Share |

NoD budou na festivalu Malá inventura reprezentovat inscenace Valentýn a Nespatřen

 
Už příští týden bude zahájen jedenáctý ročník festivalu nového divadla Malá inventura. Festival je každoroční přehlídkou projektů a představení, které využívají výrazové prostředky z nonverbálního, tanečního či fyzického divadla, nebo svou formou vytváří naprosto nový a unikátní divadelní jazyk. Pozornost je každým rokem zaměřena zejména na projekty nominované domovskými scénami festivalu / Studio Alta, Alfred ve dvoře, Nová scéna ND, Divadlo Ponec, Experimentální prostor NoD, Studio hrdinů, MeetFactory, Divadlo Archa/.
                               
V letošním roce budou dramaturgii Teatro NoD reprezentovat dva vynikající a zároveň velmi odlišné projekty – Valentýn Petra Krušelnického a Apoleny Vanišové a Nespatřen, za nímž stojí choreografka a tanečnice Věra Ondrašíková, zpěvačka a divadelnice Johana Švarcová společně s programátory Michalem Rydlem a Michalem Cábem.
 
Oba projekty vznikly v koprodukci s prostorem NoD a oba měly svou premiéru v květnu roku 2012. První z nich, Nespatřen, je velmi komorním pokusem o co nejuzší propojení nových technologií a lidského pohybu a hlasu. Zpěvačka Johana Švarcová přelévá svůj éterický zpěv do speciálně vytvořeného programu, který ho přetváří, opakuje, ovládá míru světla, které je divákovi i účinkujícím dovoleno. Tanečnice Věrka Ondrašíková pluje po ploše, a ovládána technologií se zastavuje, rozbíhá ze tmy do světla a naopak. Technologie v tomto představení ale nejsou dominantním prvkem – jsou nespatřené – a rozhodně lidský element neovládají. I obě performerky svou lidskostí program ovládají a sunou ho tam, kde ho chtějí mít. Mezi člověkem a technologiemi vládne rovný, symbiotický vztah.
 
Druhý z jmenovaných projektů je diametrálně odlišný a ukazuje, jak rozmanitá současná scéna nezávislého divadla skutečně je. Originální performer, mim a herec Petr Krušelnický se po delší době vrátil do divadelních prostorů s projektem, který inscenuje hru současného španělského dramatika Carlose Be. Režijně na tomto projektu spolupracovala Apolena Vanišová. Valentýn zachycuje život mladého chlapce, který se pod vlivem určitých okolností dostane na ulici a živí se jako prostitut. Chlapcova křehkost, zranitelnost a empatie k ženám jsou hlavními opěrnými body této inscenace, která vyniká svým uměleckým ztvárněním, v němž jsou využity prvky činoherního divadla, pantomimy i audiovizuální performance. Potvrzení kvalit Valentýna je i skutečnost, že tato inscenace byla vybrána do dramaturgie Nové sítě, pořadatele festivalu Malá inventura, pro rok 2013.
 
Vstupenky na představení Malé inventury v NoD jsou v předprodejích v sítích SMS Ticket, Ticketportal anebo ke koupi každý všední den od 16 do 20 hodin na pokladně v NoD.
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.