Share |

Kam za sněhem?

+ málo známá fakta o sněhu

Letošní zima je rekordně teplá, ale mimo velká města sníh najdete.
Jak jsou na tom právě teď hory a jaký je výhled na nejbližší dny?
Nejvíc sněhu je na Šumavě a v Krušných horách - i přes metr. V Jizerských horách bíde, kolem 30 cm. V Jeseníkách je hodně sněhu na Pradědu.
V Krkonoších se situace různí - někde najdete sotva poprašek, jinde metr. Větsina krkonošských horských středisek je ovšem v provozu, kde chybí sníh, tam je nasypán umělý, takže můžete zvesela vyrazit třeba do Harrachova nebo do Špindlu, kde si ovšem dejte pozor na nebezpečnou koncentraci celebrit.
Pokud máte rádi opravdové záplavy sněhu, u nás se ho v nejbližších dnech nedočkáte - nezbyde než vyrazit za hranice. Ve Švýcarsku jsou ve většině alpských středisek více než dva metry sněhu, v rakousku je to 150 - 240 cm dle oblasti.
3 věci, které jste nevěděli o sněhu:

- Sníh skvěle izoluje zvuk: Deseticentimetrová vrstva sněhu pohltí 45 % energie na frekvenci 125 Hz a více než 90 % pro všechny lidskému uchu slyšitelné frekvence nad 500 Hz. Pokud máte kapelu, zkoušejte v iglú.

 
- Sníh je průhledný. Bíle vypadá proto, že vidíme mnoho vloček najednou, vločky sestávají z krystalů a my tak máme před očima spousty hran, na kterých se světlo láme a všelijak zrcadlí.
- Největší  hloubka sněhové pokrývky dosahovala 11,46 m - kupodivu nenapadla v Alpách, ale v Kalifornii, přesně před 100 lety.
 
ilustrace:  digitalart / FreeDigitalPhotos.net


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.