Share |

Kmeny uvidíte od března 2015 na obrazovkách ČT

foto: Karel Cudlín

Česká televize, společně s tvůrcem a vydavatelem knihy Kmeny Vladimirem 518 a jeho týmem, zve na dokumentární výpravu do tajemného světa městských subkultur. Koprodukční dokumentární cyklus Yinachi & Česká televize Kmeny diváky zavede tam, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Mezi hackery, hiphopery, kulturisty, neohippies, hipstery…. do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním, které zkrátka chtějí žít jinak. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry Česká televize odvysílá od března do srpna 2015, každý týden ve 22 hodin na programu ČT 2.
 
Televizní cyklus přiblíží 16 z 26 témat popsaných v mimořádně úspěšné knize Kmeny z roku 2011. Na jeho vzniku se podílelo 11 režisérů: Pavel Abrahám – Motorkáři, Graffiti, Bohdan Bláhovec –Rap, Goths, Daniela Gébová – Punk, Petr Hátle – Thrash metal, Meatheads, Jan Látal – Neohippies, Hipsteři, Adam Olha – Straight Edge, Janek Růžička – Skins, Tuning, Jan Strejcovský – Otaku, Štěpán Vodrážka – Tattoo, Jirka Volek – Hooligans, Jan Zajíček – Hackeři. Dramaturgem Kmenů je Ivo Bystřičan, kreativním producentem Petr Kubica.
 
Cílem dokumentárního seriálu Kmeny není podat komplexní zprávu o subkulturách, ale ukázat, jak jednotlivá mikrospolečenství fungují, jak se projevují, jak vypadají, v čem tkví jejich těžiště. Jeden díl – jedna subkultura – dva silné příběhy dvou jejích představitelů. Guru (co možná nejvýznamnější člen subkultury) versus rooki (okrajový, ale nadějný člen subkultury) a jejich směřování k nejdůležitější události komunity. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Kamera detailně zkoumá fyzické znaky kultury, jako je oblékání a móda, popřípadě jídlo, líčení, hairstyling, ozdoby, hudba, interiéry a jejich výzdoba, plakáty, odznaky, předměty a propriety odkazující na subkulturu, včetně jejich výroby či úpravy. Zvuk zachycuje subkulturní hodnoty, morálku, specifický jazyk a žargon, ideologii – tam, kde je to možné v přirozených situacích hlavních postav a ostatních členů subkultury.
 
Život subkultur je v Kmenech zprostředkováván vizuálně atraktivní formou. Hovoří zejména pečlivě komponovaný obraz, žádné nudné mluvící hlavy, dlouhé monology nebo monotónní průvodní komentář. Rušivým elementem není ani režisér, který funguje jako pečlivý pozorovatel či hybatel určitých částí dění, ale nevstupuje do obrazu, divákovi zůstává skryt. Archivní záběry, fotografie a animace, to jsou nejpoužívanější vnější formální prvky. Významnou součástí dokumentárního cyklu je výtvarná složka, inspirovaná vnějšími znaky dané subkultury. Vizuální styl Kmenů přirozeně vychází z knižní předlohy.
 
Kmenům bude patřit jaro v České televizi, upoutávky, nejrůznější formy odkazů na nový dokumentární seriál se objeví na programech ČT 1, ČT 2 a ČT 24. Kmeny vstoupí na sociální sítě Facebook, Twitter, Instagram. V plánu je intenzivní on-line kampaň a také osm žánrových projekcí v klubech v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Plzni, Ostravě, které budou spojeny s diskuzemi a hudebními produkcemi.
 
Projekt Kmeny vzniká v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou Budějovický Budvar a Jägermeister.
 
www.kmeny.tv


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.