Share |

Jazz Dockem zazní Guitar Days 2015

foto: pořadatel akce

10. – 13. 2. 2015
GUITAR DAYS 2015 v Jazz Docku.
Mezinárodní festival věnovaný kytarovému umění napříč žánry
.
 
Od 10. do 13. února 2015 se bude dramaturgie klubu Jazz Dock věnovat kytarovému umění napříč žánry. Vystoupí hned několik významných kytaristů mezinárodní i tuzemské scény, kteří nějakým způsobem zasáhli do vývoje kytarové hry anebo přináší kytarové umění v jiných než obvyklých intencích.
 
Od 10. do 13. února 2015 se bude dramaturgie klubu Jazz Dock věnovat kytarovému umění napříč žánry. Vystoupí hned několik významných kytaristů mezinárodní i tuzemské scény, kteří nějakým způsobem zasáhli do vývoje kytarové hry anebo přináší kytarové umění v jiných než obvyklých intencích. Festival otevře dvojkoncert tria Davida Dorůžky a dua LionelLoueke - Roberto Cecchetto v úterý 10. 2. Patrně nejvýznamnější tuzemský kytarista David Dorůžka má za sebou spolupráce s mnohými evropskými i světovými hráči (George Mraz, Jorge Rossy, Chris Cheek, Django Bates, Marcin Wasilewski, Albert Sanz, Rodney Green, Daniele di Bonaventura, Iva Bittová) a také mnoho ocenění za alba, která již vydal (Hidden Paths, Silently Dawning, Wandering Song nebo poslední  Apokalypsis, které vzniklo ve spolupráci s vokálním souborem Tiburtina Ensemble). Po delší době vystoupí opět pouze v triu s kontrabasistou Jiřím Slavíkem a bubeníkem Martinem Novákem.
 
Kytaristu a zpěváka Lionela Loueke není asi třeba představovat - narodil se v Beninu a na kytaru začal hrát v sedmnácti letech. Studoval také klasickou hudbu v Pobřeží slonoviny a poté získal stipendium na Berklee Collegeof Music v Bostonu a usadil se v USA. Během své kariéry vydal několik vlastních alb a spolupracoval s mnoha slavnými hudebníky, mezi které patří například Herbie Hancock, Wayne Shorter, Terence Blanchard, Esperanza Spalding, Jacka DeJohnette nebo Gretchen Parlato.  V Jazz Docku jsme měli možnost jej spatřit po boku Jeffa Ballarda a Miguela Zenona. Vydal několik sólových alb (u labelu Blue Note) - např. Karibu, Mwaliko nebo poslední - více elektrické - Heritage, které produkoval známý pianista Robert Glasper. Toto album sklidilo velký úspěch a kromě Glaspera na něm excelovali také basista Derrick Hodge a bubeník Mark Guiliana. V rámci festivalu GUITAR DAYS 2015 se představí s předním italským hráčem na kytaru Robertem Cecchettem, se kterým se seznámil při koncertě v New Yorku, a společně zjistili, že hudební prostor v kytarovém duu skýtá mnoho variant jak uchopit harmonii, melodii a rytmus nečekaným a zajímavým způsobem.
 
Také v další dny se odehraje mnoho zajímavého. Ve středu 11. 2. bude večer věnovaný blues a fusion, podařilo se zorganizovat společný koncert, jamsession či kytarovou bitvu tří skvělých fusion-bluesových kytaristů: Lukáše Martinka, Matěje Morávka a Tomáše Frolíka. Budou se hrát covery Robena Forda, Michaela Landaua, či Oz Noye, ale také některé klasické bluesové skladby. Doprovod tomuto výjimečnému hudebnímu setkání obstará skvělá rytmika - bubeník Roman Vícha a baskytarista Vašek Vávra.
 
Čtvrtek 12. 2. je vyhrazen koncertu velikána české rockové kytary - Michala Pavlíčka. Tento hudebník a skladatel byl zakladatelem několika zásadních skupin českého rocku: Pražského Výběru, Stromboli nebo BSP a v Jazz Docku zahraje se svým doprovodným triem  - Michal Nejtek (keys), Martin Ivan (b) a Miloš Meier (dr). Zazní jak nové skladby M. Pavlíčka tak průřez jeho tvorbou let minulých.
 
Festival bude završen opět dvojkoncertem. V pátek 13. 2. od 19h vystoupí projekt ruského kytaristy Kirilla Yakovleva Cirilic. Je to mezinárodní kvartet, který vznikl v Praze v roce 2013. Kapela natočila debutové album ''A Golden Age''. Projekt je postavený na neobvyklém spojení jazzu a ruské romantické hudby 19. století, kterou představují skladatelé jako N. Rimsky-Korsakov, M. Glinka, M. Mussorgsky. Kapelu tvoří Kirill Yakovlev - g, Cyrille Oswald - sax, Taras Voloshchuk – b a Tomas Hobzek - dr. Ve 22h startuje poslední událost festivalu GUITAR DAYS 2015 - koncert iránského kytaristy Shahaba Tolouie. Íránský skladatel, kytarista a zpěvák patří do skupiny hudebníků, kteří čerpají inspiraci v tradiční hudbě své rodné země. Jeho unikátní hudební styl lze nejlépe klasifikovat jako „worldfusion“, on sám jej nazývá Ethno Flamenco nebo Persian Flamenco Fusion. V hudbě kombinuje tradiční perskou hudbu, španělské flamenco a prvky jazzu.
 
Festival GUITAR DAYS 2015 bude tedy pestrým kaleidoskopem a také odrazem různých podob kytarového umění v hudbě začátku 21. století.
 
Místo konání festivalu a informace o vstupném:
JAZZ DOCK
Janáčkovo nábřeží 2
150 00 Praha 5
774 058 838
www.jazzdock.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.