Share |

Návrhářka Monika Krobová: Nebaví mě preferovat ženskost

Monika Krobová je mladá módní návrhářka, studentka ateliéru Design oděvu a obuvi Liběny Rochové na pražské VŠUP. Na letošním Designbloku představila v rámci projektu Fashion talent card v kostele sv. Šimona a Judy svou poslední tvorbu, za kterou byla nominována na Cenu šéfredaktorů Designbloku 2012 pro nejlepší módní kolekci vedle stálic české módní scény jako Hana Zárubová a Chatty.

Co obnáší dostat se do výběru návrhářů, kteří se na přehlídkách v rámci Designbloku prezentují?

Já jsem se letos na Designbloku prezentovala v rámci projektu Fashion talent card – jím dal Designblok možnost profesionální prezentace šesti mladým designérům, třem produktovým a třem módním. Konkurz probíhal na základě zaslání portfolií a  výběru porotou. Dostali jsme prostor na prezentaci v Openstudiu Designbloku a byly nám poskytnuty přehlídky.

Projekt, kerý jsi na přehlídce představila, byla nějaká konkrétní kolekce?

Byla to částečně moje bakalářská práce a část jsem dodělala přímo pro Designblok. Kolekce nerozlišuje sezony, nedělám zatím natolik produktovou módu, kterou bych přímo dodávala na trh. V této kolekci je kombinovan např. len s vlnou, jako dva naprosto sezonně rozdílné materiály. V kolekci tak na prvním místě neřeším funkčnost. Jsou to zatím mé spíše výtvarné počiny, díky kterým se přibližuji k nositelnosti.

Kde jsi brala inspiraci pro tyto modely? Na mě zapůsobily svou symetričností, přírodními tóny a jednoduchými, ale rafinovanými střihy skoro až jako pánské?

Vycházím spíš z práce s lidskou figurou, sice tohle byla dámská kolekce, ale nebaví mě preferovat ženskost a zdůrazňovat ženské tělo, nahlížím na lidskou figuru jako na androgynní. To, co by mělo zdůrazňovat ženské křivk,y většinou popírám. Baví mě pracovat s oděvem jako tvarem, objektem, a záměrně posouvat proporce. Silueta jako taková je pro mě stěžejní.

Jaké jsou tvé dojmy po přehlídce Designblok Fashion talent cards?

Já jsem se těšila, Designblok byl pro mě velká výzva, byla to skvělá možnost se prezentovat na profesionální úrovni. Designblok nám poskytl skvělé podmínky, modelky, molo, produkci, choreografii... a to se prostě nestává často. V průběhu jsem samozřejmě byla nervózní, ale teď už si užívám jen euforii. Zní to jako taková pohádka, ale bylo to skvělé, byla to moje první přehlídka.

Co plánuješ teď v nejbližší době? Máš inspiraci pro další kolekce nebo plány?

Teď mám za sebou velký kus práce, jak s Designblokem, tak s vlastní propagací, vytvořili jsem s grafikem ( MÜTANTA www.MÜTANTA.com) můj web. Teď řeším co dál dělat, zda se zaměřit na to, aby se modely začaly dostávat do prodeje, mezi lidi, což bych byla úplně nejraději, protože jinak nevidím moc důvod, proč dělat módní návrhářství. A nějak to musím skloubit se studiem a školními projekty. Letos budeme opět spolupracovat se Simple Concept Store v Pařížské ulici, což je další výborná možnost prezentace, už máme za sebou dva ročníky.

Kdyby někdo chtěl od tebe ušít nějaké modely, je možné tě kontaktovat?

Určitě, přes můj web www.monikakrobova.com nebo přes facebookový profil. My všichni začínající návrháři z toho máme velkou radost, když se někdo ozve s tím, že se mu líbí naše práce. Zrovna včera jsem otevřela jeden email tohoto typu a moc mě to potěšilo.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.