Share |

New York Night, vol. 3

New York Night s pořadovým číslem 3 se odehraje v úterý 25. března v Malostranské Besedě v Praze. Svede dohromady tři kapely které přinášejí silný odkaz na Manhattanskou downtown hudební scénu konce 70. a začátku 80. let. Členové těchto kapel byli často k vidění na pódiích legendárních New Yorských klubů jako Danceteria, Max’s Kansas City nebo CBGBs. Jejich duchovním domovem byla (a stále je) East Village. Jejich postoj byl (a stále je) hipster-cool, zatímco jejich muzika má nezaměnitelný ´dirty downtown´ sound.  Kapela New York Junk i písničkářka Lorraine Leckie pravidelně vystupují v klubech v Lower East Side, které jsou coby kamenem dohodil od jejich spirituálního domova - klubu CBGBs (nyní outlet s luxusní pánskou módou). Phil Shoenfelt strávil v New Yorku několik let na konci 70tých a začátku 80tých let, předtím  než se přestěhoval do Prahy. Se svou kapelou Southern Cross byl hostem kapel New York Junk a Deadbeat Poets na společném koncertu v klubu Bowery Electric v květnu 2011 a o rok později absolvovali společné kandsko americké turné, zakončené v new yorském klubu Delancey. Od té doby v New Yorku  koncertuje pravidelně každý rok. Společný večer v Malostranské Besedě bude bezpochyby pozitivní a psychedelicky oduševnělý. Představí se dvě kapely a jedna písničkářka, jejichž hudba má s New Yorkem zvláštní intimní spojení i když každá vyjadřuje toto spojení vlastním jedinečným způsobem. Kromě Prahy bude tento projekt k vidění také 19. a 20. března v Kodani, 21. března v Berlíně a 22. března v Brémách.  
 

New York Junk
Kapelu New York Junk tvoří tři hudebníci z New York City. Kytarista a zpěvák Joe Sztabnik, bubeník Gary Barnett a basistka Cynthia Ross. Jejich tvorba je ovlivněna kapelami jako Velvet Underground, Iggy and the Stooges, Yardbirds, Dylan, ranní Stones, John Lennon, Shangri-Las, Marianne Faithfull, Etta James, James Brown, Al Jolson, Frank Sinatra a Bobby Darin.Hudební časopis Sugarbuzz popsal jejich zvuk jako “dávku newyorskýho rock and rollu tý nejlepší kvality; směs Heartbreakers a Rolling Stones, šmrncnutá špetkou Subway Train od Dolls a natažená do stříkačky s názvem NY Junk.”  Cynthia hrála s legendární torontskou dívčí kapelou The B-Girls, založenou v roce 1977 Cynthií, Lucastou a Rhondou Ross, společně s Xenií Splawinsky. The B-Girls odehráli svoje první koncerty ve vyhlášených klubech jako The Crash'n'Burn, David, The Edge nebo The Horseshoe. Holky brzy pochopily, že jejich hudbě (směs punku a dívčích pop skupin ze 60. let) to bude nejvíc slušet v New Yorku. V roce 1978 přirozeně vpluly do elektrizující hudební scény tehdejší East Village (Cynthia to vzala osobně – zasnoubila se se Stivem Batorsem z Dead Boys). Rhondu a Lucastu zanedlouho nahradili zavedený manhattanský bubeník Marcy Saddy a kytarista Renee Schilhaba. B-girls začali pravidelně vystupovat v CBGB a Max's Kansas City na společných koncertech s The Cramps, Dead Boys a s B-52s. V roce 1979 jeli The B-Girls společné turné (London Calling) s The Clash. V roce 1983 se rozpadli. Podívejte se na Cynthii v legendárním interview televize NYC TV z roku 1978 se Sidem Viciousem, Nancy Spungen a Stivem Batorsem (video je rozdělené na dvě části):
Část 1: http://www.youtube.com/watch?v=-2BJZupLxMY&feature=related
Část 2:  http://www.youtube.com/watch?v=vOabYqUsZMs&feature=related
 
Když se kytarista Joe Sztabnik zrovna nepoflakoval se svým kámošem  Johnny Thundersem, hrál na kytaru s The Dragons (poslechněte si Joeův tribute Johnymu, výstižně nazvaný “Thunder” na debutovém albu New York Junk):
http://www.youtube.com/watch?v=-mfR_itd6PQ
 
Cynthiin dubem ovlivněný basový styl, spolu s pulsujícími bubny Garyho Barnetta činí z klasického newyorského punk rocku New York Junk taneční záležitost.
www.myspace.com/newyorkjunk   
 
 
Lorraine Leckie
Lorraine Leckie vydala svoje druhé album Rudely Interrupted 12. 12. 2012. Je to společný projekt inspirovaný poezií legendárního bonvivána, novinářa a básníka Anthony Haden-Guesta. Lorraine se narodila na koni v severním Ontariu, kde byl Neil Young něco jako Bůh. V sedmdesátých letech konvertovala k punk rocku, vzala si Steve Leckie z Viletones a začala svou kariéru jako maskérka v módním průmyslu. Po deseti letech strávených v Evropě, se usídlila v New Yorku a začala líčit celebrity. Mezi její klienty patřili mj. Paul McCartney nebo Heidi Klum. To jí vydrželo až do sedmatřiceti, kdy se rozhodla že je čas na změnu, vzala kytaru a začala hrát kde se dalo. Lorrain si  vysloužila titul  ´temná trubadúrka z Lower East Side ´. Dějištěm jejích koncertů jsou obvykle kluby jako Bowery Ballroom nebo Webster Hall & Mercury Lounge, kde se k ní často přidá i její goth rocková kapela Lorraine Leckie & Her Demons (Hugh Pool, Paul Triff, George Jackson). S tou vydala v roce 2008 album Four Cold Angels, které čerpá z těch nejhlubších kořenů rocku s granžovou kytarou a tvrdými bicími. V Praze se tentokrát představí se svou vokalistkou Banjo Lisou a houslistou Pavlem Cinglem.
www.lorraineleckie.com
http://www.facebook.com/LorraineLeckieMusic
 
 
Phil Shoenfelt & Southern Cross
Světoběžník Phil Shoenfelt učinil první hudební kroky na půdě londýnských klubů. Jeho dobrodružné povaze, hledající stále něco nového však začal být londýnský píseček příliš těsný a Phil se vydal na obhlídku neznámých teritorií za mořem. Nejdříve si to namířil kam jinam, než do New Yorku. Jeho výlet, původně plánovaný na čtrnáct dní se však řízením osudu protáhl na pět let. Na Manhatanu Shoenfelt prožil slavnou postpunkovou vlnu. Založil skupinu Khmer Rouge, hrál na společných vystoupeních s The Fall, Sonic Youth, jamoval s Jimem Jarmouschem . . .
Po návratu do Londýna vystupoval sólově s Nickem Caveem & Bad Seeds. S Caveem jsou také jeho hlas a tvorba nejčastěji srovnávány i když v tvorbě Southern Cross je silně cítit také vlivy umělců jako Neil Young, Leonard Cohen, ale i U2, The Cure nebo Joy Division .
Před několika lety se Shöenfelt usadil v Praze, která mu učarovala svým kulturním kvasem a krásnými ženami. Založil zde kapelu Southern Cross, s níž pravidelně koncertuje v Čechách i v zahraničí. Se Southern Cross vydal již čtyři řadová alba. „Blue Highway“, „Dead Flowers For Alice“ a „Ecstatic“, které je podle jeho slov rockově přímočařejší a také tanečnější, než alba předchozí. V roce 2004 vychází na německém labelu „Phantasmagoria“ dvoj CD „Deep Horizon“ - průřez toho nejlepšího z dosavadní Philovy tvorby a v roce 2010 živé album „Live At The House Of Sin“ které nahrál Phil pouze se svým dlouholetým spoluhráčem Pavlem Cinglem. Jedná se o záznam jejich společných vystoupení. Toto CD bylo v USA oceněno cenou Grindie Award.
V říjnu 2010 po téměř osmi letech vychází další dlouho očekávané řadové CD se skupinou Southern Cross. Dostalo název Paranoia.com a vychází u britského labelu Easy Action, na kterém vydává mj. Iggy Pop. 
 
SOUTHER CROSS jsou: 
Phil Shöenfelt – kytary, zpěv
Pavel Cingl – housle, kytara, mandolina
Pavel Krtouš – baskytara
Jaroslav Kvasnička – bicí
www.philshoenfelt.com
www.facebook.com/pages/Phil-Shoenfelt-SOUTHERN-CROSS/245592227230?ref=ts
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.