Share |

Recenze: Výstava Geometrix (Petr Písařík a Vilém Kabzan)

foto Nová galerie

Nová Galerie 21. 5. - 13. 6. 2015 - Petr Písařík a Vilém Kabzan
„Abych to zkrátil, moje jsou fotky a punčochy. Zbytek je Petrův.“ Podobnými slovy byla ve čtvrtek zahájena výstava Geometrix v Nové galerii v Balbínově ulici. Galerie disponuje krásnými prostory, které přímo vyzývají ke hře s kompozicí a instalacemi, navíc zdejší celková atmosféra vytváří příjemný veřejný prostor pro setkávání lidí různého zaměření a zálib, jež zde mohou téměř libovolně rozvinout. Exponáty tu totiž nejsou vzdálené a odtržené od diváka, nýbrž právě naopak si je lze „očichat“ bez toho aniž by se jeden musel bát napomenutí od nerudného galerijního hlídače.
Název Geometrix evokuje pravidelnost a čisté linie. Nicméně autoři Písařík a Kabzan toto exponovali na vyšší úroveň, když si umně hrají s kompozicí, materiály a světlem. Zaujme především nevšední využití zcela běžných punčoch, které pod rukou umělce vytváří měkké linie, jež se navzájem propojují v barevně vyvážených tónech. Diváka jistě překvapí, jak relativně banální základ - tedy noha v punčoše, může pracovat v prostoru, kterému tak propůjčuje jasnou a přímočarou definici.
 
Toto do značné míry naplňuje i dílo Písaříka, který se nebojí čeřit vodu nejen na módním poli. Jeho odvážně vystavené jednoduché čtverce víří debatu o povaze umění a vlastně tak připomínají věčnou otázku po smyslu a pohnutkách samotné tvorby. Tato debata je však v mžiku zapomenuta díky světelné instalaci, která připomíná, jak super zrychlená je současná doba, jež se počítá na množství vyfocených fotek. Autor tak zachytil velký paradox „doby obrazů“, která velí bezmyšlenkovitě fotit všechno, všude a pořád. Přitom trvanlivost takového obrazu se rovná právě jednomu snímku vyfocenému s bleskem.
 
 
 
 
Geometrix je úspěšný mix zajímavé domácí tvorby, která současně rezonuje s alternativní vlnou hipsterů, staršími milovníky umění a s lidmi sensitivními vůči svému okolí.
Tato výstava by určitě neměla ujít vaší pozornosti a za mě solidních 80 %.
 
text: Čtenářka Ivona

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.