Share |

Karaoke Evropa je festival aktivního umění v Divadle Archa

foto: pořadatel akce

Karaoke Evropa - festival aktivního umění
Divadlo - Hudba - Odborná diskuze
21. května - 25. května 2014
 
Motto: „Karaoke je způsob zábavy, v němž se zpěvák snaží přizpůsobit svůj zpěv již existující melodii. Ne vždy se to podaří. Melodie je neměnná a je na zpěvákovi, jak se s tím popere.“
 
Výpovědi lidí z malého města na východě Čech, soudobá opera v podánídětí žijících v Žilině a bratislavských filharmoniků, dva orchestry – multikulturní hudební formace s hudebníky z Afganistánu, Iránu, Etiopie, Konga, Holandska, ale i Číny, Sýrie, Gruzie, Spojených států a také z Čech a Moravy a hudební kabaret podle skutečného soudního procesu s dvanácti laiky rozhodujícími o případu z reálného života. Divadlo Archa představí ve dnech 21. – 25. května čtyři tvůrčí týmy, jejichž umělecké postupy, které často vychází z autentických příběhů a výpovědí, reflektují aktuální společenské problémy.
 
Karaoke Evropa je společný projekt Divadla Archa, maďarského projektu Pano-Drama, uměleckého centra Stanica v Žilině na Slovensku a nizozemského souboru 5te Kwartier. Po dobu dvou let svou práci navzájem propojovali, aby se informovali o svých metodických postupech, pořádali společné dílny a sdíleli své zkušenosti. „Společnou snahou těchto tvůrců je vytvářet projekty, které vedou ke zmenšování napětí mezi minoritami a většinovou společností. Umění může hrát, dle našeho společného přesvědčení, nezastupitelnou roli tam, kde standardní pragmatické kroky selhávají,“ říká k dramaturgii festivalu Ondřej Hrab, ředitel Divadla Archa.
 
Festival nabídne v rámci divadelního programu exkurzi do různých sociálních prostředí. Dokumentárně-divadelní inscenace Divadla Archa vadí-nevadí.cz se odehrává na půdorysu malého města na východě Čech. Inscenacevznikala déle než rok. Autoři konceptu Jana Svobodová a Philipp Schenker spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí v Kostelci nad Orlicí stan. Říkali mu Trafika a bylo to místo, kde každý, kdo prošel kolem, mohl vyměnit svůj příběh za příběh někoho jiného anebo také za kávu, cigaretu nebo malý předmět. Přímo v centru města vznikaly kresby, komiksy a krátké animované filmy. Vyprávěly se příběhy, ze kterých vzniklo představení.
 
Slovenští tvůrci z kulturního centra Stanica Žilina vytvořili představení 2´16´´ a půl - soudobou operu, která vznikla díky spoluprací dětí a profesionálních hudebníků ze Slovenské filharmonie v Bratislavě.
 
Maďarský tvůrčí tým PanoDrama uvede na závěr festivalu hudební kabaret Otroci Spravedlnosti, který zkoumá soudnictví se zvláštním důrazem na menšiny. V centru zájmu umělců byl v tomto případě moment, kdy je zákon za zločiny z nenávisti obracen právě proti minoritám, které má ve skutečnosti chránit. Projekt vznikl podle skutečného soudního procesu s dvanácti laiky rozhodujícími o případu z reálného života, který je založen na 1200 stranách soudního protokolu a na více než stovce hodin výslechů. Pro pražské představení vznikne porota z českých dobrovolníků, kteří společně s maďarským hereckým souborem vystoupí v jediném uvedení na scéně Divadla Archa 25. května.
 
Hudba-tanec-příběhy
V rámci festivalu Karaoke Evropa se na jevišti Divadla Archa v jeden večer setkají dva orchestry s hudebníky ze všech koutů světa, jejichž hudba je hájemstvím jejich příběhů a kulturních identit. Orchestre Partout vznikl na základě inspirace hudebním sdružením Divadla Archa Allstar Refjúdží Band a tvoří jej hudebníci z Afganistánu, Iránu, Iráku, Sýrie, Myanmaru, Východního Turkmenistánu, Etiopie, Súdánu, Konga ale i z Holandska, kteří buď čekají na nizozemské občanství anebo jej v nedávné době získali. Allstar Refjúdží Bandje hudební sdružení, které vzniklo v roce 2008 v rámci inscenace Jany Svobodové a Divadla Archa Tanec přes plot. Inscenace byla postavena na dialogu mezi divadelníky a lidmi, kteří z nejrůznějších důvodů museli opustit svou vlast. Allstar Refjúdží Band míchá ve svém repertoáru kurdský folk a pop, zvuk akordeonu východoevropského stylu, čínskou operní a popovou hudbu, švýcarské popěvky z hor, dixieland, dechovku, rap a další žánry. Allstar Refjúdží Band tvoří hudebníci z Číny, Sýrie, Gruzie, Arménie, Švýcarska, Francie, Spojených států a také z Čech a Moravy.
 
Součástí festivalu bude 22. května Sympózium na téma: Role umění v sociální interakci
 
Organizátoři festivalu vyzvali představitele neziskových organizací zabývajících se specifickými problémy sympozium marginalizovaných skupin a umělce, kteří vstupují do sociálně napjatého prostředí s cílem vytvořit prostřednictvím uměleckých prostředků prostředí pro dialog. Moderované dopoledne bude otevřenou platformou pro novou inspiraci, výměnu zkušeností v průsečíku sociální práce a uměleckých postupů.
 
Program festivalu Karaoke Evropa
21. května, 19.30 / Slavnostní zahájení festivalu, Foyer Divadla Archa
21. května, 20.00 / Jana Svobodová/Philipp Schenker/Divadlo Archa:
vadí-nevadí.cz  - velký sál Divadla Archa
/anglické titulky/
Vadí–nevadí. Nevinná dětská hra, kterou jsme snad všichni někdy hráli. Na půdorysu malého města na východě Čech se zrcadlí problémy našeho světa. Malá dramata každodenního života, která se dotýkají každého z nás.
 
22. května, 9.30
Sympózium na téma: Role umění v sociální interakci
malý sál Divadla Archa
Organizátoři festivalu vyzvali představitele neziskových organizací zabývajících se specifickými problémy sympozium marginalizovaných skupin a umělce, kteří vstupují do sociálně napjatého prostředí s cílem vytvořit prostřednictvím uměleckých prostředků prostředí pro dialog. Moderované dopoledne bude otevřenou platformou pro novou inspiraci, výměnu zkušeností v průsečíku sociální práce a uměleckých postupů. Vstup zdarma.
 
23. května, 20.00
Stanica Žilina-Zárečie – 2’16” a půl
velký sál Divadla Archa
Největší výzvou při práci s dětským orchestrem je dosáhnout ticha. Nastudování Cageovy 4´33´´ je v tomto smyslu vyšší metou než Bachovy koncerty na straně jedné, nebo Schönbergova dodekafonie na straně druhé. 2´16´´ a půl je soudobá opera, která vznikla díky spolupráci dětí a profesionálních hudebníků ze Slovenské filharmonie se skromnějšími očekáváními. Její hlavní osou je dětská porce ticha, a také dětské horory. Režie a hudební kompozice: Marek Piaček.
 
24. května, 20.00
Orchestre Partout (NL) / Allstar Refjúdží Band (CZ)
malý sál Divadla Archa
Orchestre Partout tvoří skupina hudebníků, kteří čekají na nizozemské občanství nebo jej v nedávné době získali.Hudebníci pocházejí z nejrůznějších zemí, ze všech koutů světa: Afganistánu, Iránu, Iráku, Sýrie, Myanmaru, Východního Turkmenistánu, Etiopie, Súdánu, Konga, ale i z Holandska a jsou reprezentanty nejrůznějších kultur. Orchestre Partout vede hudebník Ted van Leeuwen. Autorem většiny hudebních aranží je Lex Pantelic. Allstar Refjúdží Band tvoří hudebníci z Číny, Sýrie, Gruzie, Arménie, Švýcarska, Francie, Spojených států, a také z Čech a Moravy. Allstar Refjúdží Band míchá ve svém repertoáru kurdský folk a pop, zvuk akordeonu východoevropského stylu, čínskou operní a popovou hudbu, švýcarské popěvky z hor, dixieland, dechovku, rap a další žánry. Autorem aranží a uměleckým vedoucím kapely je Michael Romanyshyn.
 
25. května, 20.00
PanoDrama / Otroci Spravedlnosti / Slaves of Justice
velký sál Divadla Archa
Hudební kabaret podle skutečného soudního procesu s dvanácti laiky rozhodujícími o případu z reálného života je založen na 1200 stranách soudního protokolu a na více než stovce hodin výslechů. Pro pražské představení vznikne porota z českých dobrovolníků, kteří společně s týmem PanoDrama vystoupí v jediném uvedení na scéně Divadla Archa. Režie: Anna Lengyel. Simultánní tlumočení do českého jazyka, anglické titulky.
 
Evropský projekt KARAOKE EUROPE využívá zkušenosti umělců ze čtyř Evropských zemí, dlouhodobě pracujících s různými menšinami imigrantů nebo sociálně a kulturně vyloučených komunit. Projekt nazírá na vztah většinové společnosti a těchto minorit z různých perspektiv a přináší sílu umělecké imaginace do oblasti, kde standardní pragmatické metody přestávají fungovat. Cílem je konfrontace, porovnání a kombinace zkušeností čtyř divadelních organizací – Divadla Archa, Stanice Žilina ze Slovenska, PanoDrama z Maďarska a 5eKwartier z Nizozemska.
 
www.archatheatre.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.