Share |

Komunitní zahrada oživí sídliště Černý Most

foto: pořadatel akce

Plechárna je bývalá kotelna a autoservis na sídlišti Černý Most, která se nedávno proměnila v lokální kreativní, komunitní a volnočasové centrum. Nově se rozšíří také o komunitní zahradu a kavárnu, která je prostorem pro setkávání a platformou pro pořádání lokálních kulturních aktivit.
 
Kavárna Plechárna nabídne nejen šálek dobré kávy, ale především prostor pro potkávání se všech generací obyvatel sídliště Černý Most a návštěvníku kulturního a kreativního centra. “Přirozené a plynulé propojení vnitřní multifukční volnočasové haly a veřejných prostor u Plechárny se nám zdá zásadní. Plechárna tak mimo jiné doslova nabízí svou otevřenost všem návštěvníků, kteří zde rádi tráví svůj volný čas anebo se k nám teprve chystají,“ komentuje projekt Kavárna Plechárna ředitel David Kašpar. Otevření kavárny je naplánováno na 1. dubna od 15:00 hodin. Týden otevření Plechárny nabídne i v rámci pravidelné Dětské soboty hudební workshop s rapperem Bonusem, který v lokálním centru vede hudební inkubátor. „Děti si tak během dvou hodin mohou vyzkoušet různé zvuky, praskání, cvakání nebo beaty, nechat pohltit hudbou, která se občas dá vnímat i světýlky a dozvědět se jak vzniká třeba elektronická hudba nebo hiphop,“ popisuje programová ředitelka Plechárny Michaela Hečková. Hudební workshop začíná 5. dubna na Plechárně v 15 hodin.
 
„Plechárna vítá všechny věkové generace. Mladé, kteří k nám cíleně přijedou na hodinu boxu nebo parkourové tréninky, maminky s dětmi, jimž je věnovaná Dětská sobota na Plechárně s odpolední pohádkou, zahradníky, kteří si mohou vypěstovat zeleninu nebo bylinky na naší komunitní zahrádce, sportovní nadšence, jenž si mohou vybrat z široké nabídky našich sportovních kurzů a nebo milovníky kávy, kteří najdou svůj klid u knížky z naší knihovny a šálku dobré kávy,“ dodává Hečková.
 
Komunitní rozměr volnočasového centra posílila nově otevřená Komunitní zahrada na Plechárně. Mnoho obyvatel přilehlého sídliště a další zájemci si zde pronajali svůj „zahrádkářský pytel“ v němž si budou pěstovat bylinky nebo zeleninu. Ke své „zahrádce“ si mohou přijít kdykoliv v otvírací době Plechárny a pečovat o ni. Každý měsíc se pak v rámci společných setkání mohou dozvědět něco užitečného na přednáškách o komunitním zahradničení, užít si společné grilování nebo si jen tak předat zkušenosti ze zahrádky.
 
Plechárna je nově otevřené lokální kulturní a volnočasové centrum nacházející se na jižní části sídliště Černý Most v blízkém okolí plánovaného městského parku a stávajícího skate parku. Centrum nabízí zázemí pro městské sporty, otevřenou verandu pro odpočinek a trávení volného času, víceúčelovou vnitřní sportovní a volnočasovou halu a především prostory, které mohou využívat aktivní obyvatelé a neziskové organizace. Nabízí zázemí pro hudební zkušebny místních kapel, klubovnu pro vedení kurzu cizího jazyka a češtiny, místnosti, které mohou sloužit jako grafické či umělecké ateliéry. V dubnu se Plechárna rozrůstá o kavárnu a komunitní zahradu.
 
www.plecharnacernymost.cz
www.praha14kulturni.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.