Share |

Mladí nevědí, co je korupční chování, říká organizátor konference Glorious Ondřej Prášek

Absolvoval ekonomický obor na VUT v Brně, u něhož byl nespokojený s nedostatkem praktických znalostí potřebných pro podnikání. Proto v roce 2014 založil neziskovou vzdělávací organizaci Business Academy, jejímž hlavním cílem je zprostředkovat studentům praktické znalosti od nejúspěšnějších podnikatelů z českého business prostředí. Celoroční aktivity organizace vyústily do vzniku konference Glorious, jejíž třetí ročník proběhne začátkem května v Brně.
 
Jste dlouhodobým kritikem českého školství, zejména systému vysokoškolského vzdělání. Co považujete za největší problém?
Největší chybou českého školství je, že učí doktorandi. Nenapadlo mě to do té doby, než jsem dostudoval. V té době jsem zjistil, že stejní spolužáci, kteří opisovali z mobilu a ze stejných taháků jako já, se stali doktorandy. Učí zkrátka ti, kteří to sami neumí. Díky tomu je zde klesající tendence znalostí a dokud se to nezmění, bude se čím dál tím víc prohlubovat. To, že ten člověk udělal magistra nebo inženýra, není pro mě dostatečným důvodem, aby pak šel dělat doktoranda.
 
Vidíte ale i nějaká pozitiva českého školství?
Díky tomu, že není tak náročné školu dokončit, mají mladí lidé dost času na další aktivity. Vysoká škola tedy může podle mého názoru dát tři věci: hromadu času, hromadu užitečných kontaktů anebo vzdělání. Je to vždycky o tom, co chcete získat. V Německu nebo v Británii je to o tom, že buď podnikáte, nebo studujete, ale těžko to budete dělat naráz. U nás to však zvládat jde.
 
Jak může konference Glorious pomoct mladým lidem?
Věřím, že dokáže někomu změnit život. Může toho dosáhnout celá konference, jedna přednáška, a dokonce i jediná věta v přednášce. Vždy je to o přístupu, a to na obou stranách. Pokud je mladý člověk dostatečně otevřený novým názorům a pohledům na věci, může to udělat opravdu mnoho. Sám s tím mám osobní zkušenosti.
 
Máte nějaký konkrétní příklad na mysli?
Jedním z příkladů je mladý podnikatel Jan Sláma, který mi jednou napsal, že se zamýšlel nad momenty, které ho v životě nejvíce posunuly dopředu. Byly to jeho tři návštěvy v Silicon Valley a právě konference Glorious. Jan dnes pracuje na stratupu  FaceUp Technology s.r.o, jehož cílem je pomáhat studentům řešit ve škole případy šikany.

 
Často z vašich úst zaznívá téma etiky v podnikání. Proč je tak důležité?
Mladí dnes často nevědí, co je korupční chování. Z workshopů máme zkušenost, že na otázku, zda by byli ochotní se zachovat korupčně, odpovídali záporně. V momentě, když jsme uváděli konkrétní příklad, volili možnost neetického chování, aniž by si to uvědomovali. Na námitku, že se jedná o korupci, argumentovali tím, že se takto chovají všichni.
 
Není morálka zastaralým pojmem?
Ve výsledku asi je, jelikož mladí ani nevědí, co to znamená, často si pojem „etika“ pletou s „etiketou“. Právě tato lhostejnost a nevědomost umožňují, aby ve volbách vyhrávaly politické strany a jejich lídři, které se nechovají ani eticky, ani slušně. Tímto cyklus uzavírají a legitimizují toto chování.
 
Vzpomínáte si na nejtěžší okamžik na své cestě k úspěchu?
Druhý ročník konference dopadl navenek úžasně. Ohlasy účastníků i řečníků byly skvělé, co ovšem zůstalo za oponou, bylo to, že na studentský tým jsme si ukousli až příliš velké sousto. Nezkušenost členů týmu a nedostatek času si vybraly svou daň. Nebyla to jen několikasettisícová ztráta, ale také naprosté vyčerpání lidí v týmu. Rozpad týmu byl nevyhnutelný, někdo dokončil školu, jiní jeli na erasmus atd. To vše se podepsalo i na tom, že jsem se rozhodl Glorious pověsit na hřebík. Na jedné straně výsledkové tabule svítily super ohlasy, ale na té druhé byla nedokončená škola, rozpad vztahu, statisícové dluhy a problémy se zdravím.
 
Proč jste se rozhodl organizovat třetí ročník?
Po druhém ročníku jsem se chvíli dával dohromady. Našel jsem si práci, ale postrádal jsem smysl toho, co dělám. Rozhodl jsme se pro třetí ročník, protože je pro mě projektem, který má viditelný dopad na životy jiných lidí. Dnes ještě nejsme ve fázi, kdy by nás Glorious dokázal všechny uživit, ale přistupuji k tomu jako k začátku něčeho velkého, jako k nutné investici.
 
Máte s konferencí nějaké cíle do budoucna?
Máme ambice rozšířit Glorious mimo Česko. V roce 2019 se chceme rozšířit o Slovensko a slovenské řečníky. A konečně 2020 už by mohl být ve znamení pěti států.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.