Share |

Lucerna zpívala Havlovi

foto JK

23.12. večer proběhl v celé Lucerně včetně pasáže vzpomínkový koncert nazvaný Pocta VH.
(fotogalerii od Petra Flíčka najdete na facebooku!)
Dorazily na něj jak kapely přímo spjaté s osobností Václava Havla, tak muzikanti, kteří jej obdivovali jaksi zdálky. Hrálo se na pódiu zaplněného velkého sálu i v přilehlém Lucerna Music Baru, kam se tentokrát mimořádně dalo volně projít přímo podzemím. Malé pódium stálo také v pasáži, v provozu bylo i kino promítající havlovské filmy. Dění v hlavním sále navíc bylo přenášeno na velkoplošnou obrazovku na Václavské náměstí a do televize.
 
Atmosféra v Lucerně byla mnohem klidnější než při běžných akcích. Lidé byli pietně a také trochu vánočně ztišeni a také o poznání ohleduplnější než při jiných velkých koncertech. Dámy vydávající vstupenky pozvaným hostům a účinkujícím byly usměvavé, ochrankáři sice četní, ale velice nenápadní - žádní ranaři, spíše decentní pánové, jejichž přítomnost je praktickou nutností. Návštěvníci, kterým nějaký lístek přebýval, dávali vstupenky těm, na které se nedostalo - vše samozřejmě zdarma.
 
Už odpoledne si Ladislav Špaček, jeden ze spoluorganizátorů akce, pochvaloval, že vše šlo jako po másle a veškeré náležitosti byly vyřízeny okamžitě. Podobně hladká byla i veškerá organizace na místě. Kromě vedra v nižších podlažích Lucerny tak bylo vše v naprostém pořádku.
 
Na to, jak velké množství účinkujících se vystřídalo, běželo výborně i dění na pódiu: nikdo si nehrál na hvězdu a nenechával na sebe čekat, přestavby pódia šly bleskurychle a čas během nich krátil moderátor, jímž byl legendární Jiří Černý, který občas trochu nepietně vzpomínaklna historky s VH - jak třeba rád tančil a sebral na akcích ostatním vždy ty nejatraktivnější tanečnice.
 
Každý z účinujících ve velkém sále hrál jen velmi kratičce. O to více některá vystoupení vyzněla. Mezi vrcholy večera patřila dvojice Radim Hladík a Vladimír Mišík: ten s neuvěřitelným žárem zazpíval slavnou písničku Láska je jako večernice.
Dobří byli ale všichni, kdo do hlavního sálu přišli: emotivní Tonya Graves, bigbíťácká Jasná páka / Hudba Praha, energický Hradišťan, který roztančil mnoho lidí v sále... samozřejmě také Plastic People of the Universe, jejichž "nehrajícím členem" Havel byl, a pokorná Suzanne Vega: refrén její slavné skladby Tom's Diner odzpívalo publikum rádo místo ní.
 
V Lucerna Music Baru, před plátnem, na které se promítaly fotky Václava Havla, hrály méně slavná jména - k vidění byli třeba Toxique nebo Zrní.
 
Na Václavské náměstí by se bylo vešlo ještě o mnoho víc lidí, než dorazilo - plněji bylo jen ve středovém pruhu, před obří obrazovkou. Na druhou stranu, pietních akcí po republice se už od minulé neděle konala spousta a mnoho lidí také nemohlo jen tak dorazit, protože se z Prahy vraceli do domovských měst nebo se chytsali na Štědrý den s rodinou. I tady ale vládla atmosféra úcty a duševního zklidnění. Je dobře, že se tahle akce konala a umožnila tak muzikantům i hudebním fanouškům rozloučit se s osobností, která znamenala tak mnoho pro kulturu i pro společnost jako celek.
 
Pocta VH, 23.12. 2011, Lucerna, Praha
(fotogalerii od Petra Flíčka najdete na facebooku!)
 

Kompletní seznam hostů (později se ale rozrostl, Suzanne vega v oficiálním programu nebyla):

17:30 Bez ladu a skladu

18:30 Tata Bojs

18:50 Dan Bárta a Robert Balzar

19:00 Garage & Tony Ducháček

19:45 David Koller

20:10 Jasná páka a Hudba Praha

20:40 Radim Hladík s Vladimírem Mišíkem

20:50 Štěpán Rak

20:55 Živé kvety

21:15 Tonya Graves, Matěj Ruppert a Ondřej Brousek

21:35 Hradišťan (primáš Jiří Pavlica)

21:50 Ivan Král

22:30 The Plastic People of the Universe

23:10 Velvet Underground Revival Band

 

 

Lucerna Music bar

18:00 Mama Bubo

18:40 Schoenfelt

19:30 Lanugo

20:30 Toxique

21:35 Zrní

22:35 The Colorblinds s Adamem Mišíkem, nejmladším synem zpěváka Vladimíra Mišíka

 

Kino Lucerna

Divadlo Na Tahu: Zahradní slavnost v režii Andreje Kroba

Buchty a loutky: Horský hotel

Divadlo Na Provázku: Prase

filmové dokumenty o Václavu Havlovi

 

Pasáž

Horňácká cimbálová muzika

Kavárna a Mramorový sál

Bohdan Holomíček, Oldřich Škácha, Tomki Němec - výstava fotografií


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.