13. května je MEZINÁRODNÍ DEN HUMUSU. Humus, hummus, houmous, hommos, říkejte tomu jak chcete, je to skvost.
Jak na něj v ČR?
Bleskové tipy:
1) Skvělý je tento levantský pokrm v domácí podobě (vařená cizrna je lepší než z konzervy; sezamová pasta tahini, trocha římského kmínu, můžete dát koriandr, trošku olivového oleje. Určitě přidejte citronovou šťávu a trošku česneku). Mixujte, užívejte.
2) Hotový má skvělý Marks & Spencer, a to několik druhů. Někdy je seženete od I Love Hummus na farmářských trzích a v Country lifu, není to zlé, ale žádná euforie. Konzervovaný z obchodů s asijskými potravinami spíše nedoporučujeme.
3) Z restaurací vede Radost FX /skvěle kořeněný, hrubší konzistence. Zjišťovlai jsme to 15letým výzkumem.
4) Přijatelně dobrý mají také v Bohemia Bagel. Chutnalo nám v Bissli, ale zřejmě už se tam nic nekoná, web podnimu přesměrovává na jinou restauraci.
5) Jak ho jíst: nabírat na mrkev nebo šapíkatý celer nebo okurku = zdravá verze. S pita chlebem = exotická tradice. Lžičkou z kelímku = ehm!