Share |

Na vlně hyperrealismu: Vernisáž je už za pár hodin

By Tomáš Tichý

18. ledna vypukne vernisáž výstavy 363 v pražské Galerii Peron 
 
Trojice nedávných absolventů Akademi výtvarných umění v Praze - Jitka Nesnídalová, Tomáš Tichý a Kristina Málková - se prezentuje jako nově vzniklý samostatný ateliér malířů, které spojuje přístup k vlastnímu výtvarnému vyjádření. Kristina svými díly ukazuje, že klasické malířské postupy a náměty jako přírodní krajiny nebo portréty zdaleka nepředstavují vyčerpanou formu uměleckého sdělení, Jitka má silný dar manipulace s divákem skrze expresivní vyjádření subtilních námětů jak osobitými barevnými kreacemi, tak inovativní prací s plochou plátna, Tomáš se svými městskými motivy přináší svědectví o estetice každodennosti a šedi městského života.  Efekt jeho děl je umocněn technikou, která statickým obrazům dává nádech "mžiku" který se člověku promítne, projede-li kolem zobrazovaného tramvají či automobilem.
 
Co o umělcích píší jiní?
 
"Pro Jitku Nesnídalovou (*1983)  platí, že výrazná variabilita se projevuje i v rámci její vlastní tvorby. Autorčino výtvarné spektrum se rozprostírá od hyperrealistických obrazů se všemi barevnými odstíny skutečného světa až po zcela monochromní náznakovitě pojaté záznamy osobních prožitků a pocitů.
Ústředním motivem prací Jitky Nesnídalové je koncepční myšlení. Malířka hledá odpovídající výtvarnou formu, která by nejlépe vyhovovala zvolenému tématu. Neomezuje se pouze na obrazovou plochu, ale mnohdy plátno zasazuje do dřevěných rámových konstrukcí, které tvoří nedílnou součást díla.U Jitky Nesnídalové hraje dominantní roli myšlenka. "
Robert Janás, Ph.D.
 
"Kristina M. Málková (*1983) se ve svých dílech snaží zachytit především nadčasová témata. V její tvorbě se objevuje svět jí blízký zahrnující konkrétní místa i osoby, přičemž  nehledá inspiraci jen ve všedním světě kolem sebe, ale také ve světě idejí, lidských představ a vnímání. Zásadní roli v jejích obrazech hraje světlo a jeho působení. Světlo pro ni není jen optickým jevem, ale především duchovním principem, který prostupuje a ovlivňuje krajiny, interiéry i figury. Láká ji i svět lidských emocí. Opravdovost lidského vnímání a jednání se objevuje v  dílech s tematikou dětí.
Její výtvarné vyjadřování je realistické a nechybí mu velký smysl pro zachycení atmosféry a zároveň jakéhosi 'bezčasí', díky němuž jsou její obrazy všeobecně srozumitelné."
Mgr. Tereza Koucká
 
"Tomáš Tichý (*1984, www.tomastichy.cz) je hledačem výtvarných možností malby. Stylově se soustředěně zaměřuje na až hyperrealistické výtvarné řešení. S přesvědčivostí fotografa zachycuje s vizuální přesností svět, který ho obklopuje. Jeho obrazy mají silnou atmosféru, kterou malíř vytváří nejen realistickou kresbou, ale i prací s barvou a světlem, které citlivým odstupňováním odstínů a vzájemným sladěním výstižně evokují iluzi skutečnosti. Divák se stává součástí obrazu, jakoby procházel nebo projížděl ulicemi zachycenými na obrazech. Tomáš Tichý ale nezůstává u pouhého malířského zachycení skutečnosti. V úspěšné snaze vytvořit iluzi reálného světa překračuje možnosti výtvarného média a obrazy doplňuje skly s imitací dešťových kapek. Divák tak pozoruje ulice, jakoby se díval skrze okno projíždějícího auta nebo protějšího domu. Iluze skutečnosti se tak stává hmatatelnou."
Robert Janás, Ph.D.
 
Začátek vernisáže ve středu 18. ledna 2011 v 18 hodin v Galerii Peron - U Lužického semináře 12, Praha 1
Výstava 363 potrvá do 19. února 2012

Facebook výstavy zde  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.