Share |

Multižánrový festival Babí léto v Bohnicích začne zítra

foto: pořadatel akce

Multižánrový festival Babí léto v Bohnicích se blíží. Už tuto sobotu 13. září od 12 hodin opět oživí areál Psychiatrické nemocnice Bohnice a návštěvníkům nabídne koncerty, besedy, workshopy, komentovanou prohlídku aktuální výstavy galerie Prádelna Bohnice Pocitová teplota, divadelní představení nejen pro děti, prezentace neziskových organizací, ale také Babí hru, kterou si zahrají i rodiče i jejich ratolesti. Ještě před samotným festivalem se do programu zapojilo i dětské a gerontologické oddělení, kde si pacienti užili divadelní představení, hudební vystoupení nebo hudební dílnu pro děti s Martinem Hůlou alias rapperem Bonusem.
 
Program i na odděleních
Program se v rámci letošního ročníku přirozeně rozšiřuje do celého týdne před samotným festivalem. Spolek Tolerdance, který již pět let Babí léto spoluorganizuje, připravil doprovodný program pro dětské a gerontologické oddělení Psychiatrické nemocnice Bohnice. ”Program na odděleních začneme pohádkově. Loutkovou pohádku Rytíři Divadla ToyMachine, která je plná napětí, smíchu, hudby a vypráví svůj příběh volně na motivy Legendy o svatém Jiřím a jiných příbězích o slavných rytířích, zahrajeme na dětském a gerontologickém oddělení. V pátek si pak  děti mohou vyzkoušet různá tlačítka, páčky a udělátka, která vydávají zvuk. Hudební stolek jim představí Martin Hůla aka rapper Bonus,” přibližuje program na odděleních ředitelka spřáteleného spolku Tolerdance a koordinátorka prostoru pro současné umění v Bohnicích, Prádelny Bohnice.
 
Babí hra, hudební program i pohádky pro děti
Ani v letošním roce nebude chybět oblíbená Babí hra, která malé návštěvníky provází celým festivalem. „Babí hra dětem i jejich rodičům přibližuje svými úkoly terapie praktikované na odděleních Psychiatrické nemocnice Bohnice – ergoterapii, kinezioterapii, činnostní terapii, arteterapii, spirituální terapii a další,“ dodává  Luboš Chlad, organizátor z Psychiatrické nemocnice Bohnice.  Hlavní oporou festivalu je pak prezentace terapeutických dílen nemocnice, která je každoročně prezentována nejen na Babím létě a je nedílnou součástí akce.  Nejmenší diváci se mohou těšit na dětská divadélka a workshopy neziskových organizací, jejich rodičovský doprovod si pak vychutná hudební program, který nabízí rappery z ČerňákuCincinaty, populární kapelu Traband nebo soul-popové Lena Yellow. Své brány návštěvníkům otevře i galerie Prádelna Bohnice chystající vernisáž výstavy Pocitová teplota, která  podrobuje zkoumání úlohu jednotlivců ve vztahu k jejich prostředí a ptá se, jaké faktory obvykle implikují pocit tepla a studena.
 
Celá akce je pojata nekomerčně, snaží se podpořit místní neziskové organizace, které se mimo jiné starají i o catering. „Babí léto je festival,  který začal v roce 1990 jako první otevírat tehdejší bohnickou léčebnu veřejnosti. Po dvaceti letech jsme organizaci festivalu zdědili po někdejších  průkopnících z občanského sdružení Unijazz. Dostali jsme tak příležitost pokračovat ve skvěle nastartovaném projektu. Na festivalu se, mimo hudební scény, představí naše tvořivé dílny, vybraná pracoviště a budete mít možnost debatovat s managementem nemocnice o její minulosti , současnosti  aplánech do budoucna. Festival Babí léto je součástí dlouhodobé otevřené komunikace s veřejností, která pokračuje během podzimu ještě např. dnem otevřených dveří při příležitosti Světového dne duševního zdraví.“ komentuje myšlenku festivalu ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice MUDr. Martin Hollý.
 
Babí léto v Bohnicích, 25. ročník – 13. září 2014 od 12 hodin
 
www.babileto.cz
www.plbohnice.cz
www.tolerdance.cz
www.barvamneuteces.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.