Share |

Díky, že můžem, vzkáží současní studenti na Národní

foto: pořadatel akce

25. výročí Sametové revoluce oslaví současní studenti po svém. Poděkovat těm, kteří se zasloužili o naši svobodu, přijdou 17. listopadu na Mezinárodní den studenstva na Národní třídu. Ta se díky desítkám umělcům promění v jedinečné místo plné živé hudby, divadel, otevřených diskuzí, workshopů a korzujících lidí.
 
Díky, že můžem! - Korzo Národní je unikátní projekt zaměřující se především na současné studenty a jeho posláním je vzdát hold těm, kteří se před 25 lety otevřeně hlásili k myšlence svobody a demokracie. Akci pořádá mladý organizační tým z Budějovického Majálesu, který stojí za největším neziskovým studentským festivalem v zemi, ve spolupráci s Opona o.p.s., která pořádala oslavy i před pěti lety. „Chceme pojmout oslavy jinak. 17. listopad je pro nás  důležitým dnem a chceme, abychom si během tohoto dne připomínali hodnoty, které jsou pro nás do budoucna důležité,“ uvádí Martin Kolář, jeden z organizátorů akce.
 
Říci své díky přijde i celá řada umělců. Společenský život rozproudí na třech pódiích hudebně bohatý program, kde vystoupí mladé české a slovenské kapely, Dj´s a ulice rozveselí i buskeři. V unikátním prostoru black box na piazzetě Národního divadla se uskuteční přehlídka různých divadel. Divadlo Feste zahraje fragmenty ze hry Národní třída reflektující události roku 1989, Vítězslav Marčík ml. známý jako Já to jsem vystoupí s představením Iluminace, chybět nebude ani divadlo 11:55 nebo Husa na provázku. Divadelní program obohatí i pouliční divadla. Těšit se můžete na hru U zdi divadla Continuo, či na představení a workshop nepřehlédnutelného žonglérského dua Bratři v tricku. Divadlo Tejp si zase bude ve své hře pohrávat s velkými kašírovanými loutkami.
 
Samotná akce je jakýmsi manifestem možností svobodného projevu, proto budou mít návštěvníci příležitost vystoupit s vlastní produkcí v rámci open mike scény, nebo se zapojit do workshopů, diskuzí a debat. U improvizované zdi nářků a díků bude prostor vyjádřit svůj názor, co se nám za těch 25 let povedlo či naopak nevydařilo. K tomuto programu poskytnou po celý den přímo na ulici příjemné posezení místní kavárny. Večer na Národní bude patřit různým projekcím.
 
„Chceme na Národní třídě ukázat potenciál dnešních mladých lidí a dát ho do kontrastu toho, jaké byly možnosti za minulého režimu. Sami si možná ani neuvědomujeme, v čem všem je to znát,“ říká studentka a jedna z organizátorek Lucie Bílková.
 
Část Národní třídy pak bude patřit neziskovým organizacím a občanskému sektoru (Člověk v tísni, Amnesty international, Kokoza, INEX SDA, Rekonstrukce státu a další). V odpoledních hodinách projde Národní třídou tradiční satirický průvod Sametového posvícení. Vřele zváni jsou návštěvníci také na dopolední mši, kterou bude v kostele sv. Voršily sloužit kardinál Dominik Duka.
 
Program akce začne v pravé poledne a probíhat bude po celý den až do desáté hodiny večerní. Plynule se pak bude pokračovat v klubech po celé Praze v rámci Klubové noci. V prostorách FAMU také proběhne v režii studentů filmový maraton snímků, jejichž projekce byla za minulého režimu zakázána.
 
Díky, že můžem! - Korzo Národní je součástí Festivalu svobody pořádaného Opona, o.p.s.
 
Více informací o akci a programu naleznete na www.dikyzemuzem.cz. V průběhu listopadu doplní akci aktivity středních škol z celé republiky s vlastními projekty, které se ponesou v podobném duchu. Vše o Díky, že můžem! - na školách  je uvedeno na webových stránkách zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.