Share |

Kraak & Smaak a dalších 1000 muzikantů promění Prahu v hudební festival

foto: Leon Hendrickx

Pražské ostrovy na hudebních vlnách festivalu United Islands České spořitelny. Festival odstartuje již za týden, ve čtvrtek 21.6. Klubovou nocí a pokračuje v pátek a v sobotu na ostrovech!

200 hodin hudby, nejrozsáhlejší Klubová noc v historii Prahy, 10 scén na ostrovech, 26 klubů, centrum Prahy uzavřené pro dopravu, „holandští Prodigy“ Kraak & Smaak, anglická kytarovka O Children, polští etno pankáči R.U.T.A., legendy české scény Tichá dohoda či Monika Načeva, nejmladší rocková kapela The Colorblinds, desetitisíce diváků, hudební fanoušci, kapely z 21 zemí, rodiny s dětmi, rock, indie, electro, World music, jazz, folk, blues, divadlo, kino, design, gastro boulevard, sympatická Praha, jak jí neznáte. To budou United Islands 2012.

Jeden z prvních letních festivalů vyrostl v obří hudební přehlídku. United Islands České spořitelny obsadí jedinečné prostředí pražských ostrovů a klubů, a program svým divákům nabízí zdarma. Jedním z cílů festivalu je přivést do centra města hudbu, spolu s ní diváky a oživit tak původní funkci parků, ostrovů a nábřeží – míst pro setkávání lidí. „Naším cílem vždy bylo, aby lidé naši akci vnímali více jako hudební festival než jako městskou slavnost. Myslím, že se tomu letos už nedá vyhnout. V kontextu České republiky nás vnímám jako nejhudebnější festival, alespoň podle mého názoru,“ říká pořadatel festivalu Martin Voňka.

Ve čtvrtek 21. června se uskuteční nejrozsáhlejší Klubová noc v historii Prahy, v rámci které se otevřou brány 26 pražských klubů včetně těch nejznámějších. Kompletní program najdete na novém přehledném webu www.unitedislands.cz. Zahájení Klubové noci proběhne v 18 hodin v unikátních prostorách dvorany Nosticova Paláce, kterou u příležitosti festivalu otevře Ministerstvo kultury pro veřejnost. Zahrají kapely Luno a Lanugo. Mezi 70 projekty, které v rámci Klubové noci vystoupí, se můžete těšit například na českého producenta Floexe, Please The Trees, Allstar Refjúdží Band, Peter Pan Complex, The Colorblinds nebo Le Pneumatiq.

Open air část festivalu začíná v pátek 22. června již v brzkých odpoledních hodinách na 5 scénách na Střeleckém ostrově, Kampě a v klubu Jazz Dock. Písničkářské duo Kieslowski rozezní Střelecký ostrov již ve 14:30 spolu s pardubickou kapelou Alef Zero, která nedávno vydala nové album Back to Zero. Návštěvníci se mohou těšit na rakouské triphopery Sofa Surfers a španělský objev Fuel Fandango. Českou scénu zastoupí novinky Prince of tennis, Republic of two, Jana Lota, Zrní a také již kultovní WWW. Organizátoři a patroni oficiálně zahájí festival v 19:15 na Kampě. Následovat bude jedna z hlavních hvězd polský etno punk RUTA. Garage stage na severní části Kampy zavzpomíná speciálním blokem na 90. léta při vystoupení kapel Toyen, Tichá dohoda nebo Moniky Načevy s koncertem Nebe je rudý.

V sobotu, hlavní den festivalu, se propojí prostranství při řece v jeden kompaktní festivalový areál. Uzavírka pro automobilovou dopravu se týká Janáčkova nábřeží a Mostu Legií od půlnoci z pátku na sobotu 23. června až do skončení festivalu.

Program začíná již v 11 hodin na všech hlavních venkovních scénách. Důležité koncerty poběží od samého začátku. „Festival letos promění pražské centrum k nepoznání. Vyražte jen tak na procházku, nestresujte se širokým výběrem a zdržujte se na té procházce festivalem tam, kde vás to zrovna bude bavit,“ radí organizátor festivalu David Gaydečka. V sobotu zahraje 85 výborných kapel a DJs z 21 zemí na 10 scénách a k tomu doprovodný program na 5 komorních scénách. Hlavním koncertem je očekávané vystoupení live kapely Kraak & Smaak.

Hudební program zakončí v pátek i v sobotu oficiální after party, která se koná vždy od 22:30 v klubu MeetFactory. Sobotní večírek nabídne kanadské funky breakbeatové duo The Funk Hunters. Vstup na after party je stejně jako na celý festival zdarma.

Trasu festivalem si buď můžete sestavit v sekci Můj program na webu, nebo přímo v mapě, která je součástí festivalového Partner Passu. Pro letošní ročník připravili pořadatelé zbrusu novou podobu Partner Passu, který obsahuje CD s 36 mp3 vybraných interpretů festivalu, kvalitní katalog s profily všech účinkujících a podrobnou mapu areálu s line-upem všech scén.

Kromě tradičních hudebních koncertů se na festivalu uskuteční finále Air Guitar a na improvizační souboj muzikantů z festivalu Fénix Frivol Battle. Na Reflex Stage na Žofíně se bude odehrávat politický kabaret Blonďatá bestie a rapový souboj. Na festivalu také vystoupí vítěz českého YouTube Festu, který dává mladým českým kapelám šanci vystoupit na největších českých festivalech. Na Janáčkově nábřeží dostanou v rámci Open Miku opět příležitost sóloví písničkáři, ale i odvážlivci z publika, kteří si tak zažijí svých pár minut slávy.

Vedle hudby se na festivalu můžete těšit na bohatý doprovodný program v rámci Ostrovů volného času. Pořadatelé mysleli i na rodiny s dětmi, takže v areálu je kromě jiného připravena festivalová školka nebo dětská bojovka Cirkus hledá principála, která bude umístěna na Dětský ostrov. Janáčkovo nábřeží se opět promění v pěší zónu, která nabídne gastronomický boulevard, stánky s designem a módou mladých českých tvůrců nebo pouliční divadlo.

Spot United Islands České spořitelny 2012 najdete tady.

UNITED ISLANDS České spořitelny 2012
ostrovy a prostranství při řece Vltavě
21. - 23. června 2012
www.unitedislands.cz
vstupné ZDARMA


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.