Share |

Kultura z jiného světa - téma festivalu Beseda u Bigbítu

foto: pořadatel akce

Pouhé dva týdny příprav zbývají do začátku už 22. ročníku festivalu Beseda u Bigbítu, jehož podtitul „kultura z jiného světa“ pořadatelé hodlají naplnit bezezbytku. Na dvou festivalových scénách v Tasově se ve dnech 1. a 2. srpna představí reprezentativní výběr z česko-slovenské scény, zajímavé kapely z Polska a Maďarska a v domácí premiéře i atraktivní hosté z Velké Británie a Arménie. V rámci doprovodného programu dostanou velký prostor také autorská čtení nebo divadla.
 
Premiantem prvního večera jsou rakouské klubové hvězdy Elektro Guzzi, velkým příslibem je ale i vystoupení talentovaných Manon Meurt nebo ceněných Houpacích koňů, Android Asteroid, Lesní zvěře nebo Jiřího Schmitzera. Hlavní festivalový tip z Velké Británie, vycházející indie rocková hvězda Tall Ships, se na podiu objeví v sobotu večer ve čtyřčlenné sestavě, i s hostujícím Jamesem Elliotem Fieldem. Dalším sobotním želízkem v ohni jsou polští eklektičtí elektronici Kamp! a divoké arménské freak punkové duo Wattican Punk Ballet.
 
Překvapení na návštěvníky Besedy ovšem čeká celá řada. „Milujeme dobrou muziku a do Tasova vozíme jen kapely, kterým opravdu věříme. Baví nás sázet na kvalitu a kombinovat zdánlivě neslučitelné. Beseda tím ve srovnání s většinou českých festivalů může působit jako kultura jiného světa. Přitom se pouze snažíme o reflexi reálného stavu nezávislé scény,“ říká ředitel festivalu Tomáš Ševčík. Na festivalu tak vedle absolutně neznámých písničkářů a začínajícím talentů zahrají i kapely, které mají zkušenosti před tisícovými davy.Změny oproti původně avizovanému programu jsou minimální. Výjimkou je pouze absence projektu Semtam, který nahradil DJ Dan Walterstein aka Dan Cooley.
 
Důležitou úlohu na festivalu hraje také doprovodný program Apollónova návštěva a Soutěž písničkářů. V pátek se v tradičním šapitó Apollóna uskuteční večer autorského čtení věnovaný literárnímu časopisu Herberk, kde svá díla přednesou Tomáš Lotocki, Jakub Grombíř, Milan Libigera František Horka, v sobotu herci Divadla Feste s hudebním doprovodem Tomáše Vtípila zahrají představení Dluhobaroni. „Leitmotivem Apollónovy návštěvy je nejen propojování uměleckého světa se světem hudby, ale také zapojení návštěvníků do festivalového dění a společné rozvíjení rodinného prostoru Besedy,“ říká dramaturgyně doprovodného programu Olga Horáková. Z dalších projektů stojí za zmínku představení The Best of sCool!,výběr z autorské školní grotesky ...a za dvere!Divadla oProti, společné vystoupení básníka Vlada Šimka a DJ Herzoga Herzoga, autorská čtení Miroslavy Ábelové, Michala Rehúše a Jana Stanislava, výstava fotografií Štefana Srnky, performance Kači Olivové nebo živá malba Martina Formana. O možnost zahrát si ve večerním čase na hlavním podiu se utkají písničkáři Carlo Massiani, Dan Vertígo, Romeek Brhel, Kájoš Polévka a Karolína Kubicová. Festivalovou novinkou budou přednášky renomovaných hudebních publicistů Karla Veselého a Antonína Kocábka.
 
Na dvaadvacáté Besedě se první srpnový víkend v Tasově u Veselí nad Moravou představí zavedené kapely nezávislé hudební scény i nováčci, které úspěch teprve čeká, ale najdete tam taky rodinnou atmosféru, slovácký folklor a pohodu desítek pořádajících dobrovolníků. Za navštívení rozhodně stojí také vystoupení znamenitých polských instrumentalistů Gruff!, maďarské vycházející indie hvězdy Blahalouisiany, z domácích kapel koncertySato-San To, Dva, The Prostitutes, Ille nebo Depakine Chrono a ze Slovenska Modré hory, Archívny chlapec či Fallgrapp.
 
www.besedaubigbitu.cz
www.facebook.com/besedaubigbitu


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.