Share |

Report: Vladimír Mišík & ETC… 40 (let)

foto autor

 
Vladimír Mišík s ETC jsou sice ne úplně nápadnými, přesto zcela nepřehlédnutelnými stálicemi české hudební scény již plných 40 let.
Stadiony tedy zrovna nevyprodávají, ale v klubech se o návštěvníky rozhodně bát nemusejí a bez nějakého toho jejich fláku se jen stěží obejde pořádná pařba s kytarou. Ohlédnutí za lety minulými spolu s bývalými členy kapely uspořádali v úterý v pražském Paláci Akropolis.
Frontman souboru vzhledem k dlouhodobým zdravotním potížím sice už celý koncert sám uzpívat nedokáže, rádi mu však pomohli exkolegové Olin Nejezchleba, Stanislav Kubeš („rodinný klenot české rockové hudby“, jak jej Mišík charakterizoval – čtenáři humorných opusů F. R. Čecha, jichž je Kubeš úhlavním záporným hrdinou, jistě pochopí) a hostující Pavel Bohatý, který energicky „vystřihl“ řadu Mišíkových hitů z dávnějších dob.
Kromě současných Mišíkových spoluhráčů (kytaristé Pavel Skála a Petr Pokorný, basa a harmonika Jiří Veselý, bubeník Jiří Zelenka a houslista Vladimír Pavlíček) se na scéně postupně vystřídali jejich předchůdci – bubeníci Ivan Kadaňka a Jarda Vondrák, kytarista Václav Veselý a baskytarista Guma Kulhánek. A alespoň písničkou Doteky byl přítomný loni zesnulý klávesista a dobrý duch kapely Petr Skoumal.
K hitům i novějším písničkám kapela během tříhodinového (tedy i s pauzou) koncertu přidala řadu pamětnických historek (jaký temný zážitek Mišíka inspiroval k napsání Jednohubek a jak gottwaldovský symfonický orchestr přišel o nadějného violoncellistu Olina)a v závěru i se všemi hosty zaplnila pódium.
Něco mi říká, že v takovéhle sestavě pány už jen tak neuvidíme. Nicméně kdo koncert propásl, má pořád ještě šanci na nápravu – umělci si totiž dneska v Akropoli dají repete.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.