Share |

Několik generací muzikantů složilo poctu Mišíkovi

deska vychází tento měsíc

Bazarem proměn: A Tribute to Vladimír Mišík
 
 
„Vladimír Mišík je dobrej“
S písněmi Vladimíra Mišíka vyrostla nejen řada rockových muzikantů, ale tyto hity jsou základem i zpěvníků večírků několika generací. Stříhali dohola malého chlapečka, Variace na renesanční téma, 20 deka duše, Slunečný hrob… jen krátký výčet zlomku skladeb z archívu Vladimíra Mišíka, které jsou známé všem. Vydavatelství Indie Scope se rozhodlo vzdát poctu této rockové legendě nahráním a vydáním alba Bazarem proměn: A Tribute to Vladimír Mišík. Vydavatelství oslovilo různé muzikanty české a slovenské nezávislé hudební scény, aby si vybrali nějakou píseň, kterou mají nejraději z bohaté diskografie Vladimíra Mišíka a nahráli coververzi této písně.
Na výsledné nahrávce se nakonec objeví 22 skladeb, které nahráli například Jan P. Muchow, Ille, Jan Spálený & ASPM, Tara Fuki, Mňága & Žďorp, ZVA 12-28 Band, Lesní zvěř, Ladě, Bratři Orffové, Kieslowski, Boris Carloff, Květy a řada dalších. Tvorba Vladimíra Mišíka má i mezi muzikanty velký respekt, takto ho popisuje zpěvák a básník Michael Kubesa z kapely Ladě: „Mišíkova tvorba mne oslovila vším, čím může tvorba jednoho oslovit druhého. Muzika otevírala bránu srdce a nevědomí. City, utajené touhy a bolesti se smísily, do toho přisel podobně intenzivní zásah textem. Člověk měl dojem, že vnímá vším, co má a mnohdy i tím, co do té doby neměl. Nemohu pominout, že Vladimír Mišík a lidé kolem něj byli pro mne i životní vzory. Plně jsem jim důvěřoval, i když jsem je neznal. Formovali mne. Dodnes si v sobě nesu tohle milé prokletí. Nemohu přijmout tvorbu umělce, když vím, že si ho neumím vážit jako člověka.“ Tento vztah k tvorbě a osobě Vladimíra Mišíka sdílí většina zúčastněných hudebníků na tomto projektu. Název kompilace Bazarem proměn (dle názvu jedné z písní) symbolicky odkazuje na proměnu známých původních verzí písní, ke které došlo během tvůrčího procesu.
Výsledná kompilace Bazarem proměn: A Tribute to Vladimír Mišík ukazuje rozmanitost nejen nezávislé hudební scény, ale i rozdílnost přístupu s jakou se noví interpreti chopili originálu. A tak se na albu snoubí elektronika s písničkářskou něhou i zachování pocitu doby vzniku původní skladby, konfrontované soudobým remixovým obalem skladby. Někteří ze zúčastněných se drželi původních verzí skladeb, aby naopak řada z nich zachovala z originálu jen fragmenty či melodii. Každý z hudebníků volil svůj přístup, jak dokazuje i Martin E. Kyšperský (Květy) „Já a Aleš Pilgr, bubeník z Květů, máme hodně rádi desku Etc...4, která je zcela nedoceněná. Částečně za to můžezvláštní zvuk elektrických bicích, ale nám přijde dost úžasný, a dnes i - překvapivě ! - moderní. A v těch skladbách je duch doby, udělali jsme tedy píseň Návštěvní den, ale jsou v ní kousíčky textu všech ostatních skladeb na oné zmiňované desce.“
Kdo je Vladimír Mišík? Je jednou z nejvýraznějších osobností české populární hudby již od 60. let 20. století. Svou tvorbou ovlivnil celou řadu umělců ať už z hudebního, výtvarného či literárního prostředí. Muzikanti pod značkou ETC však začali vystupovat v roce 1974. Vladimír Mišík s kapelou ETC přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech koncertuje dodnes. Do roku 2007 vydal Vladimír Mišík & ETC… 10 řadových alb a několik dalších kompilací.

 
Celé album je hlavně poctou Vladimíru Mišíkovi, který je tak originální, že těžko se mu vyrovnat. „Vždy mě překvapovaly nezvykle krásné texty ve spojení s jeho hudbou a hlavně hlasem, který je tak trochu řezavý a zároveň hladivý.“ Nelze jinak než souhlasit s Juřím Hradilem (Lesní zvěř), který dále dodává. „Podařilo se mu přežít socialismus a přitom zůstat čestným člověkem. Jeho hudba je svobodná.
 
 
Seznam Skladeb:
1. Slunečný hrob - Musica folklorica 03:23
2. Sadem, lesem, parkem - Bratři Orffové 02:26
3. Tea and Crumpets - Ondřej Galuška 04:15
4. Variace na renesanční téma - Lesní zvěř 03:39
5. Návstěvní den - Květy 03:46
6. Tma stéká do kaluží - Ladě 03:11
7. Stříhali dohola malého chlapečka - Jan P. Muchow feat. Ela 03:43
8. Bazarem proměn - Jarret 03:01
9. 20 deka duše - Kieslowski 03:08
10. Cesta do dětství - Mňága & Žďorp 04:28
11. Ďáblíci - Lucie Redlová 02:51
12. Noc - Boris Carloff 02:03
13. Co ti dám - ILLE 02:58
14. Koukni na tu fotku - Tady To Máš 04:24
15. Balada - David Stypka Band 04:43
16. Deserted Alley - Nylon Jail 04:22
17. S nebem to mám dobrý - ZVA 12-28 Band 03:31
18. Sochy - Jablkoň 02:38
19. Co jsem si vzal - Tara Fuki 05:01
20. Proč ta růže uvadá - Bran 03:56
21. Byl jsem dobrej - Jan Spálený & ASPM 03:32
22. Jua kaburi - Čankišou 03:43
 
 
 
Bio Vladimír Mišík
 
VLADIMÍR MIŠÍK
(8. 3. 1947)
http://www.vladimirmisik.cz

Český rockový zpěvák, skladatel, textař, svými spoluhráči a přáteli už léta mírně ironicky, avšak právem přezdívaný „Legenda“. Se svou první kapelou hrával po parcích Elvise a Semafor, na barrandovském truhlářském učilišti založil skupinu Uragán. Po krátké epizodě u Komet spoluzakládal jednu z nejslavnějších českých kapel 60. let Matadors, v jejichž čele se začal hudbou zabývat profesionálně. Dále prošel Orchestrem Karla Duby, založil první vlastní kapelu New Force, se kterou odehrál jediný koncert v srpnu 1968, posléze byl krátkodobě angažován jako sólový kytarista v George & Beatovens Petra Nováka. V zimě 1968 s bývalým kolegou z Komet a Matadors, kytaristou Radimem Hladíkem, založil Blue Effect. S ním se Mišík prezentoval na první dlouhohrající desce Meditace. Po jejím vydání byl ze souboru vyhozen, vzápětí jej bubeník Jaroslav ´Erno´ Šedivý pozval do další slavné kapely tehdejší doby, Flamenga. S ním natočil Vladimír Mišík dodnes nesmrtelné album Kuře v hodinkách na texty Josefa Kainara. Dříve než album stačilo vyjít, Flamengo se rozpadlo a Mišík založil epizodní soubor Formace. Ke konci první poloviny sedmdesátých let založil skupinu ETC..., se kterou – přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech – koncertuje dodnes. Zároveň se začal věnovat vedlejšímu akustičtějšímu sdružení Čunderground (původně s Vladimírem Mertou, Petrem Kalandrou ad., dnes vesměs se členy ETC...). V letech 1976 – 2004 vydal Vladimír Mišík s ETC... deset řadových alb, několik dalších kompilací a podílel se na několika vedlejších projektech. Mnohé Mišíkovy písně, často na texty známých českých básníků (Václav Hrabě, Josef Kainar, Jiří Dědeček ad.), doslova zlidověly a jsou ozdobami „kytarových večírků“ několika generací.
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.