Share |

Prádelna Bohnice ukáže, co to je (ne)Dokonalost

(ne)Dokonalost
foto: pořadatel akce

Prostor pro aktuální umění Prádelna Bohnice představí pod kurátorským vedením Zuzany Jakalové tři různá pojetí rozporuplného pojmu dokonalost. Stejnojmenná výstava, během které se v atypickém výstavním prostoru setkají tři významné slovenské umělkyně držitelka Ceny Oskára Čepana Mira Gáberová, Kata Macha a Katarína Poliačiková začíná už 10. dubna.

Výstava Dokonalost v Prostoru pro aktuální umění Prádelna Bohnice je prvním ze série tří projektů sdružených pod tématem normality, které zastřešuje výstavní pojetí prostoru v roce 2013. Trojice umělkyň, Mira Gáberová, Kata Mach a Katarína Poliačiková se v kurátorské koncepci Zuzany Jakalové ptají po možnostech selhávání mimo jeho obvyklý, negativní význam. „Chceme být lepší, hezčí, šikovnější, méně v depresi a více spokojené. Diktát současné doby zní buďte dokonalými ženami, partnerkami, matkami. Ve skutečnosti nestíháme, jsem nejisté, neklidné, zoufalé a bez iluzí, nadále však toužíme po ocenění, lepším životě, spokojenosti.“ objasňuje Jakalová a ptá se „Není selhávání naopak pocit, který nás pohání a pomáhá nám najít cestu k úspěchu, k dokonalosti?

Umělkyně reflektují a osobitým způsobem komentují vlastní selhání v odlišných životních situacích z různých úhlů pohledu. Ať už se jedná o deníkové zápisky z příprav výstavy, o nahodilé seznamy úkolů, složky s nikdy nevyužitými nápady či rozpracovanými díly, anebo o videa a fotografické série cíleně pracující s deziluzí či neúspěchem, prolíná se jimi silný apel intimní práce s vlastním snažením.

Také doprovodný program výstavy, která potrvá od 11. 4. do 5. 6. 2013, reaguje na téma sisyfovského úsilí hledání úspěchu a dokonalosti. Bude se skládat ze série živých workshopů aktuálních forem sebedisciplíny: time managementu a koučingu, z kurzů punkového podnikání či prokrastinace.

Prádelna Bohnice je nový multifunkční prostor, který vznikl před dvěma roky v budově bývalé prádelny v areálu Psychiatrické léčebny Bohnice. Prostor je zaměřený na aktuální formy vizuálního a živého umění, umožňující konfrontaci názorů a přístupů současných umělců. Cílem výstavního programu a specifických multižánrových projektů je skrze kvalitní obsah přispívat k postupnému otevírání bohnického areálu veřejnosti a upozorňovat na tuto problematiku v rámci širších kontextů.

W: www.pradelnabohnice.cz
FB: Prádelna Bohnice
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.