Share |

Letošní veletrh neziskovek bude ve znamení posilování občanské společnosti

NGO Market

Nadace Forum 2000 pořádá již 14. ročník veletrhu neziskových organizací NGO Market 2013. Největší akce svého druhu ve střední Evropě, na níž je vstup tradičně zdarma, se uskuteční 3. května v Národní technické knihovně v Praze.
Na letošním veletrhu se opět představí téměř 200 českých i zahraničních neziskových organizací, jejichž pole působnosti se pohybuje od sociálních služeb přes podporu demokracie a lidských práv až po vzdělání, výchovu či ochranu životního prostředí. 
„Tento rok bychom chtěli určitě opět zopakovat dopolední pracovní část pro zástupce neziskovek a firem tzv. Dobrý obchod. Jde příležitost ke směně, výměně nebo partnerství, které nejsou určovány penězi. Akce přesně zapadá do hlavní myšlenky NGO Marketu, jíž je vytváření prostoru pro setkávání a posilování občanské společnosti, “ říká koordinátorka projektu Ester Pěkná.
Jedním z významných zahraničních hostů akce bude přední odborník na online fundraising a zakladatel serveru Donordigital Nick Allen. „Jde o experta s dlouholetou zkušeností s budováním neziskových organizací a editora první knihy o online fundraisingu. Jeho přednášku by si zástupci českých neziskovek neměli nechat ujít,“ dodává Ester Pěkná. Pro návštěvníky připravili organizátoři opět bohatý doprovodný program zčásti zajišťovaný samotnými neziskovými organizacemi. Půjde např. o seznámení s novým projektem online komunitní platformy Hearth.net, přednášku o významu čtení pro děti spojenou s prezentací projektu Celé Česko čte dětem, ukázky práce světoznámé organizace Lékaři bez hranic a možnost aktivní účasti na dalších zajímavých projektech.

Medvědice Paula, Jan Hřebejk a spousta dárků pro návštěvníky
Řada neziskových organizací v letošním roce zareagovala na výzvu pořádající Nadace Forum 2000 atraktivně zpestřit prezentaci svých aktivit. Na veletrhu se tak mohou návštěvníci potkat s patronem Alzheimer Nadační fond Janem Hřebejkem, seznámit s lední medvědicí Paulou z Greenpeace nebo s historickými postavami Zlatého pruhu Polabí. Zájemci o literaturu z neziskového sektoru pak mohou využít pojízdnou knihovnu Městské knihovny v Praze. Chybět nebude opět dětský koutek, představení známé pohádky ve znakové řeči, praktické ukázky zpěvu a tance nadaných dětí či dobročinný bazar domova Sue Ryder. Další novinkou letošního roku bude slosování dárků pro návštěvníky. Vystavující organizace se rozhodly věnovat do slosování zajímavé ceny od obrazů, uměleckých fotografií, rukodělných výrobků až po kurzy osobního rozvoje.
„Občanská společnost je společností, která nejen otevírá velký prostor individuální i skupinové kreativitě a v níž se tato kreativita významně podílí na celku veřejného dění, ale která je na této kreativitě přímo založena. Čím vrstevnatější a rozkvetlejší je občanská společnost, tím stabilnější jsou politické poměry v zemi,“ řekl na adresu akce zakladatel pořádající Nadace Forum 2000 Václav Havel, který NGO Market v minulých letech nejen zaštiťoval, ale také se ho osobně účastnil. 
Veletrh se otevře veřejnosti 3. května 2013 v 11:00 a své „brány“ uzavře v 18:00. Více informací i podrobný program na http://www.facebook.com/NGOmarket a www.ngomarket.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.