Share |

Jeden svět česky

Jeden svět 2012
www.jedensvet.cz

Už tradičně se na festivalu Jeden svět objeví i filmy z domácí produkce. Je jim vyhrazena speciální tematická kategorie České filmy. Tuzemské dokumenty ale najdete i v jiných kategoriích. Které byste na Jednom světě určitě měli vidět?
 
Barmští vězni
Každých deset let vyráží barmští studenti protestovat proti vládě vojenské junty a požadují nastolení demokracie. Každá taková demokracie je krvavě potlačena. Ti, kteří přežijí, skončí ve vězení. Jak se žije v totalitě pod dozorem tajné policie, kde vám za kažou kritiku hrozí vězení, ukazuje dokument Igora a Jasmin Blažević.
 
Film jako Brno
Každý rok se prvního května koná v Brně pochod neonacistů. Jako reakce vznikla iniciativa BRNO Blokuje. Minulý rok byl tenhle den v Brně Vít Klusák a jeho šest studentů z FAMU. Každý z nich se zaměřil na jiný aspekt tohoto dne.
 
Mrtvá trať
Na Stalinův rozkaz začalo 80 tisíc lidí (většinou vězňů ze sovětských gulagů) stavět železnici, která měla spojovat Jenisej a Ob. Dokumentarista Šimon Špidla se vydal po stopách desítek tisíc lidí, kteří pracovali v nemilosrdné polární krajině na trati, která neměla žádné reálné využití. Stavba skončilo téměř v ten samý den, kdy skončil i Stalinův život.
 
Pod sluncem tma
Nyní už i Českým lvem oceněný dokument Martina Marečka nás zavede do zambijské vesnice Masuku. Rozvojoví experti Tomáš Nožička a Milan Smrž se vracejí po pěti letech a nacházejí svůj projekt – elekrifikaci školy a nemocnice, v troskách. Nepodlehnou však a pouštějí se do oprav. Film, který nás nutí pokládat si otázky úzce související s pomocí v rozvojovích zemích.
 
Trafačka – Chrám svobody
Koncem roku 2006 dostala skupina mladých umělců v čele s Janem Kalábem, Jakubem Neprašem, Michalem Cimalou a Romanem Týcem k dispozici bývalou trafostanici ve Vysočanech. Saša Dlouhý zachytil zrod alternativního kulturního centra i jeho transformaci do dnešní podoby. Časosběrný dokument zachycuje nejen provozní problémy Trafačky ale i soukromé úspěchy a spory hlavních hrdinů.
 
Úžera
Martin Řezníček ukazuje na příběhu jedné romské rodiny, kam může vést to, když dlužíte lichvářům. Lichva nebo-li úžera je velkým problémem v sociálně vyloučených lokalitách, lidem, kteří se zapletou s úžerníky jde často o život. A voleným představitelům se nic řešit nechce, nejjednodušší by bylo všechny je někam přestěhovat.
 
Další filmy i časem a místem promítání najdete na http://www.jedensvet.cz/2012/tematicke-kategorie/171

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.