Share |

Křest knížky Prkýnka na maso jsme uřízli a premiéra skateového videa FOTR 2013

foto: pořadatel akce

Již tento pátek 6. září proběhne křest knížky Prkýnka na maso jsme uřízli a premiéra skateového videa FOTR 2013. Setkání dvou skateových generací se uskuteční od 19.00 v pražské MeetFactory za hudební podpory DJe Peterky, Vladimira 518 & bandu, Dead Popes Company a Robotix DJS. 

 

PRKÝNKA NA MASO JSME UŘÍZLI

 

V rámci originálních městských projektů BU2R vychází nová kniha Martiny Overstreet a Michala Nanoru nazvaná Prkýnka na maso jsme uřízli. Autorská dvojice, která před třemi lety vydala knihu o vizuální kultuře české hudební scény "Zde jsou psi", se tentokrát věnovala počátkům skateové subkultury v Československu do roku 1990. Kniha vznikla sestřihem rozhovorů dvaceti pamětníků, kteří vzpomínají nejen na první okamžiky setkání se skateboardem, závody, disciplíny, holky, mejdany, lifestyle, ale i na postoj státu vůči nově příchozivšímu sportovnímu odvětví. 

Podstatnou roli v knize hraje promyšlená grafická úprava zacházející s významy jednotlivých promluv hrdinů. „A máte tam 250 nepochopitelně cool fotografií, které rozpláčou každého, kdo se kdy jen ohlédnul za plastovou rybou nebo longboardem,“ popisuje spoluautor knihy Michal Nanoru. Výběr fotek vypráví příběh skateboardingu v ČSSR paralelně a vlastním jazykem. Je to tedy historická kniha převlečená za stylovou listovačku, nebo stylová listovačka převlečená za historickou knihu? Těžko říct. Strukturou připomíná filmový dokument a ačkoli srovnávání s americkým filmem popisujícím počátky skateboardingu v Kalifornii Dogtown and Z-Boys (2001) nejsou zcela na místě, určitě se jim nevyhne.

FOTR (Fella Of The Road) 2013
Letní roadtrip čtyř nejlepších současných skateových teamů plný zajímavých úkolů. Projekt FOTR je již tradiční skateová akce, kdy během jednoho týdne zúčastněné týmy skatujou po celé České republice a sbírají body za splnění nejen klasických skate triků, ale i velmi nestandartních úkolů, jako je skákání se skateboardem do vody, jízda ve skateparku "na Adama", nebo vyrobení skateboardu z netradičních komponentů. V MeetFactory se budou promítat videa všech čtyř týmů, která v průběhu této týdenní akce vznikla a zároveň proběhne vyhlášení výsledků.

Křest prkýnka na maso jsme uřízli
Premiéra videí Fella Of The Road 2013

MeetFactory6. 9. 2013

19:00
vstup zdarma

 

FB událost: https://www.facebook.com/events/599620510060912/

FB stránka knížky: https://www.facebook.com/PrkynkaNaMaso

Další informace: www.bu2r.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.