Share |

Kino Liberec 2014, aneb Stínadla se bouří

foto: pořadatel akce

Kino Liberec 2014 je už druhý ročník úspěšného festivalu, který měl v Liberci premiéru v loňském roce. Letos je organizace festivalu v rukou spolku Banán, který se soustředí na kulturní život v Liberci. V roce 2013 se festival konal na Pražské ulici, kde chtěl upozornit na její vymírání v důsledku dvou obřích obchodních center v centru Liberce.
 
Druhý ročník festivalu se přesune z Pražské ulice o kousek vedle do okolí Papírového náměstí, takzvaných Stínadel. Je s podivem, že v přímém centru města existují tato místa, která by měla fungovat, kde by se mělo něco dít, ale vůbec se to nedaří. A právě to nedá organizátorům kina spát! Centrum má být živé, otevřené, funkční. To ale toto místo nesplňuje. Až na pár světlých výjimek, kterých chtějí využít. Stejně jako v loňském roce, i letos bude festival na třech místech najednou. Stage jsou rozmístěny tak, aby tvořily pomyslný kruh, ve kterém se může návštěvník volně pohybovat. Jednotlivé stage budou opět tematicky zaměřeny, takže si každý přijde na své. Těšit se můžete také na setkání se zajímavými lidmi, které vám představí blog jizerské *ticho.
 
Stage 1: Subkultury (ki-no Stereo)
Klub Stereo je místo, kde se lidé setkávají, seznamují, baví se spolu. A co víc, potkávají se tady různí lidé, kteří by se jinak možná ani nesetkali. Proto je tato stage věnována subkulturám. Uvidíte filmy, které zobrazují tři různé subkultury na různých místech a v různém čase. Festival Kino Liberec by si přál docílit toho, aby se různí lidé setkali v jednom čase na jednom místě, a to právě ve Stereu. Komu nevoní tenhle typ filmů, může si sem po projekcích zajít na koncert, dát si pivo s kamarády nebo ochutnat něco dobrého z grilu...
 
Stage 2: Krásné filmy (ki-no Lazebnický vrch)
Šli jste někdy kolem? Neříkali jste si: "Tady by se mělo něco stát, na tak krásném místě...!?" Tak se to právě děje. Lazebnický vršek je místo, které doslova samo o sobě láká k tomu, aby se tam něco stalo. Tato stage bude věnovaná krásným filmům. Filmům, které nenechají ani jedno oko suché. Jestli vám ani tohle nebude stačit, můžete zamáčknout slzu u západu slunce se svařákem a výbornou buchtou od libereckých pekařů Hairy Bakers. To zaručeně pomůže. Tento festival ale zaručeně není poslední akce, kterou toto místo ožije. Stane se z něj totiž první komunitní zahrada v Liberci, určená pro urban gardening.
 
Stage 3: Underground (ki-no Bunkr)
Tato stage uzavírá pomyslné kolečko Stínadel. Jestli se někoho nedotknou filmy na Lazebnickém vršku, tyhle rozhodně nikoho v klidu nenechají. Jsou takovou revoltou, kterou festival okoření. Posláním těchto filmů je, aby v lidech probudili zájem o to, trochu se zajímat o své okolí, ve kterém žijí. Takové lehčí nabuzení k akci...
 
Kdy: 16. - 18. 10. 2014
Kde: Liberecká Stínadla
(Stereo, Lazebnický vrch, Bunkr)
www.kinoliberec.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.