Share |

Multižánrové oslavy 25. výročí sametové revoluce na HAMU

foto: pořadatel akce

Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze 17. listopadu 2014 připomene 25. výročí sametové revoluce jednodenním festivalem hudby, tance a audiovizuálních experimentů. Prostory HAMU a Malostranského náměstí ožijí koncerty, zvukovými intervencemi, performancemi, videoprojekcemi a multimediálními instalacemi. Většina akcí bude otevřena pro veřejnost zdarma.
 
PROGRAM
15.00–17.00 Orchestrální koncert AKS / sál Martinů/ vstupné 190,- Kč
Koncert v rámci cyklu Ti nejlepší – Orchestrální koncerty nejlepších absolventů školy.
 
18.00–19.00 Koncert proti totalitním režimům / sál Martinů
Na koncertě zazní díla skladatelů, kteří navzdory perzekucím či přímému ohrožení života v průběhu 20. století bojovali proti různým totalitnímrežimům. Skladby B. Martinů, E. Schulhoffa, P. Haase a K. Husy přednesou interpreti z řad nejlepších studentů a absolventů HAMU. Spolu s nimi vystoupí i jejich profesoři a společně tak vytvoří mezigenerační hudební dialog, který je jedním ze základních principů demokracie, tolerance a svobody.
 
17.00–18.00 Otisky pohybu / site-specific v různých prostorách Lichtenštejnského paláce
Tanečně-pohybový site-specific projekt inspirovaný každodenním pohybem v prostorách školy. Společným tématem performancí je omezení versus svoboda a spolupráce.
 
18.00–22.00 Nálezy a ztráty – pokus o rekonstrukci/ Malostranské náměstí
Dramatizovaná situace skrze souhru reprodukovaného, elektronického i akustického zvuku a intervenci se světly, veřejným osvětlením a s promítaným obrazem, na které spolupracují studenti FAMU a DAMU, vychází z topologie tohoto místa, myšlenkových kontextů 25. výročí pádu strany a vlády i událostí vážících se k Mezinárodnímu dni studentů. Součástí programu je diskuzní fórum o akademické a tvůrčí svobodě v galerii GAMU od 15 do 20 hod.
 
18.30–20.20 „17“ / nádvoří HAMU
Multimediální performance, jejímž hlavním motivem je tanec, který reaguje na odraz ve skle plastiky a na obraz generovaný dataprojektorem. Návštěvník (pozorovatel) přitom svou přítomností ve formě odrazu též vstupuje do uměleckého díla, a tanečník tak propojuje realitu s fikcí. Vytváří se sugestivní vztah mezi tanečníkem a okolním publikem.
 
19.00–19.30 Projekce tanečních filmů / nádvoří HAMU
 
20.00–21.30 Ozvěny – napětí – systém – radosti / Galerie HAMU
Původní kompozice studentů katedry skladby k 25. výročí sametové revoluce.
 
Vstupenky na orchestrální koncert Akademických komorních sólistů jsou k dostání v prodejně TIME MUSIC (tel.: 257 535 568), Malostranské náměstí 13, Praha 1, nebo v kanceláři Via Musica, Staroměstské náměstí 14, Praha 1. Na ostatní akce je vstup volný.
 
Festival se odehrává na půdě Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze (Malostranské náměstí 13, 118 00 Praha 1) a v jejím okolí. Dopravní spojení na místo konání zajišťují tramvajové linky 12, 20, 22 do stanice Malostranské náměstí.
 
Na festivalu se podílejí všechny fakulty AMU společně s Institutem Intermédií, který zajišťuje technickou podporu, scénografické řešení a spolu se světelným designérem Vladimírem Burianem i lightdesignovou realizaci. Koncert Akademických komorních sólistů bude přenášet Český rozhlas Vltava a koncert studentů katedry skladby HAMU bude nahráván Českým rozhlasem pro programovou řadu Evropské vysílací unie Euroradio Ars Acustica Season 2014.
 
Facebook: HAMU k 17. listopadu


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.