Share |

Nusle?! Nusle by Hza Bažant

Nusle - čtvrť Prahy s nepříliš valnou pověstí se postupně mění v oblíbenou lokalitu mladých profesionálů, protože je na dohled od centra a přesto vzdálená svou atmosférou. Nusle získávají na autenticitě, přestože doba, kdy se tam člověk bojí jít sám v noci tak úplně ještě nevymizela. To je rovněž dáno tajemstvími, kterými je tato čtvrť opředena, protože málokdo se odváží vzpomínat na hotel Díra nebo na to, co všechno se skrývá pod povrchem Botiče.
 
Toto prostředí se tak právem stalo námětem grafického cyklu Honzy Bažanta, který své nuselské výjevy sdružil pod jednu titulní stranu knihy, která je čerstvě dostupná v limitované edici. Skládá se ze série fantaskních obrazů, jež jsou implicitně propojeny, a jejichž vnitřní dynamika rozechvěje nejednoho nadšence urbanismu či grafického umění. Ačkoli se nejedná o pohybující se obrazy, je v nich cítit tenze života v Nuslích:
Prolíná se tu příběh čtyř identických záhadných cestovatelů, Mirka který se odváží z bezpečí čtyř stěn svého pokoje, žlutého obra, který žije na opuštěných stráních u trati, temných řezníků a dalších postav, jejichž charaktery jsou spíše tušené“ (Hza Bažant).
 
Možná, že po prolistování této nové knihy se cesta přes Nusle změní v neobyčejné dobrodružství, jenž poskytne pocity podobné těm, které zakoušely Rychlé šípy při jejich výpravách do Stínadel.
 
Takže proč zítra radši nevyrazit do Nuslí místo do Starbucksu na Můstku? Nebo rovnou na křest knihy, který se koná 3.6. v Jatkách 78 od 18 hodin.
 
text: Čtenářka Ivona

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.