Share |

Jiří Franta, David Böhm a jejich 231 teček

Modul doprovodný program CJCH architekt Jakub Kopec
foto: pořadatel

Uměleckou performance 231 teček představí autorské duo letošních finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého Jiří Franta a David Böhm v úterý 24. července od 19 hodin na prostranství před vchodem do Veletržního paláce v Praze. Zahájí tím doprovodný program nejprestižnější tuzemské výtvarné ceny s názvem 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst. Prezentace této umělecké dvojice, která se dostala do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého již potřetí, bude rozdělena do dvou částí. Obě vycházejí z velkého tématu obou umělců, jímž je hledání hranic kresby. Doprovodný program ceny se letos odehraje ve čtyřech českých městech a dokonce i v Bratislavě, a to vždy v blízkosti speciálního architektonického modulu, který pro Cenu Jindřicha Chalupeckého navrhl architekt Jakub Kopec.

Přesný obsah akce zahajující doprovodný program nechtějí umělci dopředu zveřejňovat, jisté je to, že do jedné z částí zapojí i veřejnost. Franta s Böhmem tímto navazují na své předchozí performance dotýkající se samotného procesu kresby, v nichž používali jako pomůcku kresby například motorky (čmouhy vypálené jejich koly), fixu na čtyřmetrové tyči či rameno bagru. „Není tu tak důležitý výsledek jako proces. Umělci samotní to nazývají kresbou s handicapem, kdy mezi umění a sebe nebo někoho dalšího kladou nějakou překážku,“ říká letošní finalista David Böhm. Jiří Franta a David Böhm v poslední době zaujali vysoce oceňovanou výstavou, ve které pracovali právě s motivem kresby a nejrůznějšími způsoby jejího vytváření. S podobnou extrémní polohou výtvarné práce tak chtějí zaujmout návštěvníky i při své akci v rámci doprovodného programu Ceny Jindřicha Chalupeckého. „Návštěvníci budou mít možnost seznámit se s unikátní tvorbou obou výtvarníků a zhlédnout jen pro tento okamžik vytvořenou uměleckou akci – předem nenacvičenou a o to víc překvapivou,“ upřesňuje kurátor doprovodného programu Ondřej Horák ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Oba autoři budou návštěvníkům v průběhu akce k dispozici a v případě zájmu odpoví na otázky ohledně své práce.

Doprovodný program letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého nazvaný 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst navazuje na svůj loňský první ročník a uskuteční se stejně jako vloni na pěti různých místech. Pět akcí ve veřejném prostoru letos však zcela nově spojuje originální architektonický modul, který pětkrát změní svou podobu a zároveň poslouží jako interaktivní infostánek Ceny Jindřicha Chalupeckého. V rámci doprovodného programu se dále představí Jiří Thýn v srpnu v Bratislavě, Vladimír Houdek v září v Ostravě, Adéla Babanová v říjnu v Hradci Králové a listopad bude patřit Richardu Loskotovi v Brně.

Tradiční výstava finalistů nazvaná Finalisté 2012, pro kterou finalisté připraví nová díla, se letos bude konat od 25. října do 9. prosince v Domě umění v Brně. Jméno laureáta bude rozhodnuto po zhlédnutí finální výstavy mezinárodní porotou a vyhlášeno v rámci slavnostního ceremoniálu 30. listopadu v brněnském Divadle Husa na provázku.

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Uděluje se současným výtvarníkům do 35 let. Jméno filozofa a výtvarného i literárního kritika Jindřicha Chalupeckého je zásluhou jeho celoživotní činnosti a principiálních postojů spjato s prosazováním svobody myšlení a projevu jako základního předpokladu bytí umění. Za dobu své existence cenu získala řada umělců, jejichž jména se dnes skloňují i v mezinárodním kontextu, v minulosti ji získal například Jiří Černický, Ján Mančuška, Eva Koťátková nebo Kateřina Šedá.
 
Více informací na www.cjch.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.