Share |

Kniha nejen na neděli: Kraď jako umělec

repro Melvil

Austin Kleon je autor méně známý a více vtipný... a docela drzý.
Právě mu vyšlo svižné dílko cele věnované myšlence, že nic nového pod sluncem není a nemá smysl se pokoušet to hledat.
 
Nedozvíte se toho od něj mnoho, ale umí vám to dobře prodat. Jádrem knihy jsou citáty úspěšných umělců považovaných za originální - každý z nich nějakým způsoběm někde utrousil, že mnoho tvůrčích počinů je spíš remixem něčeho, co už bylo. Kleon vše sebral, dal tomu veselou a čtivou grafiku a propojil průvodním textem, kde říká víceméně jednu a tutéž věc: Půjčujte si z tvorby svých oblíbenců, hodně čtěte, choďte do kina, poslouchejte muziku... a časem z vás případně něco vyleze.
 
Ani tato kniha tedy není ničím novým, stejně jako je nepůvodní spousta věcí, o kterých pojednává. Kleon si s tím hlavu nedělá, koneckonců tento přístup sám obhajuje. Dokáže na téhle své vizi - říkat světu, že všechno tu už bylo a že je sranda si pokrádat - vystavět slušný byznys. Přednášel v rámci TEDx (video s jeho příspěvkem ZDE), je stále více slavný a vyhledávaný. Má prostě schopnost podat lidem hezky vyšperkovanou myšlenku (no, myšlenku... řekněme že upgradovanou verzi biblického citátu). Nazvala byhc ho spíš marketérem než autorem.
Stojí za to pořizovat si jeho knížku? Číst si posbírané citáty od kulturních veličin, dávno mrtvými literáty počínaje a současnými rappery konče, je docela sranda. Dozvíte se tu něco, co nevíte? Těžko. Jako dárek pro nejistého puberťáka, který něco tvoří, se nejspíš hodí, zkušenější čtenáře asi bude spíš nudit - k zahození ale není. Možná se od autora naučíte, jak z minima vytřískat maximum v oblasti sebepropagace.
 
Stránka o knize včetně odkazu na prodej tištěné i elektronické verze: www.melvil.cz/kniha-krad-jako-umelec
Web autora: www.austinkleon.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.