Share |

Myslím, tedy Slam (aneb autorské čtení poezie)

foto: pořadatel akce

Fenomén performativní poezie - tzv. Slam Poetry, snad již není nutné nějak zásadně představovat. V českém prostředí letos tato platforma pro prezentaci autorského textu oslaví deset let své existence. Za tu dobu se stala doslova fenoménem, propojujícím literární prostředí se současnou klubovou scénou. Její předností je živá reakce na aktuální situaci, možnost satirického glossování současných problému a určitá hravost.
 
Jména, jako Bohdan Bláhovec, Bio Masha či Jan Jílek se během tohoto období zapsala do širokého povědomí a pravidelně vystupují na básnických eventech po celé Evropě. Přesto je za tuto dobu znát určitá strnulost formy, kterou popisuje zejména zmiňovaný Bláhovec: "Když jsem se před deseti lety postavil za mikrofón, nikdo nevěděl, co má Slam vlastně být a celá věc se definovala za pochodu. Byla to živá a spontánní doba, díky které jsem měl i štěstí vidět, jak fungují podobné akce v zahraničí, kde platí za integrální součást současné literatury. Lokální neučesanou podobu mám moc rád a považuji ji za výjimečnou, přesto cítím určitou potřebu zkusit vykročit z dosavadní soutěžní podoby a zkusit propojit fenomén více se současnou hudební scénou i klasickou literární. I proto vznikla idea večerů "Myslím, tedy Slam". Jako pokus utužit kult, vytvořit z tohoto večera výjimečnou událost a nakazit tak poetickým virem širší veřejnost a vtáhnout do ní formou navazujících workshopů i nové interprety."
 
Večery "Myslím, tedy Slam" se budou odehrávat pravidelně jednou za měsíc v pražském klubu Podnik. Jejich podoba bude vždy definována formou jakéhosi kurátorského vkladu jednoho z předních českých slamerů. Ten vždy pozve své oblíbené interprety (napříč slamovou a básnickou scénou) a jednotlivce či seskupení z hudební scény, jehož tvorba jakkoliv pracuje i se sílou verbálního sdělení. Zároveň se stane moderátorem večera.
 
První z večerů se uskuteční v pátek 31. 10. v klubu Podnik a jeho kurátorem je právě Bohdan Bláhovec: "...pozval jsem lidi, které mám rád, ať už se společným příběhem, tak silnou touhou po sdělení. Proto se můžete těšit na mistra ČR Jakuba Folla, mladou krev v lyrické improvizaci Jiříka Šimka, nejlepší ženu slamu Bio Mashu a písničkáře a básníka Jakuba Cermaque Čermáka. Obzvlášť velkou radost mám z vystoupení výjimečné slovenské hiphopové kapely Modré hory v jejímž čele stojí specifický slovenský básník Marián Benkovič aka Bene. Ten večer bude osobnější a volnější, než běžné exhibice a bude to i trochu párty." O afterpárty se postará slovenská djská diva Eva Porating, hlučný dlouhán T&L a nebude chybět ani vjing v podobě Deep visuals.
 
fcb event


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.