Share |

Multimediální festival vědeckého filmu Life Sciences Film Festival

foto: pořadatel akce

Témata LSFF 2013

Film DNA  dreams, 2012, www.vpro.nl
Od objevu DNA uběhlo necelých 50 let, než byla dokončena analýza genomu člověka. Dnes však vědecké objevy nabírají na obrátkách. Chcete znát sekvenci genomu u 100 odrůd rajčat? U 10 tisíc kultivarů rýže, u 250 rodin s jedním dítětem nebo u 5000 dvojčat? Vše je možné. Ale v BGI - Pekigském genomickém institutu jdou dál, objednali si 2000 geniálních dětí s IQ kolem 150 a začínají zkoumat genetické předpoklady spojené s nadprůměrnou inteligencí. Blíží se doba, kdy si bude možné v porodnici objednat génia?
V každém případě se nám doslova v živém přenosu odhaluje fascinující příběh poznání, v němž nám příroda poodhaluje jednu tajemnou vrstvu za druhou, jako slupky cibule... nebo snad ještě lépe, jak se to jeví z pohledu vědcova...  jako když krásná a tajemná žena odkládá jednu vrstvu šatů za druhou...

The Farmer and his Prince, 2013, www.denkmal-film.tv
Princ, který si umí ušpinit ruce? Ani královská výchova není překážkou pro smysluplný vztah k přírodě, pro pochopení důležitosti respektovaní přirozených procesů.
Často není třeba plameně hájit ideologi, mnohdy stačí jen dělat věci správně. Správně zde znamená také udržitelně, tedy tak, abychom je stejným způsobem mohli dělat pořád.
Půda je doslova alfou a omegou života, vše živé z ní povstává a vše živé se do ní opět vrací. A je vidět,

Smarty Plants, 2012, www.meritmotionpictures.com
Chemická komunikace a výživa rostlin. Festival na ČZU poodhalí další odstíny fascinujícího světa rostlin, jejich chemickou komunikaci, jejich chování, jejich paměť, nejen epigentickou, která je naučila chovat se podle ročních dob, ale i paměť krajiny, v níž se rostliny podílejí na přenosu a uchovávání informace po tisícovky let. Chcete vědět, na jak dlouho se nebožtík podepíše v krajině? Zeptejte se rostlin.
Související diskuse: Zeptejte se na to profesora Michala Hejcmana, muže, který s rostlinami umí hovořit jejich jazykem.

Saving The Life Keepers -The new science of sustainable  beekeeping, 2013, www.mondefilms.com
Včely, opylovači, hmyzí státy... Fascinující pohledy do života včel, pohledy vědy Fascinující organizace, dělba práce, hierarchie a mnohavrstevná komunikace, chování kolonií připomínající jednání vyšších živočichů... To vše najdete na LSFF. Ale kromě toho festival nabídne i diskusi k reálnému stavu hrozeb, které přicházejí s rozvojem civilizace, chemické koktejly na polích, ale i otázky kolem mezí smysluplného chovu včelstev.  Jsou včely jen strojem na med? Jak vážné je to s jejich ohrožením u nás?

IN ORGANIC WE TRUST, 2012, http://www.inorganicwetrust.org
Co všechno může znamenat slovo „organický“, když pojem uchopí byznys jako užitečnou obchodní značku?  Kip Pastor rozkrývá , co se pod touto značkou skrývá a ukazuje inspirující podněty pro naše zdraví a otázky týjkající se životního prostředí.
Související diskuse: GMO - otevírá moderní genetika Pandořinu skřínku? Nebo rozkrývá bezbřehé možnosti poznání a vytváří zcela nové možnosti ve výživě, v léčení, ve výrobě nových produktů či v energetice? Příroda sama je největší experimentátorkou a od vzniku prvního živého a reagujícího organismu předvedla nesčetné možnosti, jimiž se život může ubírat. Fascinující pokroky vědy jdou dnes tak daleko, že nové biologické organismy nemusí vznikat jen ve velkých vědeckých institutech... I genetikou prostupuje garážová revoluce, v níž si hrají mladí nadšenci dokáží s počítačem a kitem za několik set dolarů vytvářet zcela nové formy života. Ať se jedná o luminiscenční huseníček, kozy dojící v mléce pavoučí vlákna, tabákové listy, které vyrábějí protilátky proti HIV, RoundUp redy kukuřici, nebo zlatou rýži, která obsahuje opět beta-karoten a může odstranit jeden z největších nutričních problémů v rozvojových zemích?
Faktem je dnes jediné - vědu už nikdo nezastaví. A profesor Jaroslav Petr z ČZU to ví.
 
THE SECOND WAVE, 2013, www.folkeryden.com
Co jsou to kontaminanty? Chemické látky nepřírodního původu? Nebo snad kovy či sole? Nanomateriály? Kontaminace novými látkami - polutanty - v prostředí, ale i v naší krvi, v tukových tkáních, či v mateřském mléce... všude lze detekovat desítky a stovky látek, které v prostředí dříve nebyly. Teď jsou nejen v prostředí, ale i v nás. Řada odvětví průmyslu už prošla proměnou a řada podniků dnes už dokáže dodržovat nejen normy a hygienické standarty, ale i dobré mravy. Řada firem to však ještě neumí a navíc zde celosvětově existuje obrovská zátěž životního prostředí z dřívějších dob. Takže kontroly není nikdy dost.

Water Makes Money, How private corporations make money with water, 2010,
www.watermakesmoney.com
Voda - základní element všeho živého je zároveň lukrativní komoditou. Dokument Water Makes Money vznikl na základě knihy, kterou napsal bývalý vysoce postavený manažer jedné z největších firem byznysu s vodou. Ukazuje, jak se svět obchodu a politiky prolíná v nepřehledné změti zájmů, na jejichž konci jsou stále vyšší účty spotřebitelů, a stále naditější peněženky těch, kteří rozhodují. Jádrem sporu je to, zda nechat péči o vodu samosprávám, nebo ji privatizovat např. formou PPP projektů. Ukazuje, že privatizace je ve skutečnosti nevýhodná, protože soukromé firmy neinvestují do údržby vodovodů a různými finančními triky se obohacují na úkor spotřebitelů.
Film Water Makes Money si rozhodně nebere servítky a ukazuje holou pravdu o byznysu, který ačkoliv "stojí na vodě", má díky spolupracujícím politikům velmi pevnou půdu pod nohama.
 
Více na www.lsff.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.