Share |

Kadeřník Mark Weston: Hledáme odlišnosti!

Mark Weston je kadeřník a majitel Trichomania salonu. Jaké to je, být vlastníkem kadeřnictví a kde hledá inspiraci?

Co jste dělal, než jste otevřel tento salón?
Pracoval jsem na volné noze. Po tom, co jsem sem přijel, jsem si prvních pár let pronajímal místa v ostatních salónech v Praze.

Kde jste se učil a kdo byli vaši mentoři/oblíbení kadeřníci?
Pravidelně chodím do jiných salónů nechat se sám ostříhat, takže mám poměrně dobrý přehled o tom, jak pracují ostatní kadeřníci. Můj oblíbenec a také člověk, který mě nejvíce ovlivnil, je Vidal Sassoon.

Kde jste trénoval a jak dlouho trvá stát se obratným a sebejistým kadeřníkem?
Trénoval jsem v jednom salónu v Hamburgu, ale navštěvoval jsem také semináře, například v Jingles v Londýně nebo v Toni and Guy, když otevřeli svou Akademii ve Stuttgartu v Německu. Vždy se člověk naučí něco nového, takže čím více zkušeností, tím lépe, ale nedokážu si představit, že by byl nějaký kadeřník obratný a sebejistý ve všech směrech.

Také pracujete (nebo trénujete?) v Hamburgu. Říká se, že Hamburg je velmi moderní město plné života, ale také barů a kultury, souhlasíte?
Stoprocentně! Ale zároveň je to jedno z nejzelenějších měst v Evropě a má více mostů než Amsterodam a Benátky dohromady.

Jste někdy nervózní, když pracujete na důležitém, nebo složitém účesu?
Nervózní klient vás může někdy rozhodit, ale jinak ani ne.

Co vás přimělo k tomu stát se kadeřníkem?
Začínal jsem tak, že jsem stříhal kamarády během gotické éry na konci osmdesátých let. Byla to zábava a dovedlo mě to až k zaučování v jednom salónu v Hamburgu.

Proč by se lidé měli dobře starat o své vlasy a nechat si dělat kvalitní sestřihy?
Je to něco, co máte POKAŽDÉ na sobě a hodně to o vás vypovídá.

Kolik jste už ztratil nůžek?
Je celkem těžké ztratit nůžky. Občas mi spadnou a musim je poslat do Japonska na opravu, ale pořád mám svůj první pár nůžek. Nicméně už s nimi nestříhám.

Co vás inspirovalo k vaší poslední kolekci?
Poslední fotky byly spíše takovým intermezzem, než kolekcí. Inspirace pocházela z pastelových barev a ´zmrzlinových´ barev pro S/S12. Použili jsme zelené a modré oční stíny, abychom ukázali DIY (udělejte si sami) barevné efekty, které jdou lehce smít.

Jak se vám líbil Dillonův koncert (jestli jste na něm byl)?
Byl temnější, než jsem očekával, užil bych si ho více během té gotické éry, kterou jsem již zmiňoval.

Na svých stránkách píšete, že váš salón je jiný – v jakých směrech?
V co nejvíce možných směrech! Samozřejmě hlavně kvůli mému stylu práce, ale chtěl jsem, aby se to odráželo ve všem ostatním. To, že jsem nezávislý, mi to dovoluje. V Trichomanii najdete pár jedinečných a originálních věcí. Neustále jsme se sami sebe ptali, ´jak to dělají ostatní salóny?´ a pak jsme se rozhodli pro jinou, odlišnou cestu. Tak jsme také objevili Trinity Haircare, hledáním odlišností!

Pracujete se svou ženou. Je to pro vás těžké, mít rodinný podnik a nevadí vám, že spolu trávíte každý den, celý den?
Má žena tráví momentálně nejvíce času staráním se o našeho dvouletého syna, ale už se moc těšíme na to, až spolu zase strávíme celý den, hned, jak bude starší.

Máte také svůj vlastní sortiment produktů. Jak jste ho vytvořili a co ho činí jedinečným?
Nemusíte vytvořit novou řadu produktů proto, abyste měli svou vlastní značku. Profesionální firmy to zařídí za vás. A jedinečná je díky tomu, že jsem jediný, kdo ji používá. Nechtěl jsem značku, kterou používají všichni, tak jsem založil svou vlastní. To byl také jeden z důvodů, proč jsem si vybral Trinity Haircare jako značku, kterou budu používat. Jejich škála produktů je daleko rozmanitější, než ta má, ale je teměř stejně jedinečná, protože je nová.

Asi jste velkým hudebním nadšencem, když nabízí vaše webové stránky i hudební playlist… Jaké jsou vaše 3 nejoblíbenější alba všech dob?
Novější oblíbená alba jsou například The XX a SBTRKT. Z těch starších třeba ´Eat to the beat´ od Blondie, ´Three imaginary boys´ od The Cures, obě jsou z roku 1979, nebo také The Stone Roses z devadesátých let. Je nemožné vybrat jen 3 nejoblíbenější alba!

Jaký bude sestřih (nebo barva) jara/léta 2012?
Nemám ponětí! Ale já budu pokračovat se svými oblíbenci. Po deseti letech nošení ´bed head´ (rozcuchaných) účesů je opět čas na upravenější a více tvarované styly. Řekl bych, že zakulacené účesy vypadají neobvykle, když jsou vyholené po stranách a jinak mi přijde, že se vrací punk a to se mi líbí.

Co řeknete lidem, kteří říkají, že se mohou nechat ostříhat za 200 korun a nevědí, proč by měli za sestřih platit 1500, nebo více?
To je úplně v pořádku, každý je jiný. Ne každý si tolik cení svých vlasů, ale snažím se jít příkladem a za svůj poslední sestřih jsem zaplatil 92 euro.

Kdo je nejlepším/ nejexkluzivnějším/ nejluxusnějším kadeřníkem všech dob?
No o Sassoonovi se říká, že je ´muž, který změnil svět s párem nůžek´, což je oprávněný výrok, ale pokud jsem si vědom, už nestříhá. Tím pádem nám zbývají ti, kteří s ním pracovali a také lidé jako Nicky Clarke, nebo Sally Hershberger, kteří si účtují zhruba 500 liber za sestřih. V Londýně má luxusní salón Richard Ward, ale v Praze je to asi Petra Měchurová.

Plánujete nějak rozšířit své podnikání, nebo je pro vás momentálně ideální relativně malý salón?
Pro začátek je koncept mého salónu ideální, jedinou nevýhodou je, že ho musím zavírat, když tu nejsem. Tím pádem je do budoucna cílem založit menší tým kadeřníků, ale chci do něj zahrnout co nejvíce z dosavadního konceptu.

Co je největší výhodou a nevýhodou být nezávislým podnikatelem a byl byste někdy ochotný dělat kancelářskou práci ´od 8 do 5´ ?
Shrnul bych to jedním slovem, ´čas´ je největší výhodou/nevýhodou a i když výhodou práce od 8 do 5 je, že víte, kdy máte volno, neměnil bych.

Jak si plánujete svůj čas a schůzky?
Snažím se být přizpůsobivý a věnovat se hodně jak rodině tak i práci. Snažím se co nejvíce vyhovět klientům, ale také sobě, abych si svou práci užíval, což je jedna z věcí, které si klienti všímají.

Co víte o vlasech, co ostatní možná nevědí?
Věděli jste, že vaše tělo vyprodukuje průměrně 10 metrů vlasů denně?


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.