Share |

Plameny jsou pasé, Aljaška je v prašanu!

Aspoň tak to tvrdí název nového dokumentárního snímku Aljaška v prašanu o extrémních sjezdech pořízeného několika českými odvážlivci na strmých aljašských svazích.
ČERNÍK V PRŮSMYKU
Čtyřčlenný tým předních českých sportovců se rozhodl k netradičnímu uzavření zimní sezóny a na začátku jara vyrazil do panenské přírody Severní Ameriky, aby realizoval svůj sen. Přední český snowboardista Martin Černík, skicrossař Tomáš Kraus, snowboardcrossař Michal Novotný a freerider Robin Kaleta strávili společně čtrnáct dní v obytném karavanu na parkovišti v horském průsmyku Tompson Pass, odkud každý den vyráželi pokořit nevyzpytatelné vrcholy Aljašky.
Čtveřice se na nejstrmější vrcholky světa dostávala za pomoci helikoptéry a sněžných skútrů. Během několikaminutového letu na vrchol kopce si jezdci museli stihnout prohlédnout terén, zapamatovat si ho a naplánovat si v hlavě svoji trasu. Důležité bylo správně zvolit směr a intenzitu zatáček, protože za nimi při jízdě padal sníh velkou rychlostí. Dalším nebezpečím byly laviny nebo trhliny v ledovci, které bývají velmi hluboké.
ZAHRYZNUT V TRHLINĚ
„Když jsem byl na Aljašce potřetí, stalo se mi, že jsem se propadnul do trhliny. Ale naštěstí, jak jsem jel rychle, tak jsem se zahryznul do protější stěny a zůstal jsem tam viset, takže mě guide vytáhl. Byl jsem celkem v klidu, protože už jsem nepadal dál a jen jsem se koukal do tý černý díry pode mnou,“ vzpomíná na ty méně veselé zážitky z předchozích výletů Martin Černík, který Aljašce již byl na po páté. „Já jsem měl štěstí, ale samozřejmě ty nebezpečný faktory, jako laviny, skály a trhliny tam jsou a bohužel ne vždycky to skončí dobře,“ dodává matador českého snowboardingu.
I přes vzrušení z nebezpečí a lákavou vůni adrenalinu se účastníci rozhodli neriskovat a dali přednost zodpovědnosti. „Je důležité dodržovat pravidla a dávat pozor jeden na druhého. Ve velkých horách není čas na hrdinství. Snažíme se eliminovat rizika, používáme lavinový vybavení, jsme opatrní, respektujeme, jak napadl sníh, dodržujeme pravidla. Nejsme tam proto, abychom ukázali ostatním, jak umíme riskovat, ale pro ten pocit z jízdy, který sebou nese rizika, jež se snažíme omezit,“ vysvětluje Černík. A tak, i když jsou ve snímku k vidění hodně krkolomné pády, se všichni čtyři sportovci vrátili z výpravy bez zranění ovšem plni zážitků.
LYŽAŘI JSOU V POHODĚ
Spoluprácí na dokumentu a společnou realizací stejného snu navíc Martin Černík spolu s ostatními pokořili mýtus o nevraživosti mezi snowboardisty a lyžaři. „Myslím si, že v západní Evropě a v těch vyspělejších zemích už to tak není, u nás ještě pořád buranizmus je a lidé stále hledají viníky. Ale my jsme na horách ze stejného důvodu jako ostatní, chceme si to tam užít a ne se handrkovat,“ tvrdí Černík.
Přestože Martin Černík měl možnost sjezdit nejlákavější vrcholky světa a sen většiny snowboardistů o zasněžených aljašských horách si splnil hned pětkrát, občas si rád zajezdí i v Čechách. „Rád jezdím do Špindlu, kde mají U-rampu a výbornej spot, nebo do Pece pod Sněžkou, protože to mám z domova nejblíže. Když mám čas, je to fajn jít si zajezdit s kámošema,“ přiznává Černík.
KAM NA NĚJ
Dokument nazvaný Aljaška v prašanu trvá téměř 30 minut (teaser ukazujeme na http://www.protisedi.cz/video/martin-cernik-v-prasanu) a je určený pro všechny milovníky zimních a adrenalinových sportů, stejně tak jako pro obdivovatele horských scenérií. Na obrazovky ho uvede Česká televize a zájemci o podrobnější informace nechť zabrousí na www.redbull.cz/aljaska.
 
 
text: Marta Pušová

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.