Share |

Redakční pocta Václavu Havlovi

Václav Havel na Žižkovském vysílači v r. 1999/ foto Jan Kománek

Smrt Václava Havla nás hluboce zasáhla.

Naši redaktoři a další kolegové píší, co pro ně zesnulý státník znamenal.

Včera o tom hovořili všichni. Světová média, presidenti, disidenti, štamgasté v žižkovských barech. Z neděle na pondělí se v Praze zapíjel život Václava Havla.
Opustil nás filosof, dramatik, politik, a především člověk světového formátu. Na věčnost odešla pokorná osobnost, jež nás vysvobodila z nadvlády nesvobody. Bojovná duše, brojící proti komunismu i konzumu se znovu setkala s Olgou, se svými přáteli - Egonem Bondym, Mejlou Hlavsou, Ivanem Martinem Jirousem a dalšími.
V nedohlednu je jeho nástupce. Někdo, kdo hýbe světovým děním, někdo, ovlivňující naší minulost, přítomnost i budoucnost zároveň. Václav Havel v našich srdcích nezůstane jen symbolem, ale i zduševněným lidstvím. 
V osobě Václava Havla odešel ale především kámoš nás všech. Děkujeme, Václave, jsi prezidentem našich srdcí, prezidentem na věčnosti.
Deaf Blind Not, Luciáš F. Svoboda, Ira

 

Milý Vášo, 

vynechám všechny ty poudačky o odvaze a morálce a pravdě a lásce, protože to všichni víme.

Jenom Ti chci poděkovat za to, že dobu od patnácti dál jsem díky Tobě mohla prožít svobodně, a za to, že jsi pro mě vždycky, když jsem tápala, fungoval jako garant toho, co je správně.

Teď už budu muset bejt velká bez Tebe.

Doufám, že se tam s Olgou máte hezky... a možná si Dalajlámu fakt mohl poslechnout - asi mě nikdy nepřestane dojímat, jak Ti, když jste se viděli naposledy, něžně upravil ofinku.

Chybíš mi strašně.

Snad dovi,

Tvoje

Pravdoláskařka

Michala Komrsková

 

Mám s ním spojeno prakticky celé moje vnímání a chápání společnosti a světa vůbec. V listopadu 89 mě bylo 16. 

Dušan Tománek

 

 

Václav Havel byl pro mě symbolem intelektuálního boje za morální hodnoty, ke kterému má dnes už odvahu jen málo kdo. Bude mi moc chybět. 

Nora Kořánová

 

Havel: Autorita. Inspirace. Obdiv. Respekt.

Lukáš Kadeřábek

 

 
 
Čekám v teple nádražní haly na autobus. Snad poprvé v mém zcestovalém životě mám časovou rezervu.
Otevřely se dveře na fotobuňku a dovnitř vstoupilo zvláštní klidné lidské světlo.
Atmosféra se úplně proměnila. Malého mužíka v tom cestovním shonu mnoho lidí nevnímalo, zdali vůbec někdo.
Kráčel se svým strážcem směrem ke mně, opřel se o barový stolek a výtáčel telefonní číslo. Hovořil s někým blízkým, ta žena si v autě zapoměla desky, dělal si starosti.
Naše pohledy se střetly, pozdravili jsem se. Jako by se naše duše znaly věky. Soucitili jsme jeden s druhým, bylo to tak samozřejmé a pravdivé.
Dotelefonoval a nenápadně odešel protějšími dveřmi ven z haly.
 
Bylo to jedno z mála setkání člověka s člověkem, na které nelze zapomenout.
Má úct k tomuto muži je v očích společnosti opodstatněná, ovšem jeho úcta ke každému člověku, k životu, pravdě a moudrosti je v materiálním světě neuchopitelná.
Děkuji, že mi bylo umožněno žít v době této krásné bytosti, která ukázala celému světu jednu z podob pravé lidskosti.
Olo
 
Václav Havel je pro mě symbolem opravdovosti, ryzosti charakteru a hlavně svobody coby největšího životního daru. Nejen svobody duševní pro člověka jako jedince, zároveň svobody celého národa, jemuž Havel pomohl otevřít kromě státní hranice taky oči a srdce. Díky němu jsem svobodná, tedy jsem.
Martina Moudrá
 
Osobně jsem jej nepoznal, ale byl mi hodně blízký. Jako člen rodiny.
Petr Flíček
 
Vždycky si budu připomínat ručně malovanou a z papírů vyrobenou trikoloru, kterou jsem v sedmé třídě hrdě nosila připnutou ve starém lyžařském svetru po tátovi. Nikdy nezapomeu na tu euforii, kdy se s disidenta a divadelního dramatika stal prezidentem, na jeho první projev a samozřejmě krátké kalhoty:).
Jeho lidství a obyčejnost, s jakou se dokázal chovat, dojímala nejen celý český národ, ale i milióny lidí na celém světě. Václav Havel - pro mě jediný politik s přesahem.
Možná někdy trochu snílek (mám řada lidí, co umějí snít...), ale HLAVNĚ člověk s dobrým srdcem! Ikona, jakých se mnoho nerodí.
Pravda a láska navždy v našich srdcích a my navždy s tebou, Vašku...
Francois
Napsat něco o Václavu Havlovi? Vzpomínku? Těžký úkol...chtěla jsem
napsat něco chytrého,ale moc mi to nejde. Vše mi přijde z mých úst tak
trochu klišovité. Jednu vzpomínku přeci jenom mám... V 5.třídě jsem
měla panu prezidentovi předat květinu a potřást mu rukou,ale já to
neudělala. Musel to za mne vzít na poslední chvíli duchapřítomnější
spolužák. Pamatuji si,že jsem se strašně styděla a zároveň asi i
trochu bála. Nevím proč... Chtělo by se napsat,že jsem k němu již v
jedenácti letech cítila veliký respekt,ale zřejmě tomu tak nebylo.
Dnes to ovšem již napsat můžu..tak tedy: RESPEKT,PANE PREZIDENTE!
Pavlína Papadakisová
Nikdy pro mě nebyl (bohužel/bohudík) státník a jeho umělecká tvorba mi vždycky přišla „absurdní“.  Byl pro mě především symbolem svobody a názorové integrity a občanem, který rozuměl křehkosti a pomíjivosti demokracie. Pokora a respekt. Bože, jak naší současné společnosti chybějí právě tyto „havlovské“ vlastnosti!
Marek Pros

Byl „obyčejným“ lidem tak blízko, až to některým mohlo být nepříjemné. A v jeho případě nešlo o populismus. Byl jedním z nás, civilistů. Jeho smysl pro dialog pil řadě lidí krev. Mně tak trochu pil krev Havlův slepý příklon k angloamerickému světu. Ale podobně jako v případě Magora Jirouse to bylo pochopitelné. Těším se na otevření jeho knihovny.
Lukáš Král

Pro moji generaci (tj. těch narozených v polovině osmdesátých let) je Havel nezpochybnitelným symbolem pevného mínění, slova a těch nejryzejších hodnot, které tímto způsobem nikdo jiný nezosobňuje.

Lýdie Kárníková

 

Václav Havel je pro mě symbol. Symbol pravdy a svobody.

Marek M. Hnatiak

 

Václav Havel byl pro mne renesančním člověkem, který vyznával tradiční hodnoty. Byl zosobněním České Republiky a vděčíme mu za její pozitivní reprezentování po celém světě. Můj obdiv jako milovníka architektury rovněž získal otevřením Hradu veřejnosti, kterému vtiskl, stejně jako T.G.Masaryk svůj podpis díky pozvání architektů jakými byli Josef Pleskot nebo Bořek Šípek.

Adam Ježek

 

Kdyby demokracie existovala, pak by pro mě Václav havel symbolizoval to, co by v ideálním případě demokracie měla znamenat.

Veronika Moudrá

 

VH pro mě nebyl pouze symbolem pravdy a lásky, které vítězí nad lží a nenávistí, ale také symbolem trpělivosti a nekonečné víry v lepší svět.
Andrea Siládiová

 

Je mi smutno z odchodu Václava Havla; z toho, že s ním odešel velký kus toho, čeho se světu čím dál více nedostává. Je mi smutno, že odešel člověk, jehož přáním a snahou, byť marnou, byla obroda české společnosti na základech tradičních hodnot. Hluboce se klaním člověku, který s takovou odvahou bojoval, svým pochybnostem navzdory. Nezbývá než přání, ať je mu alespoň po smrti česká země lehká.
Jana Koláriková 
 

 

Václav Havel pro mě byl připomínkou toho, co je pro společnost i jednotlivce důležité: svoboda, vzdělání, respekt, a ano, samozřejmě pravda a láska. Dbát na takové věci a optimisticky se snažit pracovat na tom, aby zítřek byl lepší, mi přijde mnohem podstatnější než řešení nejnovější aféry nějakého korupčníka, neřkuli nejnovější aféry nějaké celebritky.

Jana Kománková


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.