětluje. Materiál z její debutové desky vyšel vloni také na DVD Escapement Visualised, kde písně dostávají obrazový doprovod od předního anglického VJe, který si říká Lumen a s Acroydovou dorazí i do Prahy. Jeho vizuály zdomácněly v bristolských klubech i tanečních stanech v Glastonbury a spolupracoval s takovými jmény jako jsou DJ Vadim, 4Hero či Jazzanova.
 
Zabelov Group (CZ)
Přirozené prorůstání živých nástrojů a postupů elektronické hudby není cizí ani bělorusko-české dvojici Zabelov Group, která patří k velkým domácím objevům posledních let.  Běloruský akordeonista Roman Zabelov a český bubeník Jan Šikl se svými křehkými melodiemi pohybují na pomezí ambientu, jazzu, downtempa či filmové hudby. V roce 2012 připravili podomácku natočené album 40000 km, výrazněji o sobě dali vědět až na jaře 2014, kdy předskakovali Hidden Orchestra. Jejich loňské debutové album Secret Session produkoval Matouš Godík aka ZKA4T a stalo se rozhodně tím nejzajímavějším, co se urodilo na naší alternativní scéně.
 
Poppy Ackroyd,  Zabelov Group, čtvrtek 29. ledna 2015, Palác Akropolis
Více na stránkách Paláce Akropolis, zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.