Share |

Aktualizováno: Nad dopisy čtenářů: další pohledy na Off Festival

foto Natálie Steklová

Stále ještě chodí maily na téma Off Festival.
Nejnověji se k cause vyjadřuje další z načich čtenářů takto:
Dobrý večer,
se zájmem na vašich stránkách sleduji diskuzi na téma Off Festival a jsem rád, že se této hudební akci jako jeden z mála českých serverů věnujete.
Jelikož jsem se rovněž letos tohoto festivalu zúčastnil, rád připojím svůj názor.
Co se týče tolik propírané organizace, musím se na rozdíl od většiny čtenářů postavit na stranu vaší kolegyně. Ve většině věcí se s jejím pohledem ztotožňuji a na pár metrech myslím nesejde. Ačkoli se fronty nestály u piva, stály se u stánků s kupony. To, že se s jakýmkoli pitím nemohlo mimo prostor vyhrazený konzumaci, považuji za naprosto absurdní opatření. Dále bych zmínil stanové městečko, kde se první den stála asi stometrová fronta na registraci, ovšem nejdříve musel každý účastník k areálu pro účastnický pásek, aby se poté vrátil půl kilometru zpět, postavit si stan. V celém prostoru bylo jen jedno místo s užitkovou vodou, o pitné nemluvě. /Když nepočítám kupovanou./ A mohl bych pokračovat. Myslím, že kdo byl jednou třeba v Trenčíně na Pohodě, nemůže být prostě s organizací Offu spokojen. Pohoda je v tomto ohledu na stonásobně vyšší úrovni - např. pít můžete kde chcete a přece není nikde bordel. Celý areál letiště je totiž průběžně uklízen, a to se jedná o areál alespoň 2krát větší.
Mnohem podstatnější než organizační záležitosti je ale obsah festivalu. A ten byl pro mne ještě větší zklamání. Off je označován za festival s nejprogresivnější dramaturgií ve středoevropském regionu, ale po minulém víkendu mám spíš pocit že opak je pravdou. Pokud jsem odjížděl spokojen, pak jedině díky bombastickým a skvělým Metronomy, na které jsem se těšil jak malé dítě, i když už jsem je předtím jednou viděl. To je však samozřejmě osobní poznámka, podívejme se na celý program objektivněji.
Interpreti by se dali rozdělit do tří kategorií. 1. Moderní světová vlna - např. právě Metronomy dále pak Fanfarlo, Chromatics, Battles, Kurt Vile, High Places, Alva Noto a několik dalších jmen. Tato kategorie na festival, který se snaží být progresivní určitě patří a jejich vystoupení byli více méně příjemné, některé přímo vynikající. / Ano, znovu narážím na Metronomy./  Druhou kategorií jsou, pro českého posluchače neznámá, polská hudební uskupení. Domácí interpreti vystupovali zpravidla na začátku dne a musím říci, že zdejší alternativní hudební scénou jsem, podle toho co jsem slyšel a viděl, spíše zklamán. A konečně se dostávám k poslední kategorii, a tou jsou staré vykopávky a metalové či hardrockové projekty, které podle mne prostě a jednoduše na festival moderního střihu už dávno nepatří. Kdyby se jednalo o pár jmen, řeknu si ok, pestrost je dobrá věc. Jenže když se ten stále stejný zvuk kytar z 80.let na mne valí ze všech stran takřka nonstop, už je to dost na nervy. Stačí se podívat na sobotní program hlavní stage. Začínají nudné polské kapely, načež navazuje kapela Baroness /metal/, poté Thurston Moore /ten byl se Sonic Youth aktuální někdy před třiceti lety/ a jako poslední Iggy Pop, který je sice velkou hudební osobností, ale hudebně rovněž zakrsl na konci minulého století. Ptám se tedy - je normální aby na festivale, který se tváří moderně a je prohlašován za nositele hudební alternativní progrese, nehrál za celý den na hlavní stagi jediný aktuální světový interpret? Nutno podotknout, že ostatní scény i dny na tom nebyly o moc lépe. /Mazzy Star, Converge, The House of Love, DOOM, Stephen Malkmus, Swans, atd. atd./.
Takový je tedy můj dojem. Ačkoli místy jsem si festival užíval a s koncertem svého hlavního koně jsem zcela spokojen,  celkově ho musím hodnotit jako zklamání. Pohoda je o mnoho dál, organizačně i dramatrgicky. Pro ty co chtějí hodně experimentální alternativu, doporučuji o dost příjemnější a komornější Creepy Teepee, kde vás neruší žádní dinosauři z dávných dob. A ti co hledají právě tyto dinosaury, nechť přijedou příští rok do Katovic. Já osobně zkusím /kromě osvědčených značek/ něco nového, třeba vzdálenější Open'er v Gdaňsku, Sziget nebo Berlin Festival.
Doufám, že když už jsem toho tolik napsal, alespoň část mého textu publikujete.. ;)

S pozdravem
Honza HrubýPůvdní maily a pisatelčina reakce:
 
Normálně takové věci vůbec nedělám a když někde vidím článek, s kterým nesouhlasím, většinou to dál neřeším, ale to co jsem se dočetl v reportáží Michaely Komrskove je docela extrém. Nevím, zda byla tak natěšena na Iggyho, že nestačila úplně dobře vnímat, co se kolem ní ve festivalovém areálu děje nebo zda byla myšlenkami úplně někde jinde, ale když jsem četl její článek, nestačil jsem se divit.Slečna si stěžuje na problémy s placením u vchodu, asi byla jedna z malá, jelikož vždy, když jsem šel kolem vchodu, žádné fronty tam nebyly a výdej lístku i na kartu byl plynulý. U bankomatů se tvořila mírná fronta jen o víkendu a to v noci, to ale není nic překvapivého, jelikož takový zájem lidí si přeci jenom vždy nějaký čas vyžádá všude. Rozhodně ale ne 20 minut jak píše. Jinak bankomat byl od vstupu ne 600 ale asi 200-300 metrů, to ale není až tak podstatně.
Díky kupónům, které slečna opět kritizuje, se nikde netvořily fronty, zvlášť u piva jsem přišel a během pár vteřin jsem byl obsloužen. To samé platilo i u jídla! A že existovala více něj jeden druh kupónů mi přijde také dost logické. Piva a vlastně i nealko pití opravdu stalo stejně, takže člověk nemusel chodit jen do jednoho stanu, ale v klidu si zajít kamkoliv. Stále přemýšlím a snažím se najít místo, kde viděla ty fronty o kterých píše a na které si stále stěžuje, jelikož jsem ještě nezažil festival, kde by vše šlapalo rychleji a plynuleji. I celý prostror vyhrazeny pro jídlo a pití nebyl vůbec tak malý, jak dotyčná píše, ale v pohodě jsem si vždy našel místo, dokonce i k sezení. To že se neprodával tvrdý alkohol mi s postupem času docházelo čím dál více logické, myslím, že ví proč to dělají - že Poláci často pijí přehnané a chování podle toho pak vypadá se už docela ví, ale navíc tenhle fakt pomohl také tomu, že jsem zažil asi nejvíce pohodový a uvolněný festival bez ko
nfliktu a problémů. Člověk se pak daleko více mohl užívat hudby! Navíc nealko pití se z areálu pro občerstvení vynášet samozřejmě mohlo, takže slečna mít žízeň nemusela. Paradoxně si mohla užít víc dobře hudby, o které ale v článku bohužel skoro vůbec nepíše. Myslím, že je to celkem velká škoda, jelikož tenhle festival (kterým mimochodem vyhrál nejlepší středně velký festival v Evropě loni), si tuhle pozici rozhodně zaslouží a snad všechny české festivaly by se od něj měly učit, jelikož překvapivě na Offa (který letos byl teprve 7. rokem, tuším) nemyslí jen na line-up, ale i na komfort diváků a celkovou atmosféru. Muzute si tam dokonce dát kvalitní (ne fast food) čerstvě jídlo opět za rozumné ceny. Super levná jsou i cd, která u nás často jen tak neseženete. Slečna také stále kritizuje organizací, ale to si asi neuvědomila, že všechny koncerty začaly přesně nebo že se současné nikdy nehrálo na obou hlavních scénách, že bylo vše přehledně a navíc graficky skvěle připraveno, n
ikde nebyl bordel a člověk nebloudil ani chvíli...
Ještě více mě to ale mrzí, když se takový článek objevil na vašich stránkách, které mám rád a až do tohoto momentu na mě příspěvky působily dost kvalitně. Když totiž předáváte lidem takovéhle zavádějící informace, dobrým akcím a hudbě moc kvalitní reklamu neuděláte...
 
Dekuju za vás čas a přeji pěkný den.

Martin

-

nerad rušim, jen jsem chtěl reagovat na článek, co na proti šedi psala michala komrsková. byl jsem na off fest v katowicích také a jsem přesvědčen, jako řada lidí s kterými jsem hovořil, že byl skvělý, po všech stránkách a právě co se týče organizace mi přišlo dokonalé, jak vše měli vychytané a bez problému, bez front a ve skvělé náladě a atmosféře fungovalo.ač jsem hodně náročný a vyhraněný a ne mnoho kapel bylo mým šálkem kávy, tak musim uznat, že se vesměs jednalo o výborná vystoupení a plno kapel mne překvapilo a zaujalo, ač je neposlouchám. slyšel jsem, že je OFF oceněn jako nejlepší středně velký festival v evropě a naprosto právem. tak jen pár slov , trochu jiného vidění....

Michal

-

Milý Martine, milý Michale, 
 
úvodem chci poděkovat za vaši reakci na můj text publikovaný na portálu protisedi.cz
Těší mě, že na vás akce zanechala dobrý dojem a věřte, že bych ráda měla totožný - fakt není mým hobby jezdit do Polska se nechat zprudit. Ač jsem domácích i zahraničních festivalů v minulých letech objela desítky, polský OFF pro mě byl velkým zklamáním i přes cenu, kterou, jak píšete, získal - i když to tak může vypadat, ono vámi zmíněné "těšení se na Iggyho" fakt nezpůsobilo negativní zážitky, o kterých informuji, spíš je umenšovalo. 
Spousta věcí z vašeho mailu zní jako lehká obvinění, že si vymýšlím, protože vy jste nic takového neviděli, ale nepsala bych, že na mě někdo tři čtvrtě hodiny čeká kvůli tomu, že nefungují platební terminály, kdyby tomu tak nebylo, že stojím dvacet minut před bankomatem, kdyby to bylo cobydup, ani že mě nebaví pít někde na pokyn, kdybych to nezažila - nás ochranka vážně z té ohrady nepustila ven ani s minerálkou (bez víčka). 
Nejenže mám obecně radši ty dobré zážitky, ale nepoměrně radši o nich i píšu, a nejen proto, že na protisedi.cz nepublikuji jako v kritickém okénku, kde bych snad měla nařízeno všechno srovnat se zemí, ale hlavně jako na kulturním portálu, který má upozorňovat na to, co za to stojí. Navíc případná euforie se s ostatními sdílí přece jen snáze, než pruda.... někdy se ale fakt nezadaří, podobně jako s mým zážitkem v Polsku. Reportáž je zkrátka z podstaty věci subjektivně laděným autorským textem, proto by mi připadalo jako podvod na čtenáři napsat oslavný nebo třeba i emocí prostý informativní text typu "vystoupili - nepršelo" o akci, která mě prostě nedostala, ba naopak. 
Všechno, co jsem v článku popsala, jsou fakta, moje osobní zkušenost. Mám radost a vlastně vám i trochu závidím, že máte opačný zážitek a uznávám, že kdokoli jiný mohl věci vnímat jinak třeba i proto, že není rozmazlený festivaly jako je Paleo nebo Montreux. Ponechme si, prosím, své odlišné názory, evidentně jsme zažili každý něco jiného, a pokud mohu mít jedno přání, nesuďte kvalitu protisedi.cz na základě jednoho textu. Můžete s ním nesouhlasit, absolutně vám neupírám plné právo jej označit jako nekvalitní, ale hodnocení práce mých kolegů by text, který vám nesedl, ovlivnit neměl.
 
Ve vší úctě, 
Michala Komrsková
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.