Share |

Majáles versus majáles? Po dnešním bude ještě zítřejší "trucpodnik"

Majáles ve Stromovce, 2013 foto JK

Se současnou podobou pražského majálesu není každý spokojen.
 
Některým studentům vadí, že je málo "studentský," že se na něj platí ne zcela zanedbatelné vstupné, na facebooku se ozývají hlasy, že to není majáles, ale hudební festival. Část odpůrců říká, že neposkytuje dost prostoru pro studentské aktivity. To není tak docela pravda, ale určité rozpaky vůči přebujelosti podniku ve Stromovce se po návštěvě dají pochopit. Stav z 30. dubna večer: Obrandovaný je tu každý kelímek na pití, v zorném poli máte tucet reklam na něco, ať koukáte kamkoli, a když chcete odejít tudy, kudy jste přišli, vyječí vás vítězka soutěže o neprotivnější fiflenu, kterou kdosi postavil ke vchodu. Pokud jste student, plusmínus pětikilo za vstupné na "studentskou" akci se vám možná nemusí líbit, i když je program na x pódiích nadupaný. Akce ve Stromovce je davem oblíbená, ale možná právě až moc davová; odpůrci nelení a pořádají  protiakci. Ta je bez vstupného a zaměřená na studentskou kulturu. Tohle vám k ní posílají:
 
 
"Studenti pražských vysokých škol se rozhodli uspořádat vlastní Majáles, který proběhne v tradiční den majálesů 1. května. „Nesouhlasíme s pojetím Majálesu jako komerčního hudebního festivalu pořádaného soukromou firmou a chceme vrátit tuto akci studentům“, osvětluje Karolína Chloubová, hlavní koordinátorka studentského Majálesu, důvody pro uspořádání akce.
Majáles začne v dopoledních hodinách na Kampě, odkud vyjde alegorický průvod studentů směrem do historického Karolina. V průvodu nebudou chybět kandidáti na krále, nebo královnu Majálesu, alegorické vozy, masky. „Je to příležitost, jak ukázat co jsou dnes studenti a co si myslí o situaci na vysokých školách a ve společnosti. Recese, vtip a nadsázka by měly být jeho hlavními motivy“, říká k průvodu Karolína Chloubová.
 
Smyslem Majálesu je představit studentskou kulturu. To však nejsou pouze kapely, ale i divadla, filmy nebo mladí básnicí a spisovatelé,“ dodává Sára Vidímová, koordinátorka programu.
I když bude program pokračovat až do pozdních nočních hodin, pomyslným vrcholem bude večerní volba krále, nebo královny Majálesu, na rozdíl od dříve známé volby krále a Miss. „Soutěž krásy na akademickou půdu jednoduše nepatří“, vysvětluje rozhodnutí studentů Sára Vidímová.
Vstup na celý studentský Majáles je zcela zdarma.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.