Share |

LFS - Trolling jako fenomén

Miroslav Pták je pták aneb successful troll is successful
Miroslav Pták

Trolling zažívá rozšířením anonymního internetu svůj zlatý věk. Virtuální diskuze jsou plné lidí, kteří z rozličných důvodů provokují svými veřejnými vyjádřeními. Na jednoho Ptáka uvězněného v české virtuální klícce si posviťme.
 
Říká si Miroslav Pták. V současnosti nejúspěšnější tuzemský virtuální verbální terorista. Jeho projevy jsou časovanou bombou pro každého běžného uživatele. Následné rozhořčené reakce, potrava trollů, sytí jeho mírně pokřivené ego do sytosti. Žel/naštěstí jen krátkodobě - do smazání verbální onanie správcem -, o to více však intenzivně.
 
HOKEJISTI I MAMINKY MUSÍ CHCÍPNOUT
 
Pokud k ptačím projevům budete přistupovat bez znalosti zákonitostí trollingu, jistě vás brzy rozžhaví doběla. Kontroverzní, invazivní, agresivní výboje plodí ještě vyhrocenější reakce. Kdo se nachytá, nepobaví se. Kdo ne, ano. Při trollingu je tak - ostatně jako při jakékoliv jiné činnosti - mnohem výhodnější zůstat nad věcí, nad klecí.
 
Miroslav Pták o sobě dal poprvé výrazněji vědět založením facebookové skupiny "Modlíme se za smrt slovenských hokejistů", která vznikla při letošním hokejovém šampionátu a odkazovala na nedávnou tragickou leteckou nehodu hokejového týmu Jaroslavle. Načasování bylo perfektní a sociologická hra vzbudila na několik dní skandál mezinárodních rozměrů, navíc ukázala nezdolnou chuť tuzemských médií, zabývat se podobnými prvoplánovými provokacemi. Zpráva o skupině na sociálních sítích se dostala do hlavního vysílacího času snad všech tuzemských televizí. Umělému problému se věnovaly internetové servery, blogy i tištěné časopisy. Bingo.
 
Facebook sice po řadě nahlášení onu inkriminovanou skupinu zrušil, ovšem Pták jen přeletěl na jiné bidlo. Na paškál si vzal tentokráte čerstvé maminky, vznikla tak kauza "Maminky s kočárkem nepatří do MHD", která sice černočerným humorem oplývala, ovšem jako mediálně aktrativní se neukázala. Vznikaly sice antiskupiny na internetech, ale masivní rozšíření do popředí veřejného zájmu se nekonalo. A když opět zasáhl cenzor, pomyslný administrátor Facebooku a stránku vymazal, vypadalo to na roztříštění Ptákovo moci.
 
ZMÝLENÁ NEPLATÍ
 
Pták sice na čas pod různými pseudonymy provokoval u příspěvků nevinných holčiček a chlapečků (a dával jim chlípné návrhy, které jistojistě nemyslel - na rozdíl od výhrůžek rozezlených rodičů - vážně), celou dobu ale především získával know-how, jak zaútočit co nejvíce pod pás, aby se (nejen) děti cítily pod psa.
 
Jako své rukojmí si tak Pták vzal právě psy. Domácí mazlíčky. Přes sociální sítě uspořádal ostře sledovaný  "Den týrání zvířat" a založil řadu skupin, soudě dle názvu, podněcujících k násilí na zvířatech. Haha. Nenechte se zmást, žádné týrání se nekoná, zas a pouze trolling. Byť morbidní, brutální, za hranou, ale často také absurdní, cynický a chladnokrevně, úderně, brilantně zahraný. 
 
Když z Ptáka Prima v srdceryvné reportáži před pár dny udělala nejnebezpečnějšího tuzemského zločince, mohl nejúspěšní tuzemský troll onanovat radostí z nabyté slávy. Znásilňuje Facebook zepředu i zezadu a česká média mu při kopulačních pohybech jen tleskají. Tleskám i já a s napětím čekám, čeho se facebookové klíště, pan Zlo, chopí příště. Tohle ještě rozhodně není jeho vrcholné číslo.
 
RADA NA ZÁVĚR
 
Nepleťte si trolling v diskuzích s příspěvky idiotů v diskusích. Trollové bývají často inteligentnější než se podle jejich úmyslně groteskních, často nesmyslných projevů, může na první pohled zdát. Rada na závěr je jednoduchá a vně textu již zazněla. Zachovávejte si při všech situacích - ať již jste aktivní aktéři diskuse nebo jen pasivní pozorovatelé - nadhled. Teprve ten vám umožní se královsky bavit. Vžryť trolling je zábava pro každého. Pro každého, kdo akceptuje pravidla hry. Pravidla hry, které na české scéně aktuálně nastavuje opeřenec.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.