Share |

Petra Hermannová: Akademie je luxus, staráte se jen o hudbu

Foto: Red Bull, archiv Fiordmoss

Petra Hermannová z electrofolkové party Fiordmoss se jako jediná Češka loni zúčastnila Red Bull Music Academy v Madridu. Dva týdny se mohla soustředit jen na hudbu a ládovat do sebe nové zážitky, poslouchat zkušenosti zkušených lidí z branže a skládat muziky s talenty z celého světa.

Vyjmenuj, prosím, tři nejsilnější momenty Red Bull Music Academy?
První: večer ve studiu, kdy s námi byl celou dobu Gareth Jones a poslouchal, co děláme, občas k tomu něco řekl a bylo vidět, že se mu to líbí... chvíle hudebního propojení s úplně cizími lidmi. Druhý: koncert bez kapely, tam mi došlo, kolik pro mně znamenají. Třetí: poslední den a emo, kdy jsme seděli v přednáškové místnosti, poslouchali jednu po druhé všechny nahrávky, co vznikly a party, ze které postupně lidi odjížděli rovnou na letiště.

Ty jsi do Madridu odjížděla více méně jako zpěvačka Fiordmoss a tam se z tebe trochu stala i producentka. Jak k tomu došlo?
Byly tam všechny ty legendární drummachiny a synthy, o kterých jsem věděla, že existujou, ale nikdy jsem je nevyzkoušela. Tak to je pak samozřejmě lákavé, si jeden z nich vzít do studia na jam místo kytary. A pak ty nahrávky někdo musí zaranžovat, takže takhle. No ale řekla bych, že to slovo trochu je na docela místě, i když je pravda, že během dělání Ink Bitten jsem měla o produkování daleko jasnější představu než u Gliese.

Pokračuješ ve skládání muziky i nyní?
Ráda bych, ale ne, od Madridu jsem se věnovala jenom Fiordmoss. Třeba se na další desce budu podílet i jinými způsoby než předtím, ale to se nedá plánovat. No a občas vykouknou nějaké projekty s ostatními participanty, ale to je většinou tak, že se tam zase jedná o můj hlas. Třeba naposled jsem dělala vokály do jednoho tracku pro Manekinekod.

Akademie má poměrně přesný program - přednášky, workshopy, skládání muziky, mejdany.Nesvazovalo to tvoji osobnosti?
Já myslím, že na režim si nemohl stěžovat nikdo, i když je pravda, že ty dva týdny byly docela náročné. V jedenáct se odjíždělo za každých okolností a občas jsme na srazu před hotelem vypadali dost hrozně.

Petra z Madridu (video)

http://www.redbull.cz/cs/Satellite/cz_CZ/Video/Petra-Hermanova-z-RBMA-v-...

Když jsem tam byl za tebou, překvapilo mě, jak jste dobrá parta. Přitom jste na mě všichni působili introvertně. Čím to bylo, co se tam dělo?
No je něco jiného hrát v klubu, kde máte od začátku minimálně třicet dalších lidí, kteří nepřišli na párty, ale opravdu poslouchat vaši hudbu. Tohle je určitě jeden z katalyzátorů navazování vztahů, který tam fungoval, protože když se vám dobře hraje v cizím prostředí, tak máte všechny okolo tak nějak víc rád. A taky si myslím, že hudba umí obejít introverzi.

Další věc, která mě fascinovala byly pozitivní vibrace, které jsem cítil v celém prostoru akademie od přednáškové místnosti, přes jídelnu až po studia. Mělas to podobně? Jak si to vysvětluješ?
No jasně. Ale jinak to ani být nemohlo, když víte, že máte dva týdny jenom na hudbu a nemusíte se starat o nic jiného, než o to každý den vstát. Tuhle jedinečnost si každý uvědomoval a vážil si toho.

Dá se říct, že tě nějaká část dne bavila víc?
Každá měla něco do sebe, ale určitě jsem se vždycky těšila do studia. A taky na jídlo teda .)

Cos za sebou - myslím teď umělecky - měla, než jsi odjela do Madridu na akademii?
Tři roky s Fiordmoss, hodně koncertování, jedno EP. A předtím Kapela se sjela a ještě předtím Siren.

Posunula tě akademie nějak - ať už umělecky nebo osobnostně?
Každý zážitek člověka posune a takovýhle určitě. Odvezla jsem si uši otevřené spoustě jiné hudby, než na kterou jsem byla zvyklá, poznala jsem kouzlo spolupráce a taky jsem si uvědomila, že je důležité umět ocenit i věci, které sice třeba nejsou přesně to, co mám ráda, ale na kterých je vidět koncentrovaná a kvalitní práce. Na tohle lidi často zapomínají.

Red Bull Music Academy je vysněný workshop pro muzikanty, producenty, lovce vinylů, zpěváky, MCs, orchestrální skladatele či třeba digitální beatmakery. Bez omezení žánru a profesionality. Mladí lidé se účastní přednášek světových legend, (spolu)práce ve studiích pod vedením zkušených mistrů, nezapomenutelných nočních jamů a živých vystoupení s tou nejlepší atmosférou. Je to o unikátních zážitcích se stejně naladěnými lidmi z různých koutů světa. Hudba může být smysluplnou celoživotní náplní i v Česku. Kreativita je zde jediná měna, hudba, kterou žijeme a za kterou si stojíme.

Během posledních patnácti let obletěla Red Bull Music Academy svět. Nálož kreativní inspirace rozdávala tvůrcům hudby ve městech jako Madrid, Dublin, Berlín, Londýn, Kapské Město, Řím, Seattle, Melbourne, Sao Paulo či Toronto. Uzávěrka přihlášek na letošní Red Bull Music Academy končí 2. dubna.

Text: Pavel Eichler

Všechny potřebné informace ohledně Red Bull Music Academy najdete na
www.redbullmusicacademy.com
www.redbull.cz/musicacademy


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.