Share |

Písně Psích vojáků ožijí na festivalu k nedožitým narozeninám Filipa Topola

foto Jiří Janda

50. nedožité narozeniny Filipa Topola oslaví v pražském Divadle Archa festival, na kterém vystoupí 15 skupin
  
 
Písně Psích vojáků ožijí na koncertě u příležitosti nedožitých 50. narozenin Filipa Topola. Pestrý line-up napříč hudebními žánry a generacemi nabídne patnáct hudebních skupin. Plastic People, Už jsme doma, Echt!, Zuby nehty, Krch-off, Pavel Zajíček, Mucha, Květy a další zahrají kromě svých skladeb na vzpomínkovém koncertě s názvem Sbohem a řetěz! 12. června 2015 v  Divadle Archa vlastní verzi vybrané písně Psích vojáků.
 
Oživení odkazu v Divadle Archa není náhodné. Psí vojáci zahráli po znovuotevření Archy po povodních v roce 2003, v Arše též proběhly pověstné koncerty Psích vojáků a Agon Orchestra. Z této spolupráce vzniklo album Brutální muzika. Jeden z posledních koncertů kapely zde proběhl v listopadu 2011 v rámci Pocty českému undergroundu. 
 
Z loňského koncertu „Sbohem a řetěz“, který se uskutečnil v pražském Lucerna Music baru a v rámci festivalu  Eurotrialog Mikulov, vznikla nahrávka, která bude v Arše 12. června pokřtěna. „Zmíněné album, stejně jako koncert, se neomezuje pouze na generační souputníky Psích vojáků, ale dává prostor i nastupující generaci, která se k odkazu Psích vojáků hlásí“, říká za pořadatele koncertu dlouholetý manažer Psích vojáků Romek Hanzlík. 
  
Psí vojáci poprvé veřejně vystoupili v roce 1979 na IX. Pražských jazzových dnech. Bylo jim tehdy pouhých 13 let. Přesto se vzápětí stali předmětem zájmu Státní bezpečnosti. Skupina nemohla veřejně vystupovat a účastnila se jen soukromých undergroundových akcí  (například na Hrádečku). Během několika let skupina prošla změnami stylu i obsazení. Zpočátku textařsky spolupracovala s Filipovým bratrem Jáchymem, později začal skládat texty sám Filip. Od poloviny 80. let kapela vystupovala pod krycím názvem P.V.O. (Psí vojáci osobně) a její domovskou scénou se stal pražský Juniorklub Na Chmelnici (nyní působící v Paláci Akropolis). Po roce 1989 se Psí vojáci stali oblíbenou koncertní skupinou, kromě klubových koncertů vystoupili na řadě festivalů v ČR i zahraničí. Písně Psích vojáků byly použity ve filmu Ž iletky režiséra Zdeňka Tyce, kde si Filip Topol zahrál hlavní roli, podíleli se i na scénické hudbě k několika divadelním představením. Éra Psích vojáků se definitivně uzavřela 19. června 2013, kdy Filip Topol zemřel. 

 
 Sbohem a řetěz - koncert k nedožitým padesátinám Filipa Topola 
12.6.2015, 19.00, Divadlo Archa  
Krch-off & Pavel Zajíček, Echt!, Znouzecnost, Tvrdý/Havelka & sbor Elpida - U nás v garáži, The Plastic People of The Universe, Už jsme doma, Zuby nehty, All tomorrow Parties, Tomáš Hrubiš, Vlákna, Mucha, Houpací koně, Andrej Polanský wtf Emül Langman, Martin Kyšperský, Josef Klíč
 
 
 
Vstupenky za 380,- Kč jsou v předprodeji online, v pokladně Divadla Archa a sítích Ticketpro, Eventim a Ticketportal
  
  
 
www.psivojaci.cz  
https://www.facebook.com/events/271970886321238/

www.divadloarcha.cz
http://vstupenky.divadloarcha.cz/

 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.