Share |

New York Film Academy

foto: Janine Pečenková

New York Film Academy

New York Film Academy. Studují na ní mezi dalšími např. potomci Stevena Spielberga, Martina Scorseseho, Al Pacina nebo Jodie Foster, z našich celebrit její krátký letní kurz absolvoval třeba herec Jiří Mádl nebo Miss Jitka Nováčková. Jedná se o jednu z nejznámějších a nejprestižnějších filmových univerzit.

Jaká ale tahle instituce doopravdy je?
Zpočátku jsem vůbec neuvažovala o tom, že bych na New York Film Academy mohla studovat.Delší dobu ve mě ale přetrvával pocit, že bych se měla zdokonalit v tom, čemu bych se v budoucnu chtěla věnovat nejvíc – totiž ve psaní scénářů. Jak ale najít školu, která tohle nabízí v krátkém časovém období – nejlépe o dovolené?

Jakmile jsem do googlu zadala patřičná slova, první odkaz, který na mě hned vyskočil, byla NYFA (New York Film Academy).  Podle zveřejněných komentářů jsem nejřív váhala mezi NYFA a americkou UCLA(University of California, Los Angeles), která nabízela podobný program. Protože ale v LA potřebujete nutně auto, New York zvítězil.

Kurz, který jsem si vybrala a který NYFA během léta mimo jiných filmových kurzů nabízí, byl 8-týdenní letní scénáristický program neboli workshop – a sliboval získání diplomu plus napsání kvalitního 80 stránkového profesionálního scénáře pro celovečerní film. Nebyla jsem si jistá, jak v tak krátkém časovém období můžete něco takového zvládnout, ale protože to už dokázali ostatní přede mnou, řekla jsem si, že tomu dám šanci.

Nejdřív jsem se ale samozřejmě podívala na podmínky pro nastoupení do  kurzu: anglicky nemluvící země to samozřejmě měly, jak už to tak bývá, těžší. Musela jsem tedy absolvovat telefonický pohovor, během něhož zjišťovali, jestli je moje angličtina dostačující pro daný typ programu. Pohovor jsem zvládla. Pokud by se mi to ale nepodařilo – nic se neděje. Je tu totiž ještě jedna možnost – přijet do New Yorku o pár týdnů dřív, nastoupit za minimální poplatek do anglického kurzu TOEFL, v jehož závěru během každodenní systematické přípravy podstoupíte během pár týdnů test. Pokud tento test zvládnete, můžete na NYFA studovat.

Pak už bylo všechno hotové a já mohla konečně jet.

Z celého programu ve mě vítězí jeden pocit - to léto patřilo k jedněm z nejlepších, které jsem prožila. Dřív, než ale budu pokračovat dál, vám přináším rozhovor se studenty – mými spolužáky z celého světa, se kterými jsem měla možnost se seznámit:

Proč jste se rozhodli pro letní 8 týdenní scénáristický program a splnila NYFA vaše očekávání?

Fabio Mollo, Itálie – Řím, 33, spisovatel a režisér, jeho film má nyní premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu
Vyhrál jsem cenu mladého italského filmaře a ta představovala školné na New York Film Academy – která rozhodně moje očekávání naplnila. Získal jsem víc zkušeností touto intenzivní, výukovou cestou.

Sally Iriri, Spojené Arab. Emiráty - Dubai, 29, momentálně pracuje v kosmetickém salonu a zároveň produkuje svůj první celovečerní film
http://fabmagazineonline.com/i-am-fab-sally-iriri-2/

Ukončila jsem SAE institut v Dubaji s tím, že jsem získala diplom v oboru film-makingu. Vždycky jsem ale chtěla být spisovatelkou, tak jsem se trochu porozhlédla po různých univerzitách a rozhodla se pro NYFA. Nejenom, že splnila mé očekávání, dala mi ještě víc – výbornou studijní zkušenost. A NYFA diplom se pro budoucí práci ve filmu určitě hodí. Tenhle letní kurz bych doporučila každému, kdo začíná kariéru jako scénárista, protože NYFA skutečně naučí.

Megan Morris, Velká Británie - Londýn, 36, momentálně filmařka na volné noze
Rozhodla jsem se přihlásit se na letní NYFA kurz, protože ačkoliv jsem si to dlouho nechtěla přiznat, psaní scénářů mě vždycky zajímalo. NYFA bezesporu naplnila moje očekávání.

A  teď z jiného soudku: jak byste popsali učitele na NYFA? Co vám vůbec tenhle letní kurz dal - je tu něco, co se vám nelíbilo?

Danat Zhumin, Kazachstán - Astana, 30, generální ředitel firmy APEX Consult LLP
Profesoři, které jsem měl možnost na NYFA potkat, byli jak profesionálové, tak inspirující lidé. Od začátku kurzu bylo jasné, že každý z nich je jedinečná osobnost. Jejich kreativita, charakter a svědomitost nás vtáhly naplno do světa scénáristiky. NYFA kurz naplnil úplně  moje očekávání, takže proti němu nemůžu říct nic. Porozuměl jsem struktuře příběhu, spolu s nezbytnými informacemi, praxí, jak psát scénář, navíc jsem potkal zajímavé lidi z celého světa. Také mi to pomohlo popustit uzdu kreativitě, která je tak potřebná pro moje současné zaměstnání a osobní rozvoj.  Scénář, který jsem napsal na NYFA považuji za dobrou studijní zkušenost a věřím, že mi pomůže při mých budoucích projektech včetně filmů.

Sasha Kiseleva, Rusko - Moskva,31,učitelka jazyků a ředitelka v jazykové škole Pygmalion, její film se právě účastní o místo v soutěžním festivalu
Profesoři byli velmi odlišní, ale já měla to štěstí na toho nejúžasnějšího, trpělivého, zkušeného, ochotného a kvalifikovaného profesora, kterého můžu jedině doporučit – Randala Dottina. Jeho jedinečnost je v tom, že vám pomůže nejenom váš cíl nalézt, ale i vás k němu dovede. Program mi pomohl na sto procent dosáhnout mého cíle – napsat 80 stránkový scénář za 8 týdnů, což jsem zvládla díky skvělým a praktickým informacím. Když se nad tím zamyslím, jediné, co můžu říct proti je, že program je opravdu velice intenzivní, což může být mnohdy namáhavé – jak fyzicky, tak psychicky. Musíte tedy být připraveni na systematickou práci s možností skvělých výsledků. Svůj scénář bych ráda zrealizovala, protože zkušenosti z NYFA ve vás podnítí nejen touhu psát, ale i pocit, že všechno je možné. Tento program bych určitě doporučila, nejen jako letní kurz, ale i jako roční program pro ty, které tolik netlačí čas. Je to skvělá zkušenost!

Sanchita Sinha, Indie - Mumbai, reklamní profesionál, asistentka vice presidenta a senior creative režiséra ve firmě JWT – Mumbai
My jsme měli štěstí, že jsme získali Randalla Dottina jako našeho třídního.  Jeho znalosti a praktické zkušenosti byly neustále podtrhovány neuvěřitelnou trpělivostí a neustálým humorem, který považuji za nutnost pro všechny učitele.8 týdenní program mi pomohl porozumět, jak  správně  uchopit téma a strukturovat je do příběhu. Byla jsem nadšená z toho, že moji spolužáci pocházejí z celého světa. Jediné, co by mohlo být lepší by představoval seznam, který by NYFA mohla zaslat ještě před zahájením kurzu, takže bychom věděli, které filmy máme shlédnout a nemuseli to horkotěžko stíhat během studia! Momentálně svůj scénář z NYFA přepisuji a doufám, že ho brzy prodám.

A jak to vidí tamější učitelé?Jak byste popsali NYFA a jaké jsou vaše zkušenosti se studenty?

Randall Dottin, výuka scénáristiky
NYFA je vlastně takový bootcamp pro budoucí režiséry, spisovatele a producenty, pro studenty, kteří hledají velmi osobní seznámení s filmovou praxí. Měl jsem možnost učit lidi, kteří později vyhráli festivaly v New Yorku, Londýně a Německu.  Učit letošní třídu - červen 2013 byla vlastně zábava, tahle třída bylaskutečně výjimečná tím, že se skládala z velmi nadšených lidí– kteří neváhali zariskovat a jak intelektuálně, tak emočně dovést svou práci do konce – tedy napsat svůj příběh.

Lanre Olabisi, výuka film-makingu a herectví
Jedná se o středisko výukového centra, kde se studenti učí vytvářet projekty, které jsou pro ně vášní, která je obvykle jejich hnacím motorem. Když poprvé nastoupí na 8-týdenní program, mnozí z nich mají mylné představy o tom, jak celá věc funguje, ke konci mají k celému procesu větší respekt a chápají, že co je řečeno, má být také uděláno.

A proč byste doporučili studentům NYFA?

Livia Azolini, asistentka
Popravdě, jako bývalá studentka NYFA musím přiznat, že je to výborná škola.  Učitelé jsou prostě skvělí, ochotní vždy pomoct a hlavně naučí. Vlastně jsou hlavním důvodem, proč bych tuhle školu doporučila. Atmosféra je uvolněná a inspirující. Setkáváte se s tolika odlišnými kulturami,  že tím získáváte další podněty ke své práci. Lidé tady pracují a pracují tvrdě. Studenti jsou často podněcováni pracovat ještě víc. Tím se ale také učí jednu zásadní životní lekci: jedeš sám za sebe a pokud tě program nezajímá,  proč by tvé výsledky měly zajímat učitele? Ale nakonec stejně zjistíte, že pokud vy sami chcete, najdete cestu jak toho cíle dosáhnout plus získáte skvělou zkušenost, tak jako já.

Abych se ještě vrátila k tomu, jak na mě osobně NYFA zapůsobila – musím se přiznat, že mě fakt příjemně překvapila. Není to zprofanovaná instituce pro bohaté děti, jak jsem se zprvu bála – naopak – po absolvování všech tří předmětů – film-makingu, film-businessu a scénáristiky, které mnou zvolený scénáristický kurz zahrnoval, poznáte, jak už tu bylo řečeno, že studium zde opravdu vyžaduje vaše plné nasazení. Hotový scénář a diplom za 8 týdnů za to však stojí.Učitelé jsou lidští, vždy ochotni pomoct a předat praktické informace spolu s nějakým tím vtipem, takže se tu cítíte opravdu dobře. A to, že jsem získala kamarády z celého světa, je bonus navíc. Vím, říká se – do stejné řeky dvakrát nevstoupíš, u NYFA však platí spíš – Nikdy neříkej nikdy. Jakmile ji jednou zkusíte, spolehlivě se budete chtít vrátit zpátky.

A já si pomalu říkám, že natáčení přece neuteče a že ten kurz cinematografie na NYFA vypadá víc než lákavě...

Tak snad zas příští rok :-)!
 
text i foto: Janine Pečenková


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.