Share |

Kakalík: Kreslit a žvanit

Kdo se skrývá za komiksovými krváky?
foto Kakalík

 
Kakalíkovy komiksy můžete potkávat v novinách, v časopisech i na webu. Udělali jsme s jejich tvůrcem menší interview. A vřele doporučujeme podívat se na www.kakalik.cz, kde je každý den nový přírůstek!
 
Jak ses dostal ke kreslení komiksů?
Víceméně přirozeně. Kreslení statických obrázků bylo fajn, ale přišlo mi, že na můj vkus jsou málo ukecané.
Na druhou stranu psaní textů (např. povídek) byl na mě zase moc dlouhý proces, no a na animovaný film jsem neuměl používat technologie. Takže komiks jaksi přirozeně ideálně splňoval mé vyjadřovací touhy... tedy kreslit a žvanit.
 
Kde bereš inspiraci?
Bude to znít jako klišé, ale moc si to nekomplikuju, recykluji to, co slyším, vidím, zažiju.
 
Co chystáš nového?
1. listopadu vyjde poprvé "kix", komiksové noviny, které vydáváme společně s Davidem Böhmem, Jirkou Frantou, Vladimírem Plachým a Vladimírem 518...To by mohlo zaujmout.
 
Máš nějaký vzor?
Nejsem si úplně jistý, ale když se nad tím zamyslím, tak se na mě asi nejvíc podepsali věci co jsme měli doma, když jsem byl malý, tzn. knížka kreseb Mikuláše Alše, Josef Lada, reprodukce obrazu Paula Gauguina - Žlutý Kristus, Večerníčky Jen počkej, Bob a Bobek a Mach a Šebestová, no a pak filmy jako Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Stvoření světa nebo Sexmise.
 
Co zahraniční komiksy, čteš nějaké?
Mezi mé nejoblíbenější patří Dilbert (Scott Adams) a david shriegly.
 
Je v Česku komiks mrtvý?
Komiksová tvorba mrtvá rozhodně není (což dokazuje i film Alois Nebel), i když zase se nedá říci, že by tu bylo dobrých a hlavně originálních tvůrců přehršel. Mohl bych myslím říci, že český komiks trpí (ostatně jako komisk obecně) tím, že upřednostňuje formu nad obsahem.
Text: 

Linda Cao Thi

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.